Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Thierry Vanlancker Volgt Büchner op © AkzoNobel

Akzo-topman: 'Het moet klaar zijn met het gerommel'

interviewKun je in een roerigere periode instappen dan Thierry Vanlancker doet bij AkzoNobel? Vermoedelijk niet. Toch twijfelt de Belg niet. ,,Het moet klaar zijn met het gerommel, we moeten resultaten leveren."

Quote

Je kunt heel serieus zijn over je werk, en jezelf tegelijk niet al te serieus nemen

Thierry Vanlancker

Een echte Bob Dylan-fan is Thierry Vanlancker (52), de nieuwe topman van verf- en chemieconcern AkzoNobel. Of, zoals de Vlaming het zelf omschrijft: ,,In de categorie ondeugden is Dylan absoluut de grootste."

Fan is eigenlijk een groot woord: hij is er de man niet naar om in devote aanbidding voor een artiest te knielen. Vanlancker heeft relativering hoog in het vaandel staan, zelfrelativering vooral ook. Hij noemt 'luchthartigheid' als de meest Belgische eigenschap die Akzo van hem gaat zien. ,,Ik geloof dat je heel serieus kunt zijn over je werk, en jezelf tegelijk niet al te serieus hoeft te nemen."

Maar Dylan dus. Uw favoriete album?

,,Blood on the Tracks. Wat kan ik anders zeggen?''

De link met het bedrijf waaraan hij sinds vorige week leiding geeft, is snel gemaakt. Bij AkzoNobel vloeit nogal wat bloed, figuurlijk uiteraard. Vorige week stapte bestuursvoorzitter Ton Büchner op. Gisteren maakte Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen, bekend dat hij in april volgend jaar vertrekt. Beiden lagen onder vuur, omdat ze weigerden Akzo te verkopen aan concurrent PPG.

Zelf maakt Vanlancker een ander bruggetje: die loopt via zijn favoriete Dylansongs. ,,Uit zijn vroege werk is dat The Times They Are A-Changing, uit zijn late werk Things Have Changed. Die sluiten goed aan bij de huidige situatie.''

Veranderd zijn de dingen zeker voor Vanlancker. Hij werd pas vorig jaar 'overgenomen' van Chemours, een afsplitsing van het in Nederland inmiddels beruchte chemiebedrijf DuPont. Bij AkzoNobel gaf hij sindsdien leiding aan de chemietak. DatBüchner plots wegviel, kwam ook voor hem een verrassing. En nu is hij ineens de baas. A Simple Twist of Faith, zou Bob Dylan zeggen.

Bent u er klaar voor om het bedrijf te leiden? Het is niet bepaald een rustig startpunt.

Volledig scherm
Ton Büchner stapte vorige week op als bestuursvoorzitter, vanwege gezondheidsredenen © Hollandse Hoogte

,,Je weet pas wat een baan van je vraagt als je hem hebt. Maar er staat een sterk team. Voorlopig zal ik me vooral opstellen als moderator, mensen in staat stellen hun werk goed te doen. Er gebeurt inderdaad veel rond het bedrijf, maar binnen het bedrijf gebeurt ook veel positiefs. Het is tijd dat we afstand nemen van het gerommel dat het bedrijf omgeeft en terug gaan naar ouderwets resultaat boeken. En plezier hebben in ons werk.''

Je zou het hem en zijn medewerkers van harte gunnen. Maar de vraag is of het er van komt. Het lijkt wel of een adempauze het Nederlandse bedrijf niet gegund is. De 
loopgravenoorlog met Elliott, de grootste en meest luidruchtige aandeelhouder, gaat in alle hevigheid verder. Het vertrek van Büchner en de door Elliott gehekelde Burgmans ten spijt.

Voor buitenstaanders is het amper meer te volgen. Gisteren kondigde Akzo aan op 8 september een aandeelhoudersvergadering te houden om de mislukte overnamepoging door PPG te bespreken. Dat was een belangrijke wens van Elliott. Toch zijn de Amerikanen niet tevreden: ze willen zelf punten agenderen, bijvoorbeeld het onmiddellijke vertrek van Burgmans. Maar die kans geeft Akzo ze niet. Een eerder aangekondigde rechtszaak om dat vertrek alsnog voor elkaar te krijgen, morgen, gaat daarom gewoon door.

Vanlancker had het ook niet kunnen doen, topman worden onder zoveel hoogspanning. (Hoe zei Bob Dylan dat ook alweer? Shelter from the Storm?) Toch heeft hij niet getwijfeld, zegt hij. ,,Ik ben me bewust van die druk, zat natuurlijk al in de raad van bestuur. Maar er is een verantwoordelijkheid voor duizenden klanten. Voor bijna 50.000 medewerkers, wereldwijd. En een verantwoordelijkheid om onze aandeelhouders rendement te geven. Het is een uitdaging, maar een positieve."

Heeft u al met de mensen van Elliott gesproken?

Quote

Met Elliott ligt het een beetje ingewikkeld

Thierry Vanlancker

,,Deze week ga ik met aandeelhouders om de tafel, maar met Elliott ligt het een beetje ingewikkeld. Er is een rechtszaak deze week. Dat maakt het moeilijk om een open en constructief gesprek te hebben. Of het niet chic zou zijn als ze die zaak intrekken? Dat zou ik zeker willen aanbevelen. Maar ik ga er niet over.''

U heeft acht jaar in de Verenigde Staten gewerkt. Bent u beter in staat om met de Amerikaanse aandeelhouderscultuur om te gaan dan uw voorganger?

,,Er is een bepaalde manier van doen, die ken ik, ik weet hoe ik er mee moet dealen. De beste manier om te praten in dat deel van de wereld, is met superieure resultaten. Daar wil ik zo snel mogelijk voor zorgen.''

Kunt u de werknemers beloven dat ze over twee jaar nog voor een Nederlands bedrijf werken?

,,Het hoofdkantoor staat in Amsterdam. Ik zie geen reden dat te veranderen. Het Nederlandse DNA - dat kan ik zeggen, als Belg - biedt een goede mix van serieus zijn over duurzaamheid, met beide benen op de grond staan en open staan voor veranderingen. Maar uiteindelijk draait het om het realiseren van ons plan. Dat plan is niet Nederlands, of Amerikaans, maar dat plan moeten we wel realiseren.''

Volledig scherm
Antony Burgmans, voorzitter Raad van Commissarissen, kondigde gisteren zijn vertrek per april 2018 aan © ANP

poll

Het is bijna tijd voor het jaarlijkse vakantiegeld. Vind je dat ouderwets?

  • Ja, ik krijg liever elke maand wat meer loon (11%)
  • Ja, met het oog op kerst en andere vakanties krijg ik het liever in december (4%)
  • Nee, het is goed op deze manier (85%)
53642 stemmen