Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Bakker Lex Verkley verklapt Rachel van Kommer het 'trucje' van het vullen van Lange Soesters. © Saskia Berdenis van Berlekom

Luxe soes in Soesters jasje

WAT DE POT SCHAFTIn de negende aflevering van deze serie loopt Rachel van Kommer een ochtend mee in de bakkerij van Lex Verkley en duikt in de wereld van de in Soest geliefde Lange Soester.

Quote

Alle Soesters kennen de Lange Soester. Het iets waar ze trots op zijn en wat ze mensen van buiten het dorp graag laten proeven.

Lex Verkley, bakker

Lex Verkley aan de Van Weedestraat in het winkelcentrum van Soest doet mij denken aan een Engels theehuisje of een Duitse konditorei. Niet alleen omdat naast de bakkerij een tearoom zit en het op de gevel staat, maar ook vanwege de knusse landelijke sfeer. Aan de tafeltjes zitten rond 10.00 uur 's ochtends de eerste stellen tegenover elkaar in alle rust de krant te lezen, met een kopje koffie en een schoteltje met gebak. Wat mis ik dat aangezicht toch.

Wat op het schoteltje ligt doet me denken aan een Franse baguette of de Siciliaanse cannoli. De man eet het gebakje niet keurig met mes en vork, maar uit het vuistje, als een broodje gezond. Er komt een vrouw binnen die een grote doos van het voor mij nog onbekende gebak koopt. Ik spreek een man aan. ,,Wat eten jullie?" De man trekt zijn wenkbrauwen op. ,,De Lange Soester, natuurlijk."

Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Recept

Lange Soesters
Voor 9 personen

Ingrediënten: 100 gram water • 100 gram melk • 100 gram boter • 110 gram patentbloem • 3 eieren • 1/4 liter slagroom • 2 eetlepels suiker • parelsuiker

Bereiding: Breng het water aan de kook met de boter en melk. Smeer de bakplaat in met boter en bestuif met bloem. Zeef de bloem direct boven het kokende vocht en roer het van het vuur af goed door elkaar. Zet de pan 30 tellen op een klein vuurtje om het deeg te laten garen. Laat het deeg iets afkoelen. Voeg één ei toe en roer net zolang totdat het is opgenomen. Herhaal dit tot alle eieren zijn verwerkt en het deeg goed van dikte is. Spuit met de spuitzak ongeveer drie Lange Soesters op de bakplaat, strooi parelsuiker eroverheen en bak ze af in de oven op 200 °C. Als de Soesters goudbruin zijn, af laten koelen, in negen stukken snijden en vullen met slagroom.

Idee 
De Lange Soester werd door de vader van Lex Verkley, Cees, in 1954 bedacht in zijn Droste-achtige bakkerij Maison Verkley, op dezelfde locatie als de huidige bakkerij. Een schuin afgesneden deegrol met een suikerjasje, gevuld met slagroom. Hoe zijn vader op 't idee van het gebakje is gekomen, weet Lex niet. ,,Stom hè? Ik heb het hem niet gevraagd. Jammer dat hij het succes van zijn eigen product nooit mee heeft gemaakt."

In 1989 namen Lex en zijn vrouw  de bakkerij over van zijn vader en dus ook het Soesterrecept. De bakkerij werd omgedoopt tot Banketbakkerij Lex Verkley en kreeg een metamorfose. ,,Alle Soesters kennen de Lange Soester. Het iets waar ze trots op zijn en wat ze mensen van buiten het dorp graag laten proeven. Sommige pochen er zelfs mee, dat vind ik geweldig. Mijn droom is dat het straks net zo bekend is als de Bossche bol."

Volledig scherm
De Lange Soesters komen zacht en niet krokant uit de oven. Bakker Ike te Loo houdt een oogje in het zeil. © Saskia Berdenis van Berlekom
Quote

Je moet er 600 per week kunnen vullen. En als hij in de aanbieding is, zelfs 2.000.

Lex Verkley, bakker

We duiken achter de toonbank de kleine bakkerij in en binden een schort om. Ik maak samen met bakker Ike te Loo het luchtige soezenbeslag. Het beslag stoppen we in een spuitzak en spuiten het op de grote bakplaten in lange banen. Daar strooien we de parelsuiker overheen. De platen schuiven we in de oven en na 20 minuten komen ze daar hol uit.

'Stokbroden'
Dat de bakkerij van Lex in 2007 is uitgeroepen tot leerbedrijf van het jaar verbaast me helemaal niet als hij mij leert hoe we de lange 'stokbroden' schuin in stukken moeten snijden en vullen. ,,Je moet het snel kunnen - tjak, tjak - en door, want je moet er 600 per week kunnen vullen. En als hij in de aanbieding is, zelfs 2.000." Met je pink maak je het gat in de Soester groter en met de kussen van je duim spuit je de slagroom erin. Als Lex het doet lijkt het een koud kunstje.

Dan mag ook ik eindelijk plaatsnemen in het theehuis. Met een krant, 'n kopje koffie en een Lange Soester. Ik neem een hap, zo uit het vuistje. Zoet maar niet té zoet, het zachte beslag en de luchtige slagroom een goede combinatie. Het luxe soesje in een Soesters jasje; simpel, maar zó lekker. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort