Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Ondanks vakmanschap en creativiteit redt VVV het niet

De eredivisie is eindelijk weer begonnen. Wij blikken dagelijks vooruit en nemen de zomerse ontwikkelingen door met onze clubwatchers. Aflevering 18: Dennis van Bergen over VVV.

Quote

Niemand die VVV daarom de druk oplegt dat handhaving dit seizoen ‘een must’ is voor het elftal van Maurice Steijn

Er was een tijd dat het technische beleid bij VVV tamelijk overzichtelijk was van structuur. Speler nodig? Hai Berden bellen. En hup, daar trok de zakenman weer zijn portemonnee. Een poosje later zagen de Venlose fans dan Keisuke Honda de veertig betonnen treden van ’s lands beroemdste stadiontrap afdalen. Of Ahmed Musa. Het is een periode die nog altijd gekoesterd wordt in De Koel. Maar, zo realiseert zelfs de grootste optimist zich, zo mooi wordt het nooit meer in Noord-Limburg.

VVV, met een mini-budget zo knap eerste divisie-kampioen geworden afgelopen seizoen, is een club waar de nuchterheid in elk vezeltje voelbaar is. Geen mens binnen directie of bestuur die de illusie heeft dat de Venlonaren de komende honderd jaar uitsluitend zullen doorbrengen in de eredivisie. Daarvoor is het achterland te beperkt, de begroting van een te hoog houtje touwtje-gehalte en het huidige, prachtige onderkomen te gedateerd. Niemand die VVV daarom de druk oplegt dat handhaving dit seizoen ‘een must’ is voor het elftal van Maurice Steijn. Want: niet reëel.

Maar dat betekent niet dat VVV een bij voorbaat kansloze strijd voert. De Limburgers beschikken namelijk over facetten waarmee je in het voetbal ver kunt komen: creativiteit, vakmanschap en een prettig werkklimaat. Dat eerste is wel toevertrouwd aan technisch directeur Stan Valckx, die er met weinig centjes in slaagde voormalig Schalke-doelman Lars Unnerstal weg te plukken bij Fortuna Düsseldorf, zijn landgenoot Lennart Thy over te nemen van Werder Bremen en daarnaast de nog altijd veelbelovende Tarik Tissoudali contracteerde. Die laatste twee eigenschappen komen voor rekening van Steijn.

Volledig scherm
© Pro Shots

Steijn

Spelers lopen weg met de coach, die bij ADO Den Haag ook al succesvol was. Steijn combineert zijn expertise als trainer met een vorm van hartelijkheid en warmte waarbij werknemers zich prettig voelen. Veelzeggend in dat opzicht is het feit dat de kampioensploeg van afgelopen jaar nauwelijks echte uitblinkers telde. Het was het team dat zich naar de titel speelde, de zonderlinge mengelmoes van noeste werkers en bescheiden voetballers.

Iets dat het VVV van nu nog altijd kenmerkt. In plaats van die ene Honda, tuffen nu elf Lada’s over de plastic grassprieten van De Koel. Maar ze voldoen bewonderingswaardig, in elk geval op de meest cruciale onderdelen. Of het genoeg is om na 34 duels tenminste één ploeg voor te blijven? Het AD gokt van niet. Maar rijden zullen ze. Tot het bittere end. 

Volledig scherm
VVV-trainer Maurice Steijn (midden). © Koen Verheijden