Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Tiny houses in Almere © Marco Okhuizen

Wonen in een piepklein huisje: het wordt steeds populairder

tiny housesKasten van huizen lijken niet meer van deze tijd. Mensen willen weer klein wonen. Piepklein zelfs, is de nieuwe trend onder een nog kleine, maar groeiende groep Nederlanders.

In tientallen gemeenten staan ze al: tiny houses. Ze zijn van permanente aard, zo concludeert Stec Groep in een onderzoek in opdracht van de rijksoverheid. Het zijn piepkleine huisjes van hooguit 50 vierkante meter, eenvoudig in elkaar te zetten, snel te verplaatsen, en gemaakt van duurzaam materiaal. De kosten om een woning zelf te bouwen liggen rond de 25.000 euro. Een kant en klaar exemplaar kost tussen de 35.000 en 45.000 euro.

Een kwart van de gemeenten heeft de afgelopen tijd een aanvraag ontvangen om een tiny house te bouwen. In 20 tot 40 gemeenten staan bij elkaar opgeteld zo'n 100 tiny houses, zo is de ruwe schatting van Stec Groep.

Gaat het nu om een hype of trend? De overheid vroeg Stec Groep onderzoek te doen naar klein wonen en specifiek naar het concept tiny housing. Volgens de onderzoekers is kleiner wonen niet meer weg te denken.

Gewild

De belangrijkste verklaring: consumenten willen het. Volgens de analyse is het aantal huishoudens dat een woning kleiner dan 40 vierkante meter wil in de periode 2012-2015 verdubbeld naar 4 procent. Ook in de categorie 40 tot 60 vierkante meter is die stijging terug te zien. Verder blijkt uit het onderzoek dat de gemiddelde oppervlakte van nieuwbouwwoningen zowel in de koop- als huursector de laatste jaren is afgenomen.

Quote

De voorkeur om klein te wonen en het kleiner bouwen is een duidelijke trendbreuk

Esther Geuting, onderzoekster en directeur innovatie Stec Groep

De voorkeur om klein te wonen en het kleiner bouwen is een duidelijke trendbreuk, zegt onderzoekster en directeur innovatie Esther Geuting van Stec Groep. De verklaring is simpel: het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe. Inmiddels is al een op de drie huishoudens eenpersoons.

Naast deze ontwikkeling is er volgens de onderzoekers nog iets aan de hand: een veranderende leefstijl. Een groeiende groep met name jonge, hoogopgeleide huishoudens kiest voor ervaringen in plaats van bezit: zij besteden liever hun geld aan reizen, festivals of horeca dan aan een dure auto of een groot huis. Ze leven flexibel, vaak alleen en wisselen gemakkelijk van baan.

Windmolens

Volledig scherm
Een bed in een lade, om ruimte te besparen © Marco Okhuizen

Bij tiny housing, een nichemarkt onder de paraplu van klein wonen, gaat de keuze voor een andere leefstijl nog een stap verder. ,,Dit zijn mensen die zelfvoorzienend willen zijn, financieel ongebonden, die duurzaam willen leven en met zo min mogelijk spullen", aldus Geuting.

Een kleiner deel wil zelfs helemaal zelfvoorzienend leven: zij willen eten uit eigen moestuin, niet aangesloten zijn op de gas- en waterleiding, maar via zonnepanelen en windmolens energie opwekken en daarmee hun ecologische voetafdruk verkleinen.

Hoewel het fenomeen van klein wonen nog beperkt is, ziet 60 procent van de 100 ondervraagde gemeenten, provincies en corporaties dit nu al als oplossing voor een structurele vraag in de woningmarkt. Met name grotere gemeenten geven dit aan. Probleem is wel dat de meeste gemeenten nog geen beleid hebben voor de kleine woningen.

Pionieren

Een van de gemeenten die als voorbeeld kan dienen voor andere, is Almere. In oktober opent de gemeente de BouwExpo, waar zestien tiny houses staan.

Een deel van die huisjes is voor permanente bewoning, een deel voor recreatief gebruik en een deel staat er tijdelijk. Zoiets verwacht je niet in een gemeente als Almere, dat bouwgrond genoeg heeft. Dus: waarom doet Almere dit? Wethouder wonen Tjeerd Herrema wil met dit initiatief laten zien dat zijn stad pioniert op woongebied en ruimte biedt aan alternatieve woonvormen. ,,We willen onze kennis en ervaring delen met andere gemeenten en we hopen zo de bouwstroom aan te jagen."

Hobbel

Quote

De behoefte van millennials en zzp'ers om vrijer te zijn als het gaat om werk is er ook op de woningmarkt

Tjeerd Herrema, wethouder Wonen

Bestaande regels vormen nu nog een belangrijke hobbel. Het is nu niet toegestaan om huisjes zomaar ergens neer te zetten of permanent te bewonen. Het advies van de Almeerse wethouder aan zijn collega-wethouders is om zones met weinig regels aan te wijzen waar inwoners dan hun eigen wooninitiatieven kunnen ontwikkelen.

Ook Herrema denkt dat tiny houses niet meer zijn weg te denken. Hij maakt een vergelijking met de arbeidsmarkt. ,,Kijk maar naar de millennials en zzp'ers en hun behoefte om flexibel en vrijer te zijn als het gaat om werk. Die behoefte is er ook op de woningmarkt."

Volledig scherm
© Marco Okhuizen

poll

Het is bijna tijd voor het jaarlijkse vakantiegeld. Vind je dat ouderwets?

  • Ja, ik krijg liever elke maand wat meer loon (11%)
  • Ja, met het oog op kerst en andere vakanties krijg ik het liever in december (4%)
  • Nee, het is goed op deze manier (85%)
53642 stemmen