Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Milan Rinck

'Ik heb niet genoeg geld om te werken'

Verborgen schuldenDiep in de schulden, het kan iedereen overkomen. In onze serie 'Verborgen schulden' deze keer Winnie Hofland. Na haar scheiding raakte ze in de problemen, bijna tien jaar later is er nog geen enkel zicht op een oplossing.

Politie aan de deur (02.30 uur)

- ‘Mevrouw, we komen voor een openstaande parkeerboete.’
- ‘Maar het is midden in de nacht.’
- ‘Dat weten we. Kunt u nu betalen?’
- ‘Nee, ik heb geen geld.’
- 'We kunnen u meenemen naar het bureau als u niet wil betalen.'
- Vanaf boven aan de trap: 'Mam, wat is er aan de hand?'
- 'Ik heb twee dochters, zoals u hoort, ik kan dus helemaal niet mee.'
- 'O, dat is geen probleem. Een telefoontje naar Jeugdhulp en ze nemen uw dochters zo mee.'
- 'Mam, dat gaan ze toch niet echt doen, hè?'
- 'Nee meisje, ga maar weer lekker slapen.'

Winnie kijkt haar twee dochters door het keukenraam na als ze naar school fietsen. Het lijkt een gewone schooldag. Maar als de meiden vanmiddag thuis komen, is het de vraag of ze nog een bed hebben om in te slapen. En een tafel om aan te eten. Ook hun poppen, knuffelbeesten en zelfs hun kleertjes zijn er straks misschien niet meer. Winnie heeft haar dochters gisteren met pijn in haar buik uitgelegd dat hun huis misschien wordt ontruimd. ,,Maar maak je geen zorgen lieverds, mama zal alles proberen om dat te voorkomen.''

Het is de zoveelste zwarte dag in het schuldenbestaan van Winnie Hofland uit Barendrecht. In 2008 scheidde ze van haar man. Hij had zoveel zakelijke schulden dat hij werd bedreigd. Hofland wilde niet dat haar dochters in die onveilige omgeving opgroeiden en pakte haar biezen.

De opluchting is van korte duur. Een telefoontje van de Belastingdienst werpt Hofland jaren terug. Haar ex deed, in de tijd dat ze fiscaal partners waren, jarenlang onvolledig aangifte. 'U moet alle toeslagen en aftrekposten over vier jaar terugbetalen: in totaal 65.000 euro.'

Het onheilsbericht van de fiscus is het begin van haar gevecht tegen de schulden. ,,Ik heb het gevoel dat ik alles heb gedaan om eruit te komen. Maar wie een uitweg ziet, mag me bellen.'' Op het moment dat de fiscus belt, is Hofland zelfstandig consultant. Loonbeslag is bij een ondernemer niet mogelijk, in plaats daarvan wordt haar bankrekening leeggehaald. Hofland blijft positief. Ze heeft een goede opleiding als financial controller, een prima inkomen en een huis waar waarschijnlijk overwaarde op zit. Ze gaat dit varkentje wassen. ,,Wat was ik naïef. Ik had geen idee in wat voor moeras ik terecht was gekomen."

Quote

Wat was ik naïef. Ik had geen idee in wat voor moeras ik terecht was gekomen

Winnie Hofland

Beslag

Quote

Het ergste vind ik nog de impact op mijn kinderen. Ik zou ze graag een zorgeloze jeugd geven, maar dat gaat zo niet

Winnie Hofland
Volledig scherm
© AD

Met tranen in haar ogen stapt Winnie een tijdje later de Kamer van Koophandel binnen. Bedrijvig geroezemoes vult de hoge ruimte. ,,Ik kom mijn bedrijf uitschrijven'', zegt ze met een trilling in haar stem. Ze mag op een bankje gaan zitten. Voor de andere wachtenden is dit misschien het begin van een nieuw avontuur. Zij komt hier om een streep te zetten door haar goedlopende zaak. Ze heeft geen keus: er is beslag gelegd op haar bankrekening, dus ze kan niets meer. Pas als ze haar bedrijf heeft uitgeschreven, is er weer zicht op een inkomstenbron: een bijstandsuitkering.

