Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Bier van afgedankt brood. © PR

Verbeter de wereld, trek een biertje open

BiobierAmsterdam - Wie een hekel heeft aan voedselverspilling én zich zorgen maakt over de klimaatverandering, kan nu iets doen: trek een biertje open. Innovatieve ondernemers brengen een biertje op de markt waarbij regenwater, geredde piepers of afgedankt brood zijn gebruikt. Het is vooralsnog geen megamarkt, maar alle beetjes helpen.

Quote

Ik dacht: ik kan wel gaan zitten klagen, maar ik kan ook iets doen door een positief product te maken waarmee ik het verhaal vertel

,,Het is absurd hoeveel goede voeding wordt weggegooid. Ik dacht: ik kan wel gaan zitten klagen, maar ik kan ook iets doen door een positief product te maken waarmee ik het verhaal vertel'', zegt Robert-Willem Dol, bedenker van het broodbier Toost.

Voedselverspilling is een groot probleem. In Nederland wordt jaarlijks zo’n 120 miljoen kilo brood afgedankt, oftewel 150 miljoen broden. Ook worden minstens 340 miljoen aardappelen verspild door overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes.

Reststromen

Volledig scherm
Brood van geredde aardappels © Pieper Bier

Sinds vorige week is Toost bij vijftien Marqt-supermarkten verkrijgbaar. In 3000 flesjes bier wordt ongeveer 100 kilo brood verwerkt. Dol: ,,Vaak is het brood nog bijna vers en dus heel goed bruikbaar voor het bier.'' Bier van brood is overigens niet geheel nieuw, los van het ontstaan ervan 6.000 jaar geleden.

De makers van Pieper Bier hopen dat alle spelers in de voedselindustrie creatiever zullen omgaan met reststromen. Zelf gebruiken ze verschillende soorten aardappels van de lokale super en deels van een aardappelverpakker.

Daarnaast wijzen de makers naar de consument. ,,Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit. Mede door een verkeerde interpretatie van de ‘ten minste houdbaar tot’ datum vindt zo’n 42 procent van alle voedselverspilling thuis plaats.’’ Om de draak te steken plaatsten ze daarom op het bieretiket een ‘ten minste heerlijk tot’-datum.

Biersommelier

Quote

Je kunt aan de voorkant iets doen, maar uiteindelijk gaat het bij verduurzamen om veranderen van het hele brouwproces

Fiona de Lange, internationaal biersommelier en zytholoog (bierkundige) juicht dit soort kleinschalige initiatieven toe, maar plaatst ook een kanttekening. ,,Je kunt aan de voorkant iets doen, maar uiteindelijk gaat het bij verduurzamen om het veranderen van het hele brouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van efficiëntere ketels, terugdringen van water- en energieverbruik en kiezen voor verantwoordelijke ingrediënten, zoals biologisch graan.''

Volgens De Lange zijn de speciaalbierbrouwerijen de grootste waterverbruikers. Voor een liter bier is al zeven liter water nodig.

Per maand produceert de Amsterdamse brouwerij Hemelswater zo'n 2.000 liter blond bier van 2.400 liter regenwater, waarvan ze 6.000 flesjes vullen. Voor het zuiveren van het water gebruiken ze innovatieve filters die geen energie verbruiken. Ook zijn er geen chemicaliën nodig.

poll

Het is bijna tijd voor het jaarlijkse vakantiegeld. Vind je dat ouderwets?

  • Ja, ik krijg liever elke maand wat meer loon (11%)
  • Ja, met het oog op kerst en andere vakanties krijg ik het liever in december (4%)
  • Nee, het is goed op deze manier (85%)
53642 stemmen