Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© RV

De Arena als voetbalstadion én energiecentrale

innovatieWie de Arena zegt, denkt aan voetbal. Maar met honderden zonnepanelen en een superbatterij in de parkeergarage gaat het stadion ook schone stroom leveren.

De Arena die elektriciteit opwekt, opslaat, en zelfs kan weggeven aan de buren. Dit gaat serieus gebeuren en zelfs al heel snel. Nog deze maand wordt het startsein gegeven voor de bouw van een superinnovatieve megabatterij. Automobilisten die eind dit jaar de ondergrondse parkeer- garage P1 van de Arena binnenrijden, kunnen 'm bijna niet missen: het opslagsysteem wordt zo groot als een zeecontainer.

Die 'container' bevat 280 gebruikte batterijen. Die zijn afkomstig van de elektrische auto van Nissan Leaf. Het bedrijf Eaton, een ontwikkelaar van slimme energietechnieken, bouwt deze om tot één grote batterij én gaat de accu vervolgens aansluiten op het bestaande elektriciteitsnetwerk.

Het klinkt heel ingenieus en technisch, en ja dat is het ook. Met dit opslagsysteem krijgt de Arena in één klap een vermogen van 4 megawatt. Ter verduidelijking: met zo'n hoeveelheid kunnen zomaar tienduizenden huishoudens van stroom worden voorzien.

De superbatterij laadt zich onder andere op via de 4.200 zonnepanelen die op het dak van het stadion liggen. Door de opslagmogelijkheid kan de energie worden bewaard voor speciale piekmomenten, zoals bij een voetbalwedstrijd of concert.

Mega-accu

Dat deze superbatterij bij de parkeergarage wordt gebouwd - kosten voor de plaatsing én de aansluiting op het elektriciteitsbedrijf zijn 2,5 miljoen euro - is overigens niet helemaal toevallig: geparkeerde elektrische auto's kunnen er ook nog eens energie gaan 'tappen'. En andersom: auto's met een opgeladen batterij kunnen hun energie gaan 'doneren' aan de nieuwe mega-accu.

Innovatiedirecteur Henk van Raan: ,,In ruil krijgen die bezoekers bijvoorbeeld gratis toegang tot de parkeergarage of anders een kleine tegemoetkoming. Voor iemand die in Haarlem woont, een volgeladen batterij heeft en alleen nog naar huis moet rijden, kan het een leuk extraatje zijn."

Quote

Onze droom is om huishoudens en bedrijven in de omgeving van schone stroom te voorzien

Henk van Raan, innovatiedirecteur

Deze activiteiten moeten de Arena ook geld opleveren. Naast opslagcapaciteit voor het energienet, bestaat het plan om ook stroom en slimme energiediensten te gaan leveren. Ten behoeve daarvan is onlangs een eigen energiebedrijf opgericht: Amsterdam Energy Arena.

Daarvan zouden straks ook de naastgelegen evenementen- en concertzalen Afas Live en Ziggo Dome een graantje mee kunnen pikken. ,,Onze droom is uiteindelijk om huishoudens en bedrijven in de omgeving van schone stroom te voorzien", vertelt de innovatiedirecteur.

Het stadion heeft sowieso grote ambities: het wil koploper zijn op het gebied van innovatieve en duurzame ontwikkelingen in Nederland. ,,We willen het meest innovatieve stadion wereldwijd worden."

Twee jaar geleden is zelfs een heus innovatiecentrum opgericht. In de Arena Innovation Center kunnen kennisinstituten, universiteiten, gevestigde bedrijven, maar ook start-ups experimenteren met verbruik van energie, mobiliteit, afval, big data en sensoren.

De superbatterij is misschien wel een van de meeste concrete voorbeelden. De Arena wil ook gaan experimenteren met het toepassen van geanonimiseerde data, bijvoorbeeld over de bezettingsgraad van hotels, bezoekersstromen, of zelfs zoiets kleins als de wachtrijen voor het toilet.

Kroketten

Van Raan: ,,We kunnen nu al aan de hand van die data vrij precies voorspellen hoeveel kroketten er op een zondagmiddag worden verkocht bij een wedstrijd om half drie bij een temperatuur van 20 graden. Door slim met dit soort informatie om te gaan, kunnen we verspilling tegengaan én helpen we bedrijven hun concurrentiepositie te verbeteren. Twee vliegen in één klap dus."

De reden dat de Arena hier zo actief mee is: het wil als grote vervuiler van het gebied iets terugdoen voor de stad. ,,We krijgen jaarlijks 2 miljoen bezoekers die naar ons toekomen met het openbaar vervoer of de auto en die zorgen voor bergen afval. Dat heeft een negatieve impact op het milieu. We voelen ons verantwoordelijk om dit gebied leefbaar te houden voor mensen die er wonen, werken en verblijven."

Quote

We voelen ons ver­ant­woor­de­lijk om dit gebied leefbaar te houden

Henk van Raan, innovatiedirecteur

Dat innovaties soms met vallen en opstaan gaan, dáár weet de innovatie- directeur alles van. Zo is de start van de bouw van de superbatterij al een keer uitgesteld. Het idee is zo nieuw dat het op allerlei obstakels stuit. Dat was bijvoorbeeld het geval bij het aansluiten van de batterij op het bestaande elektriciteitsnetwerk van de Arena. ,,Het was voor de brandweer een hele uitdaging om een goede inschatting te maken van de risico's."

Tegelijkertijd: juist omdat de Arena zo vernieuwend bezig is, kan het nu al rekenen op veel aandacht uit het buitenland. Vertegenwoordigers uit China, Singapore, Washington, Australië zijn de afgelopen tijd al op bezoek geweest om te zien hoe ze het in Amsterdam aanpakken.

,,In 2020 doen we als een van de steden mee aan het EK voetbal", zegt Van Raan. ,,Dat is een uitgelezen moment om de wereld te laten zien wat voor lumineuze ideeën we hier bedenken en ontwikkelen."

poll

Het is bijna tijd voor het jaarlijkse vakantiegeld. Vind je dat ouderwets?

  • Ja, ik krijg liever elke maand wat meer loon (11%)
  • Ja, met het oog op kerst en andere vakanties krijg ik het liever in december (4%)
  • Nee, het is goed op deze manier (85%)
53642 stemmen