Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Marcha Prins laad haar auto vol met overbodige spullen die als liefdadigheid aan minder bedeelden worden geschonken © Marco Okhuizen

Wierd Duk peilt de stemming. Deze week: de redelijke kiezer

Wierd DukSoms lijkt elke redelijkheid verdwenen uit het politieke debat. Op zoek naar de gematigde burger.

Ik wilde weten over welke onderwerpen zij zich als 'gemiddelde kiezer' druk maken. Enkele tientallen lezers reageerden. Een selectie uit hun brieven staat online.

Quote

Al die mensen die zo lopen te klagen over 'waar het met de samenleving naar toe gaat', wat doen zij zelf eigenlijk

Mascha Prins

De doorsnee-kiezer: redelijk, gematigd, genuanceerd. Bestaat die eigenlijk nog? Je zou hen, temidden van al het retorische geweld over vluchtelingen, immigratie, integratie, de islam, aanslagen en oorlogen in het Midden Oosten, bijna uit het oog verliezen. Wie zijn de mensen, die niet naar de flanken afdrijven? Die niet vallen voor Geert Wilders of voor Denk, maar die zich ergens in het midden ophouden?

,,Ik ben zo iemand," zegt Mascha Prins (40) uit Eindhoven. Ze is een van de mensen die reageerden op mijn oproep om mij te schrijven. Ik wilde weten over welke onderwerpen zij zich als 'gemiddelde kiezer' druk maken. Enkele tientallen lezers reageerden. Een selectie uit hun brieven staat online.

Mascha Prins is pr-consultant. Ze is getrouwd, moeder, een gezamenlijk inkomen van ruim boven modaal. Ze stemde wel eens PvdA, de laatste keer VVD. Het liefst zou zij voor D66 kiezen. ,,Ze zijn sympathiek, niet extreem, snijden onderwerpen aan die voor jongeren belangrijk zijn. Maar D66 is voor het referendum. Ik heb een hekel aan referenda, dus dat gaat niet."

Prins' twijfel is herkenbaar. Uit veel van de brieven die ik kreeg blijkt dat burgers het vaak niet meer weten. Ze maken zich zorgen over de uitdijende Europese Unie, ergeren zich aan de discussie rond Zwarte Piet en het 'Winterfeest' en ze hebben angst voor de radicale islam. Maar ze willen niet op Wilders stemmen, of op een van de nieuwe EU-kritische partijen 'op rechts'. ,,We zoeken nog," schrijft Marike de Groot. Mascha Prins ziet die problemen ook wel, maar zij is het type 'het glas is half vol'. ,,Al die mensen die zo lopen te klagen over 'waar het met de samenleving naar toe gaat', wat doen zij zelf eigenlijk?"

Weggeven
Prins probeert zelf op een manier te leven die recht doet aan haar maatschappelijke idealen. Ze geeft bijvoorbeeld spullen weg die het gezin niet meer nodig heeft, in plaats van ze op internet te koop aan te bieden. ,,Dat gaat via een initiatief hier in Eindhoven. Van alles, de oude fiets van mijn zoontje van 12 bijvoorbeeld. Hij poetst eerst z'n fiets en dan gaan we naar een gezin dat zich dergelijke spullen niet kan veroorloven. Ik vind dat soms wel een beetje genant, maar die mensen zijn er altijd heel blij mee. Mijn man is ook zo. Wij hebben het goed, waarom zouden we onze welvaart niet delen?"

Je welvaart delen, vreemdelingen in de samenleving opnemen, je open stellen voor de ander: uit de mails die ik kreeg blijkt dat de bereidheid ertoe wel aanwezig is. Mits er geen misbruik wordt gemaakt van de Nederlandse gastvrijheid en van de nog altijd ruimhartige arrangementen van de Nederlandse verzorgingsstaat. ,,Abnormaal is het om je te misdragen in een land dat voor je zorgt, waarvoor de burgers betalen middels belastinggeld," schrijft Jacqueline Keetman-Van den Bosch. ,,Om dan die burgers te bedreigen en lastig te vallen, dat is gewoon asociaal en crimineel."

De PVV-aanpak
Daar is Mascha Prins het vanzelfsprekend mee eens, maar zij ziet niets in de PVV-aanpak. Die bestaat er in haar ogen vooral uit mensen tegen elkaar op te zetten. ,,Ik begin overigens wel te begrijpen waarom mensen PVV stemmen. Maar ik ben een typisch 'Gutmensch', iemand die gelooft in het goede van de ander. Ik voel me niet voor niets thuis in het politieke midden. Dat is de plek waar je elkaar kunt vinden. Hoewel ik echt wel zie dat we niet onbeperkt vluchtelingen kunnen opnemen."

Een paar dagen na ons gesprek, mailt Mascha mij. In Berlijn heeft inmiddels de terreuraanslag op de Kerstmarkt plaatsgehad. Ik had haar gevraagd of haar kennissenkring gemengd is. Dat is niet het geval. ,,Ik leef inderdaad in een bijna volledig witte wereld. Mijn zoon zit tussen alle culturen op school en op voetballen, maar ik zelf spreek weinig moslims. Dat zet me aan het denken: redeneer ik niet te makkelijk met mijn 'Ik kom zo graag uit in het midden'? Kan ik er eigenlijk wel iets van vinden vanuit mijn ivoren torentje in de Vinex-wijk?" Met nu weer die aanslag in Berlijn, begrijpt ze wel 'dat het soms moeilijk is om niet te polariseren'. Maar tegelijkertijd denkt ze: ,,Polarisatie is nergens goed voor. Aan de uiteinden gaan we elkaar niet vinden."