Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© VIjselaar en Sixma

Koop gerust een tweedehands auto

Een nieuwe auto is een forse uitgave. Bovendien keldert de waarde ervan razendsnel. Tweedehands rijden is vaak stukken voordeliger. Waar moet je op letten bij het kopen van een occassion?

De verkoop van nieuwe personenauto's zit al enkele jaren in een dip. Daarentegen stijgt het aantal Nederlanders dat voor een gebruikte auto kiest. Vorig jaar werden 1.128.313 occasions verkocht, een stijging van 4,5 procent ten opzichte van 2015. Ook over de eerste drie maanden van dit jaar zit de verkoop van tweedehands auto's in de lift.

Het vinden van een geschikte auto kan een lastig karwei zijn als je weinig verstand van auto's hebt. Waar let je op bij de aanschaf van een goede en betaalbare tweedehands auto?

1. Nieuw of gebruikt?

In een nieuwe auto rijden is vaak duurder dan in een gebruikte. Dat komt door de hoge afschrijvingskosten ofwel waardedaling in de eerste jaren van gebruik. Een nieuwe auto is na vijf jaar gemiddeld 50 procent minder waard. Ook betaal je vaak een hogere verzekeringspremie. Voordeel van tweedehands is de lagere aanschafprijs, waardoor je voor minder geld in een 'hogere' klasse rondrijdt. Nadeel is natuurlijk dat de auto niet over de allerlaatste technische snufjes beschikt en vaak minder veilig, schoon en zuinig is. Ook vertoont hij doorgaans eerder mankementen.

Toch pakt een oudere auto veelal goedkoper uit, blijkt ook uit onderzoek van de Consumentenbond. De kosten van onderhoud en reparatie zijn weliswaar hoger, maar daar wegen de lagere afschrijvingskosten ruimschoots tegenop. De automobilist die een 3 tot 6 jaar oude tweedehands koopt en daarin 3 jaar rijdt, is na die tijd gemiddeld bijna 20 procent goedkoper uit dan als hij een nieuwe auto had gekocht.

2. Waar koop je het veiligst?

Bij de koop van een tweedehands auto bestaat de kans op gebreken. Het is dan prettig als je kunt terugvallen op garantie. Soms heeft een tweedehands auto nog wat fabrieksgarantie. Die kan variëren van twee tot zeven jaar. Zo geeft Kia standaard zeven jaar garantie op zijn modellen, maar alleen als het onderhoud goed is uitgevoerd. Dat is het makkelijkst aan te tonen als dit bij de dealer heeft plaatsgevonden. Controleer dus altijd de onderhoudsgeschiedenis van de auto.

Bij Bovag-dealers krijg je garantie op occasions vanaf 4.500 euro of vanaf 35 procent van de cataloguswaarde, de nieuwprijs van een auto in het bouwjaar. Je hebt dan minimaal zes maanden garantie op je aankoop. Gaat de auto binnen de garantieperiode en buiten je schuld om kapot, dan is de verkoper verplicht de schade te herstellen. Op iedere reparatie die een Bovag-garage heeft uitgevoerd of op de onderdelen en materialen die zijn gebruikt, geldt een garantie van 3 maanden.

Autobedrijven die niet zijn aangesloten bij de Bovag hebben vaak eigen garantievoorwaarden. Vraag na wat die inhouden en zet de gemaakte afspraken op papier.

Koop je een tweedehands auto bij een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats, dan heb je meestal geen garantie. Wel kun je een auto garantieverzekering afsluiten bij een daarin gespecialiseerde verzekeraar. Let wel op, ook hier is vaak sprake van een beperkte garantie. Zo worden bepaalde onderdelen, bijvoorbeeld de koppeling, niet gedekt. Garantieverzekeringen kennen een duur van 12 of 24 maanden en zijn van toepassing op occasions tot 12 jaar oud.

3. Hoe maak je de juiste keuze?

Zo goed als nieuw (z.g.a.n.)? Check voordat je een auto aanschaft in elk geval de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (Rdw.nl). Hier kun je voertuiggegevens raadplegen en het terugroepregister controleren. Dat geeft per merk en type een overzicht van alle technische defecten waarvoor auto's door hun fabrikanten zijn teruggeroepen.

Handig is ook de website van het tijdschrift Autoweek, dat klantenervaringen met dealers en garages in het hele land verzamelt. Daarnaast is de site rijk aan recensies, door zowel redactie als lezers. Verder kent het een actief forum waarop gebruikers hun rijervaringen delen.

Op Anwb.nl vind je een handige checklist en ook de Bovag heeft een keuzehulp voor het vinden van de juiste occasion.

4. Hoe voorkom je een miskoop?

Heb je een tweedehands auto op het oog, dan is het verstandig om voor aankoop een occasion- of totaalkeuring te laten uitvoeren. De auto wordt dan grondig nagelopen door een expert. Die legt het resultaat van de keuring vast in een rapport. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je inschatten of de koop verstandig is.

De prijs van een totaalkeuring verschilt per aanbieder en is afhankelijk van autotype en uitvoering. Leden van de ANWB betalen 161,70 euro (niet-leden 201,70 euro) voor de keuring van een standaard vier cilinder auto op benzine. Overige aanbieders zijn onder meer Kwikfit (vanaf 99 euro) en Dekra (vanaf 267 euro). Vraag naar de voorwaarden.

5. Wat is een mooie prijs?

De prijs van een tweedehands auto hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste zijn leeftijd, kilometerstand, staat van het onderhoud, het model en de uitvoering. Uiteraard is het zo dat je voor populaire merken meer betaalt.

Volkswagen is in Nederland al enkele jaren het meest gewilde occasionmerk. Vooral de modellen Golf en Polo zijn populair. Peugeot en Opel staan stevig op plek twee en drie van meest verkochte occasionmerken.

Wil je weten of je een goede prijs betaalt voor je gebruikte auto, kijk dan even op de koerslijst van de ANWB. Hier vind je wat je auto en vergelijkbare modellen op dit moment waard zijn. De lijst komt tot stand in samenwerking met de Bovag en houdt rekening met bouwjaar, merk, aantal gereden kilometers, type en brandstofsoort.

6. Wat zijn de kosten?

Bij aanschaf van een auto komen ook andere kosten kijken. Denk daarbij aan de verzekering en de autobelastingen. De grootste kostenposten van auto's zijn brandstof en afschrijving.

Die laatste kun je drukken door een voordelige en relatief waardevaste auto te kopen. Zo levert een Volkswagen UP! met vijf deuren en optionele airconditioning uit 2012 (prijs toen 8.805 euro) volgens de ANWB-koerslijst nu nog 6.000 euro op bij inruil. Een gebruikt exemplaar in goede conditie en in goede staat van onderhoud, kost bij een Bovag-autobedrijf gemiddeld 7.150 euro.

De brandstofkosten van je auto kun je verminderen door goedkoper te tanken en zuiniger te rijden. Dat doe je bijvoorbeeld met een tweedehands Kia Picanto (praktijkverbruik van 1 op 17) of de eerder genoemde en eveneens zuinige Volkswagen UP! (praktijkverbruik 1 op 16).

Zie ook: 'Een auto kopen is een psychologisch spel'

Vragen of opmerkingen n.a.v. dit artikel? Mail naar goederaad@ persgroep.nl

poll

Het is bijna tijd voor het jaarlijkse vakantiegeld. Vind je dat ouderwets?

  • Ja, ik krijg liever elke maand wat meer loon (11%)
  • Ja, met het oog op kerst en andere vakanties krijg ik het liever in december (4%)
  • Nee, het is goed op deze manier (85%)
53642 stemmen