Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Marco de Swart

Zeikstreep

'Even een bericht om jullie te laten weten dat we echt hard bezig zijn om de gele streep verwijderd te krijgen. Het was zeker niet de bedoeling dat de streep alle regenbuien zou weerstaan en nu nog zichtbaar zou zijn. Heeft ons volle aandacht!'

Zie hier de reactie van het 'Designkwartier'. Ik wist niet dat we een Designkwartier hadden ( ik ken alleen het Haags kwartiertje), maar hun gele streep heeft mij erop geattendeerd. Helaas voor hen niet positief en ik ben niet de enige: half Den Haag ergert zich aan de lelijke verfstrepen die door het Zeeheldenkwartier zijn gekalkt.

De maker was ongetwijfeld stronken (lees: stoned en dronken) toen hij de opdracht uitvoerde. Wie of wat is dat Designkwartier en waarom kiezen ze voor zo'n a-creatief en goedkoop idee om zichzelf te promoten? Op hun facebookpagina kwetteren de designers er lustig op los. Over hoe er de laatste jaren aan de weg wordt getimmerd. Getimmerd? Geverfd zal je bedoelen. Het Zeeheldenkwartier kent 'verrassende en mooie woon- en designwinkels'. Vandaar dat er een festival is bedacht om de handel te bevorderen.

Dat festival was een maand geleden. En nog zit die vieze pisstreep overal op de stoep. Als iedere organisator zoiets met de openbare ruimte flikt, wordt het een mooi zooitje. Grijpt de gemeente in? Welnee. Geen waarschuwing, geen boete, niks. Stadsbeheer had misschien ook gehoopt dat de overvloedige regenval de graffiti weg zou wassen maar die zeik­streep slingert zichtbaar vrolijk verder.

Bezoekers van het festival konden dankzij die streep de designwinkels makkelijk vinden, zo was het idee. Klopt. Nu kan je die winkels nog steeds makkelijk vinden, om ook alle gevels zeikgeel te kleuren. Doet u mee? Ik heb er al elf gehad. Nog 39 te gaan. Bijtanken doe ik in café de Zeeheld in de Zoutmanstraat.

Zelden een betere reden gehad om meters bier te drinken. Ter meerdere eer en glorie van die lui van het Designkwartier. Design niet goed bij hun hoofd.

In samenwerking met indebuurt Delft