Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Vrolijke gezichten bij de presentatie van tapasgerechten in restaurant Sal do Mar in Rhenen. © Jeroen Jumelet

Rhenen: stad van zoo én Zoë

DE GOUDEN POLLEPELSal do Mar. Met alle respect voor de pandadroom van Marcel Boekhoorn, maar Rhenen is meer dan alleen Ouwehands Dierenpark. Deze kleine stad biedt ook horecaparels. Zo werd 't Kalkoentje in deze krant al eens bejubeld en nu is daar Zoë!

Eindscore 8,3

Beoordeling
Voorgerecht 9
Hoofdgerecht 8,5
Nagerecht 8,5
Bediening 8,5
Sfeer 7,5
Prijs-kwaliteit 8

Praktisch

Adres: Frederik van de Paltshof 9 in Rhenen.
Telefoon: 0317-613000.
Openingstijden: wo. tot en met zo. vanaf 17.00 uur.
Bereikbaarheid: goed.
Ambiance: gemoedelijke bistro, vleugje American diner.
Rolstoelvriendelijk: geen speciaal toilet.
Kindvriendelijk: niet bepaald, menu in overleg.
Prijs: menu vanaf € 35,00 (vier gangen).
Afgerekend: € 105,60.

Zoë Lensen, om de naam volledig te noemen. Leerling van Ciel Bleu in Amsterdam en 'wijlen' Oud Sluis in Zeeland, die tegenwoordig haar eigen sterrenhemel bij elkaar kookt.

Dat doet ze op de Grebbeberg overigens niet alleen. Met Sander van Toorn als koksmaat en Ralph Jonker als geliefde partner in het voorportaal vormt ze een jongehondenbrigade, die in Portugal een alibi vond voor een tapasconcept. Sal do Mar ('Zout uit de zee') biedt uitsluitend kleine gerechtjes, die over meerdere gangen en met meerdere tafelpartners gedeeld kunnen worden.

Gastvrij
De ontvangst aan de Frederik van de Paltshof is zonder meer gastvrij, niet onbelangrijk. Vertraagd door winterweer en avondspits worden de excuses door gastvrouw Amber zonder problemen aanvaard. De aangenomen jassen gaan aan de haak. Dat heet met recht welkom.

Een hoge tafel met zicht op de keuken wordt gewezen en een witte wijn (fruitige Montado) geschonken. Het maakt met vers brood-uit-zak en wat smeersels een prettig aperitief, maar dan begint het grote kiezen, zoals we kennen van de traditionele tapasrestaurants.

Toppers
We doen er vier vooraf; structuren van pastinaak en gebakken polenta uit de categorie vegetarisch en gemarineerde makreel en de langzaam gegaarde bavette voor een proeve van vis & vlees. Een gelukkige keuze, want we hebben vier toppers te pakken. Zo komen de makreel en het rundvlees volledig tot hun recht dankzij de juiste (slow) bereiding, maar de onbetwiste winnaar bij de eerste gang is de vegetariër. Immers, waar wordt pastinaak gecombineerd met hazelnoot en een vinaigrette van dennennaalden? En had u al eens polenta met een paddenstoelarrangement en een schuim van parmezaan geproefd? Wij nu wel, mjam.

Volledig scherm
Sal do Mar in Rhenen. © Jeroen Jumelet

Tussenstand

1 Sal do Mar Rhenen 8,3
2 Brass Utrecht 8,1
3 De Veldkeuken Amelisweerd 8,0
4 La Saucière Oud-Zuilen 7,6
5 De Viszaeck Amersfoort 7,5
6 Haven van Eemnes Eemnes 7,3
7 PK Bilthoven 7,3
8 Eethuis Aarti Utrecht 7,1
9 Grand café Soestdijk Soestdijk 7,0
10 Oud-Leusden Leusden 6,9

Ook bij de tweede gang toont chef Lensen zich trouw aan leermeester Sergio Herman. Verfijnde smaken en technische precisie, verenigd in de juiste harmonie, die ook nog eens een kunstwerk opleveren. Vier van deze kunstwerken opnieuw bij onze tweede gang, door gastheer Jonker met rappe tong aan tafel geduid. Voor de gast een onmogelijk missie om thuis nog eens na te vertellen.

Eén bordje
Neem de zeebaars, die krokant is gebakken in deeg dat heel dun over de huid is geplakt. Daarop een ratatouille van courgette en gerookte tomaat, ravioli met zeebaars en basilicum met daarop een mayonaise van piment, een olie van basilicum, een schuim van knoflook, een krokantje van zuurdesem en nog wat blabla. En dat allemaal op één bordje! Met alle respect besparen wij u de beschrijving van het Ibericostoofvlees (te droog, helaas), de spinaziesalade (met heerlijke oude geitenkaas), gegrilde groenten en friet met mayonaises. Ook omdat de recensie op één pagina moet passen.

Ja, uw culinaire schrijver heeft een geweldige avond gehad, de worteltaart en gemarineerde peer met meringue en ijs van yoghurt incluis, maar het interieur geeft te denken. Als in de vlag en de lading. Met een kleine metamorfose en wat tafellinnen heeft Rhenen er in Zoë én Ralph een waardige toeristentrekker bij.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Welke wedstrijd ga jij kijken?

  • FC Utrecht - Valletta FC (28%)
  • Nederland - Denemarken (38%)
  • Ik ga beide wedstrijden niet kijken (34%)
1120 stemmen