We maken een flinke sprong in de tijd, naar 2017. De schuld is inmiddels meer dan een ton, hoewel ze al tienduizenden euro's heeft afgelost. Dat komt doordat de incassokosten flink zijn opgelopen en het huis in 2012 met een flinke restschuld werd verkocht. Hofland zit na verschillende vaste banen opnieuw in de bijstand. ,,Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb niet genoeg geld om te werken. Ik kan het vervoer naar mijn werk niet betalen en heb ook geen geld voor een oppas of kinderopvang", zegt ze. Die kosten heeft ze niet als ze van een uitkering leeft. En omdat er beslag ligt op haar inkomen, houdt ze in beide gevallen 90 procent van de bijstand over.

De schulden hebben hun sporen nagelaten. Van haar rijtjeshuis in een Vinex-wijk heeft ze met geleende en gekregen meubels een gezellige plek gemaakt. Maar als je goed kijkt, zie je dat de muren een verfbeurt nodig hebben; de keuken ziet er raar uit, omdat de plint ontbreekt. Onder de boekenkast staat een rij multomappen met het papierwerk van tien jaar schulden. Ook het lichaam van Hofland draagt de littekens van de jarenlange schuldenstress. Ze is chronisch vermoeid en kreeg twee hartinfarcten. ,,Maar het ergste vind ik nog de impact op mijn kinderen. Ik zou ze graag een zorgeloze jeugd geven, maar dat gaat zo niet."

Kip-eiverhaal

Hoe nu verder? Hofland wil graag vanuit huis een eigen zaak beginnen, zodat ze haar werk kan combineren met de zorg voor haar dochters. De gemeente Barendrecht biedt een starterslening, maar wil die volgens Hofland pas geven als ze uit de schulden is. ,,Dit is het kip-eiverhaal waar ik al bijna tien jaar in verstrengeld zit. Elke poging die ik onderneem, lijkt geld te kosten. En dat heb ik dus niet. Maar ondertussen vang ik wel een uitkering van gemeenschapsgeld", klinkt het gefrustreerd. De schuldhulpverlening van de gemeente dringt erop aan dat Hofland verhuist om haar woonlasten te verlagen. ,,Er is alleen een tekort aan huurhuizen in Barendrecht. Bovendien kost verhuizen geld."

Over een paar weken spreekt de rechter zich eindelijk uit over haar ex. Hij bepaalt dan of ze nog een bedrag van de vader van haar kinderen krijgt. Het maakt voor Hofland geen verschil. ,,Als hij al iets kán betalen, is het een druppel op een gloeiende plaat", verzucht Hofland. Ze trekt haar gezicht in de plooi: ,,Ik moet er in blijven geloven dat het goed komt. Volgend jaar schuldenvrij."

Oproep

1 op de 5 Nederlandse gezinnen kampt met schulden. Dat kunnen je buren zijn, goede vrienden of jijzelf. Uit schaamte weten mensen vaak niet dat hun naasten financiële problemen hebben.

Volledig scherm
Kader hulp van de gemeente © AD

Met de serie artikelen 'Verborgen Schulden' wil het AD het taboe op schulden doorbreken. Het AD zoekt mensen met schulden die dit taboe willen doorbreken en hun verhaal willen doen. Wil je jouw ervaring delen, mail dan naar oproep@ad.nl o.v.v. Schulden.

poll

Het is bijna tijd voor het jaarlijkse vakantiegeld. Vind je dat ouderwets?

  • Ja, ik krijg liever elke maand wat meer loon (11%)
  • Ja, met het oog op kerst en andere vakanties krijg ik het liever in december (4%)
  • Nee, het is goed op deze manier (85%)
53642 stemmen