Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
's Molenaarsbrug in Alphen © Peter Franken

Desserts kunnen zo in een glossy

De Gouden Pollepel's Molenaarsbrug. De enige overlevende van een roemrucht Alphens hoteltrio vertoont zeker geen sleetse plekken. In een licht klassieke ambiance verschijnt het ene na het andere heerlijke gerecht. Vooral de desserts zien er fraai uit.

Quote

De zaak zit gezellig vol met een mix van particulier en zakelijk publiek.

Volledig scherm
Hotel-restaurant s Molenaarsbrug in Alphen © Peter Franken

Wie vroeger in Alphen een feestje te vieren had, kon ruwweg kiezen uit de hotels Toor, Centraal en 's Molenaarsbrug. De twee eerstgenoemde zijn reeds ter ziele gegaan, maar aan de kruising van Oude Rijn en Heimanswetering houdt de laatste moedig stand. Aan die ligging heeft de overlevende een mooi gelegen terras te danken.

Bij het afrekenen meldt de uitbater dat het restaurant van het hotel geen superdrukke wintermaanden achter de rug heeft, maar van enige malaise is deze dinsdagavond, toch bepaald geen topavond in de meeste restaurants, niets te merken. De zaak zit gezellig vol met een mix van particulier en zakelijk publiek.

Quote

De vriendelijke gastheer adviseert een lichtzoete wijn en die suggestie pakt goed uit.

Volledig scherm
Bonnetje s Molenaarsbrug in Alphen © AD Beeld

Praktisch:
Adres: ’s Molenaarsweg 2, Alphen, 0172-432087.
Internet: molenaarsbrug.nl.
Afgerekend: € 121,70.
Prijzen: Voorgerechten € 11,50, hoofdgerechten € 22,= nagerechten € 7,50, keuzemenu drie gangen € 36,50, vier gangen € 42,50.
Bijzonderheden: Terras aan de Oude Rijn, tevens hotel.

Voor de laatste categorie is de Nederlands- en Franstalige menukaart ook in het Engels en Duits voorhanden. De kaart biedt, voor een bedrag dat al jaren op € 36,50 staat, een ruime keuze uit drie gangen. Voor bepaalde gerechten moet je bijbetalen omdat gebruik is gemaakt van wat duurdere ingrediënten, zoals sint-jacobsschelpen, eendenlever, zeeduivel en zwezerik.

Evenwicht
Vanuit de opvallend gerieflijke stoelen bestellen we gerookte paling met komkommer en een citrus-kruidendressing. Het zuurtje van de laatstgenoemde component herstelt het evenwicht met de vette vis.

Van de specialiteiten kiezen we met een supplement van € 5,50 voor de marbré van tamme eendenborst en eendenlever en een stroop van marsala-wijn. De vriendelijke gastheer adviseert er een lichtzoete wijn bij en die suggestie pakt goed uit. De laagjes borst en lever zijn bijzonder smeuïg van structuur en rijk van smaak. In het garnituur van sla, walnoten, tomaatjes en pijnboompitten biedt het lichte zuur van zongedroogde tomaat enig tegenwicht.

Fris
De gebakken iberico-varkensfilet komt met groene kool en gedroogde cranberries met een jus van morieljes. Het vlees van dit Spaanse topvarken gaat goed samen met de bite van de aardse kool, de wat zure bes en aromatische voorjaarspaddenstoel.

Dan perfect gegrilde kalfshaas en krokant gebakken zwezerik, oerbiet en appel en jus verrijkt met basilicum (supplement € 5,50). De combinatie van zacht orgaanvlees met een knapperige buitenkant is altijd een genot. De appel brengt een fris accent. De bijgerechten zijn gebakken aardappel en een gemengde salade.

Quote

In een knapperig koekje vleit zich een bol bas­tog­ne­koek-ijs naast twee strepen jam van sinaasappel.

Prachtige desserts
Aan de vormgeving van de desserts is veel aandacht besteed; beide kunnen met hun foto zo in een glossy kookboek. Gelukkig is de smaak eveneens dik in orde. Het rondje kaneelbavarois ligt naast twee stukken met poedersuiker bestoven warme wentelteef. In een knapperig koekje vleit zich een bol bastognekoek-ijs naast twee strepen jam van sinaasappel. Muntblaadjes, een wit-bruin gestreepte chocostick en twee schijven sterfruit completeren de boel.

Op een mosgroen bord doen ook de lichtgele parfait van passievruchten, de felrode granaatappelsaus en de diepbruine pure chocoladescherven mee aan de schoonheidswedstrijd. Bij de koffie krijgen we ongevraagd maar voor een redelijke prijs een verleidelijk schaaltje zoetigheden. Uit eten gaan kan heel leuk zijn.

Beoordeling 8,5

Voorgerecht 8,5
Hoofdgerecht 9
Nagerecht 9
Bediening 9
Sfeer 8
Prijs-kwaliteit 8

Tussenstand

Bistronoom, Woerden 8,6
s Molenaarsbrug, Alphen 8,5
Unique, Gouda 8,4
De Dukdalf, Woerden 8,3
IJsselhuis, Gouda 8,3