Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Laif

Paleizen aan het spoor in Canada

Hans Avontuur'Niets is te klein om te weten en niets is te groot om te proberen', sprak William van Horne, een van de drijvende krachten achter de Canadian Pacific Railway (CPR). De meer dan 5.000 kilometer lange spoorlijn groeide uit van een dwaas plan tot het symbool van het nieuwe land Canada, dat zijn 150ste verjaardag viert.

Dankzij de CPR werden de steden Montreal en Vancouver met elkaar verbonden, de Atlantische Oceaan met de Pacific. Het is nog altijd een van de meest spectaculaire treinreizen. Onderweg voel je de immense afmetingen van het land, zie je de oneindige vlaktes van de centraal gelegen provincies en ga je uiteindelijk dwars door de spectaculaire Rocky Mountains naar de hippe stad Vancouver.

Niet alleen de natuur is uniek. Zoals gezegd droomde Van Horne groot; op dagafstanden van elkaar liet hij luxueuze paleishotels bouwen, die buitenlandse gasten voor zijn spoorlijn moesten aantrekken. De hotels staan soms in de stad en soms midden in de Canadese wildernis. Op verschillende plaatsen zijn ze, inclusief de grandeur, bewaard gebleven: Château Frontenac in Quebec City, Château Laurier in Ottawa, The Empress in Victoria, het Banff Springs Hotel, Chateau Lake Louise en Hotel Vancouver.

De coast to coast spoorlijn werd in een recordtijd van vier jaar gebouwd door twaalfduizend (veel onderbetaalde) Chinezen. Samen met de hotels wordt het project gezien als het fundament van het Canadese toerisme.

Persoonlijke favoriet? Château Frontenac aan het honderden meters lange Terrasse Dufferin, een houten terras dat uitkijkt over Vieux Quebec en de Saint Lawrence rivier.

poll

Zou jij je koffer laten opsturen naar je vakantie-adres?

Zou jij je koffer laten opsturen naar je vakantie-adres?

  • Ja, handig toch? Scheelt wachttijden en gesjouw (26%)
  • Nee, ik ben veel te bang dat het kwijtraakt (42%)
  • Alleen voor dezelfde prijs als bagage inchecken op het vliegveld (31%)
11698 stemmen