Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© rv

Bij de Franse schilder Renoir thuis

Hans AvontuurIn het Franse dorp Essoyes is het voormalige woonhuis van kunstschilder Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) opengesteld voor publiek.

Volledig scherm
Hans Avontuur © AD

Dat is om te juichen. Zulke plekken zijn nodig om meesterwerken echt tot leven te laten komen. Zelfs in 's werelds beroemdste musea lukt dat maar moeilijk. Die zijn vaak overweldigend mooi, maar ook afstandelijk.

Om werkelijk iets bij een schilderij te voelen, moet je het verhaal erachter kennen. Liefst verpakt in het leven van de kunstenaar. Natuurlijk kun je daarover lezen, maar hoe dichter je bij de artiest kan komen, hoe beter. De rozentuin van Monet in Giverny, het Borinage-huisje van Van Gogh in Cuesmes, het geboortehuis van Picasso in Málaga. Wie daar eenmaal is geweest kijkt voortaan met andere ogen naar hun werk.

Daar is nu dus het huis bijgekomen waar Parijzenaar Renoir vanaf 1895 de zomers doorbracht met zijn vrouw Aline en hun drie zoons. Drie etages hoog met slaapkamers, woonkamer, eetkamer, keuken en zijn eerste atelier. In de tuin liet hij later een tweede atelier bouwen dat al langer toegankelijk was. Oude foto's, kaarten en meubels (deels origineel) brengen de sfeer van toen terug. Ook worden enkele geleende schilderijen tentoongesteld.

Verliefd

Het was geen toeval dat de Renoirs in Essoyes neerstreken, want Pierre-Auguste was vanaf het eerste moment verliefd op de geboorteplaats van Aline, in de Champagne-streek. En de regio omarmt de impressionistische schilder met een wandeling door Essoyes en een speciale tentoonstelling in het museum voor moderne kunst in Troyes, waar tot 17 september vijftig schilderijen van de meester en zijn tijdgenoten te zien zijn.

Leven en werk. De perfecte manier van kunst kijken. Renoirs schilderijen zullen meer tot leven komen dan in het Musée d'Orsay in Parijs. renoir-essoyes.com

poll

Zou jij je koffer laten opsturen naar je vakantie-adres?

Zou jij je koffer laten opsturen naar je vakantie-adres?

  • Ja, handig toch? Scheelt wachttijden en gesjouw (26%)
  • Nee, ik ben veel te bang dat het kwijtraakt (42%)
  • Alleen voor dezelfde prijs als bagage inchecken op het vliegveld (31%)
11698 stemmen