Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Thinkstock

Drie gouden regels voor een last minute

Hans AvontuurNog geen vakantie geboekt? Dan ben je aangewezen op de last minute, een fenomeen waar de laatste jaren nogal sleet op zit. De last minute is uit, vroegboeken is in. Maar geen paniek, want wie een beetje slim te werk gaat, kan nog altijd leuke vakanties tegen een scherpe prijs vinden. Drie gouden regels.

1. Denk groot

Zoek op populaire bestemmingen. Last minutes bestaan vooral als reisorganisaties meer accommodatie hebben ingekocht dan ze kunnen verkopen. Die kans is het grootst op plekken waar veel aanbod is. Anders gezegd: er zullen meer last minutes zijn naar de Costa Brava of Kreta dan naar Galicië of Paxos. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Een organisatie als Travelbird heeft regelmatig dagaanbiedingen naar verrassende bestemmingen. En ook een charme-specialist als Eliza was here heeft soms uitverkoop.

2. Spreid je kansen

Omdat precies dezelfde vakantie vaak niet exclusief door één partij wordt verkocht, loont het de moeite om verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Bovendien maken reisorganisaties gebruik van specialisten als vakantiediscounter.nl en wtc.nl om de lege vliegtuigstoelen en hotelkamers alsnog aan de man te brengen. Handig: sommige sites bieden een data-index waarop je kunt zien wat de reis op verschillende vertrekdata kost. Voor een tiendaagse hotelvakantie naar Rhodos tijdens het hoogseizoen vonden we een verschil van bijna 200 euro per persoon! Ook handig: abonneer jezelf op de nieuwsbrieven van aanbieders.

3. Vergelijk luchthavens

Er zijn last minutes waarbij je als reiziger nog de keuze hebt vanaf welke luchthaven je wilt vliegen. Kies nooit zomaar de dichtstbijzijnde, want het kan 100 of 150 euro verschil maken door bijvoorbeeld niet vanaf Amsterdam te vertrekken maar vanaf Rotterdam. Of andersom. En reken bij het vergelijken van de kosten ook zaken mee als je reis naar de luchthaven, parkeertarieven en het werkelijke aantal vakantiedagen.

Oh, en nog een disclaimer: als een prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

poll

Zou jij je koffer laten opsturen naar je vakantie-adres?

Zou jij je koffer laten opsturen naar je vakantie-adres?

  • Ja, handig toch? Scheelt wachttijden en gesjouw (26%)
  • Nee, ik ben veel te bang dat het kwijtraakt (42%)
  • Alleen voor dezelfde prijs als bagage inchecken op het vliegveld (31%)
11698 stemmen