Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Volle bak in Gastmaal, maar de bediening blijft vriendelijk en ontspannen. © Ruud Voest

Koken met hart en ziel

Gouden PollepelDe keuken van Gastmaal. Het is gedaan met de pret. Na de bollen, flappen en het uitbundige kerstmaal, vaak in tweevoud, worden weer calorieën geteld. De collectieve afvalrace is gestart. Maar er zijn ook andere voornemens: 45 restaurantrecensies in 2017. Afzien.

Eindscore 8,2

Beoordeling
Voorgerecht 9
Hoofdgerecht 8
Nagerecht 8,5
Bediening 8
Sfeer 8
Prijs-kwaliteit 8
(telt dubbel mee)

Het jaar wordt met frisse moed geopend in de Utrechtse Biltstraat, randje centrum, waar de Pollepel wordt gestoken in de potten en pannen van Gastmaal. Het is min of meer de grote broer van Gastmaal Café en Gastmaal en de Tafel, 300 meter verderop, waar respectievelijk wordt geschonken en getraiteurd. In de genen zijn ze gelijk, wat neerkomt op vers, streek, biologisch en seizoenen. Chef Erik van den Eijnde (voorheen Winkel van Sinkel, Polmans Huis, Broers) hecht bovendien aan duurzaam ondernemen. Daarom een kleine kaart.

Praktisch
Adres: Biltstraat 5 in Utrecht, 030-2334633.
Openingstijden: di t/m za vanaf 17.30 uur.
Bereikbaarheid: betaald parkeren in de straat, bushalte nabij.
Ambiance: knusse bis­tro, open keuken.
Bijzonder: duurzaam en groen.
Tafelwater: Earth € 4,90 (fles).
Rolstoelvriendelijk: nee.
Kindvriendelijk: niet bepaald.
Prijs: keuzemenu vanaf € 35,00 (drie gangen).
Afgerekend: € 89,50.

Gepekelde forel vooraf, een visje met een subtiele smaak. Dat vraagt om een kok met de juiste papillen, want overdaad aan toebehoren zou de vis overstemmen. Dat is hier niet gebeurd. Hij wist maat te houden met de pekel en citroentijm. Twee graatjes mogen de pret niet bederven en de kastanjechampignons, pompoen en vogelmuur vormen een mooi arrangement. 

Mijn tafeldame verkiest het groene dagmenu. Om te beginnen een salade van little gem met pecorino, peer en een mayonaise van... paddenstoelen! "De chef plukte ze zelf'', benadrukt de gastvrouw. Zo horen wij het graag. En zo proeven we het ook graag, want deze aardse smaak doet het prima met de heerlijke, knapperige sla. Gelukkig is de pecorino niet te overheersend, maar zout genoeg voor een een-tweetje met het zoet van de peer. Balans in optima forma.

Volledig scherm
Gastmaal op de Biltstraat in Utrecht. © Ruud Voest
Quote

Alle hens aan dek rond de tafels, terwijl de tweekoppige keukenbrigade zich niet gek laat maken.

Tussenstand

1. Sal do Mar 8,3
Rhenen
2. Gastmaal 8,2
Utrecht
3. Brass 8,1
Utrecht
4. De Kloostertuin 8,0
IJsselstein
5. De Veldkeuken 8,0
Amelisweerd
6. JOINN1 7,9
Amelisweerd
7. La Saucière 7,6
Oud-Zuilen
8. De viszaeck 7,5
Amersfoort
9. Haven van Eemnes 7,3
Eemnes
10. PK 7,3
Bilthoven

Volle bak
Het is volle bak vanavond. Hoewel de bediening vriendelijk en ontspannen acteert, heeft de timing een beetje te lijden. Alle hens aan dek rond de tafels, terwijl de tweekoppige keukenbrigade zich niet gek laat maken. Knap, want het publiek kijkt ze op de vingers. Zo zien we onze volgende gang in voorbereiding, terwijl aan tafel de wijnwegen zich scheiden. Na een biologische Vermentino uit Frankrijk bij het voorgerecht, volgt een rosé van hetzelfde huis voor mijn 'groene' partner, terwijl in mijn glas nu het donkerrood van La Stoppa walst.

Daar mag op gegeten worden, hi-ha-ho. Een stoofschotel groenten om precies te zijn, die na het geslaagde vooraf een beetje tegenvalt. Zo is het gerecht niet goed warm en zijn de zoetzure champignons vooral zuur en niet zoet. Smaken verschillen uiteraard, maar we missen hier enige verdieping. Een betere wortel, een mooiere aardappel.

Over het runderhart met knolselderij, kweepeer en de kalfsjus niets te klagen. Integendeel. Het siert Gastmaal dat ze orgaanvlees op de kaart durft te zetten: zonder vet, kort gegrild. Mjam. L'ami Jac, de winnaar van de Gouden Pollepel 2016, gaf wat dat betreft het goede Utrechtse voorbeeld. Tipje nog voor de kok met ballen: orgaanbouillon van het varken is een absolute smaakmaker.

Tot slot een pluim voor de huisdesserts. De cake van peer met 
lemon curd en meringue is finalewaardig, net als het pompoentaartje. Mooi gekruid met gember en (familielid) kardemom, maar de klodder crème fraîche is iets over de top. We proberen af te vallen, hoor.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Welke wedstrijd ga jij kijken?

  • FC Utrecht - Valletta FC (28%)
  • Nederland - Denemarken (38%)
  • Ik ga beide wedstrijden niet kijken (34%)
1120 stemmen