Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Jerry Goossens © Marco de Swart

Soms schiet het strafrecht tekort

Romy en Savannah,,Weten jullie wat de maximale gevangenisstraf is die de moordenaars van Romy en Savannah kunnen krijgen?"

Oudste dochter en haar eveneens 14-jarige vriendin E. zaten na een verregende excursie moe op de achterbank van de auto. Een uitgekiend moment voor een minicollege Rechtspraktijk. Met als aanleiding een casus die zo dichtbij komt, dat het ze bijna persoonlijk raakt. De moord op twee leeftijdsgenoten. Door twee leeftijdsgenoten. Althans, zolang er geen veroordeling ligt, is dat laatste een aanname. Zelfs nu een van hen schuld heeft bekend.

Dochter heeft haar vonnis direct klaar. ,,Levenslang!" antwoordt ze vastberaden. Vriendin E. is ondanks de vermoeidheid bedachtzamer: ,,Ik denk dat het afhankelijk is van de leeftijd."

Quote

Ja, met het rechtsgevoel van mijn dochter en haar vriendinnen zit het wel goed. Bij mijzelf ben ik daar lang niet altijd van overtuigd.

De lekenjurist achter het stuur knikt instemmend en legt uit: de jongste verdachte, 14 pas, valt onder het jeugdstrafrecht en kan maximaal twee jaar cel krijgen. Op de achterbank klinken geluiden van verontwaardiging. ,,Maar", vervolg ik, ,,16- en 17-jarigen kunnen onder voorkomende gevallen als volwassenen worden berecht."

Anders dan ik verwacht had, klonk er opnieuw protest vanaf de achterbank. Dat maar één van de twee minderjarige verdachten als meerderjarige terecht zou moeten staan, werd door de meisjes als onrecht bestempeld. Temeer omdat ze zich zorgen maakten: zou die jongen dan bij volwassen gedetineerden worden opgesloten? Ja, met het rechtsgevoel van mijn dochter en haar vriendinnen zit het wel goed. Bij mijzelf ben ik daar lang niet altijd van overtuigd.

Een briefschrijver in deze krant beweerde gisteren dat niet de geboortedatum maar de misdaad de juridische leeftijd van een dader zou moeten bepalen. ,,Wie op die leeftijd tot zo'n weerzinwekkende daad in staat is, is geen kind." Ik deel de verontwaardiging, maar denk tegelijk: wie geen greintje mededogen voor een kind kan opbrengen, zelfs al heeft 't iets weerzinwekkends op zijn geweten, bevindt zich moreel zelf op dezelfde glijdende schaal.

Bij sommige zaken schiet het strafrecht domweg tekort. Kinderen lijken dat instinctief beter te begrijpen dan volwassenen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Vind je het shirt van FC Utrecht mooi?

Vind je het shirt van FC Utrecht mooi?

  • Ja (77%)
  • Nee (23%)
5226 stemmen