Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Lekker doorwerken omdat je niet gestoord wordt door al die vergaderingen. © thinkstock

Tien redenen waarom het fijn is door te werken in de zomer

VakantieDe wegen zijn rustig, geen geduw bij de treinen en op je werk kom je eindelijk eens toe aan de klussen die normaal blijven liggen. Tien redenen waarom het eigenlijk heel fijn is om door te werken terwijl collega's en de rest van Nederland zomervakantie viert.

Quote

Nu kun je ook een beetje vakantie vieren op je werk

Organisatieadviseur Jacky van de Goor

1) De baas is weg
Dat betekent meer vrijheid. ,,Nu kun je ook een beetje vakantie vieren op je werk'', zegt organisatieadviseur Jacky van de Goor. ,,Speel eens verstoppertje op je werk. Of ga heel hard zingen. Dat is ontspannend, zodat je daarna weer gerichter aan het werk kunt.'' En de baas is uiteindelijk ook blij, want een gelukkige werknemer presteert beter. 

2) Je kunt doorrijden in de spits
Nu de scholen in heel het land dicht zijn, en veel mensen het land uit, heb jij alle ruimte op de snelweg. Er staan een stuk minder files. In de ochtend staan auto's over hooguit 25 kilometer vast, in de avond staat er zo'n 50 kilometer. ,,Normaal telt de spits altijd minimaal 200 kilometer file. En met slecht weer halen we zonder blikken of blozen 300, 400 kilometer. Daar is nu niks van over", zegt Frank Boer van de Verkeersinformatiedienst. Geniet er nog maar even van, want in oktober begint het fileseizoen weer.

3) Je kunt laten zien wat je nog meer in je mars hebt 
Je collega met territoriumdrift is weg, dus kun je ongestoord zijn of haar werk eens uitproberen. Zo laat je zien wat je allemaal kunt en zelf inspiratie opdoen. ,,De zomer is hét moment om te kijken waar je gelukkig van wordt en hoe je je talent en kwaliteiten het beste in kunt zetten'', zegt Van de Goor. ,,Normaal is het zo druk dat je geen tijd hebt om daar bij stil te staan. In de zomer heb je de kans om dingen anders te doen en vaste patronen te doorbreken.''

Volledig scherm
Verkeer op een snelweg in Frankrijk © anp
Quote

Speel eens verstoppertje op je werk. Of ga heel hard zingen. Dat is ontspannend

Jacky van de Goor

4) Geen gezeur van je collega's
Geen eindeloze kiekjes van kinderen. Geen wat-ga-je-dit-weekend-doen-gesprekken bij het koffiezetapparaat. Geen gedetailleerde verslagen van de horrorfilm die je kantoorgenoot gezien heeft. Best rustig als het merendeel van je collega's op vakantie is. Oké, soms is het best ongezellig, als je in je eentje moet werken bijvoorbeeld. Maar je kunt wel ineens een stuk efficiënter werken. Zodat je weer lekker op tijd naar huis kunt.          

5) Vakanties buiten het zomerseizoen zijn veel goedkoper
Het is heel simpel. In de zomer willen meer mensen op vakantie en dus kost het meer. ,,Een kwestie van vraag en aanbod'', zegt Mirjam Dresmé van reisbrancheclub ANVR. Zo vlieg je deze maand voor 320 euro naar het Spaanse Málaga, terwijl je daarvoor in november maar de helft betaalt. Een viersterrenhotel met zwembaden in Mallorca kost nu zo'n 1240 euro; drie maanden later kost je dat tweederde minder.

Quote

Omdat veel vrienden en kennissen op vakantie zijn, maak je niet zo veel afspraken

Sarah Hogendoorn, arbeidspsycholoog en coach
Volledig scherm
Sarah Hogendoorn © Privéfoto

6) Tijd voor andere klusjes 
Sarah Hogendoorn, coach en arbeidspsycholoog - die zelf ook gewoon doorwerkt - weet er alles van: ,,Wat zo fijn is aan het doorwerken tijdens de zomerperiode is dat je eindelijk toekomt aan klussen die anders blijven liggen.'' Je administratie bijvoorbeeld. Nu er minder vergaderingen zijn en er minder nieuwe klussen bijkomen, kun je eindelijk je declaraties doorvoeren. ,,Je wordt ook niet zo vaak gestoord, omdat er gewoonweg minder mensen zijn. Je bent daardoor efficiënter en productiever.''

7) De werkdagen lijken korter
De lange zomeravonden zijn een pre volgens Hogendoorn: ,,Je avonden zijn niet alleen langer, maar ze zijn ook minder drukbezet. Veel mensen sporten wat minder tijdens deze maanden, waardoor ze 's avonds relaxter kunnen doorbrengen. En omdat veel vrienden en kennissen op vakantie zijn, maak je niet zo veel afspraken.'' Je hebt dus meer tijd om te lekker op het balkon of in de achtertuin door te brengen. ,,Je werk-privé balans is beter'', aldus Hogendoorn.

8) De sfeer op werk is anders
Ken je dat gevoel van 'het fort bewaken'? Hogendoorn: ,,Het klinkt misschien gek, maar als je samen met een paar collega's over bent, dan krijg je vaak echt een gezamenlijk gevoel dat je het 'nu samen moet oplossen'.'' Door de wat relaxtere sfeer is het ook prettiger werken. ,,In de zomerperiode is over het algemeen minder druk om te presteren'', aldus de arbeidscoach.

9) Goed voor je imago
Er zijn altijd collega's die per se alle schoolvakanties vrij willen hebben. Dat is weleens vervelend voor degene die verantwoordelijk is voor het maken van de roosters. Er mag daarom ook wel een pluim uitgereikt worden voor de werknemers die er gewoon wel zijn en die pas in september van hun welverdiende rust gaan genieten.

10) Welverdiende rust
Hogendoorn: ,,Je zit gewoon net wat lekkerder in de zon als je de acht uur daarvoor in een kantoor hebt doorgebracht. En het ijsje smaakt ook beter als je niet al de hele dag vakantie hebt gevierd.'' Met andere woorden: je geniet meer van vrije uren als je die bewust beleeft. ,,Het is heel mindfull, waardoor je er meer aan hebt.''