Zo goed (of slecht) is het Duits van Enschedeërs

VIDEOENSCHEDE - In het kader van de Dag van de Duitse taal en cultuur zijn wij de straat opgegaan om het Duits van de Enschedeërs te testen. We vroegen ze onder meer naar de betekenis van 'Ich glaub mein schwein pfeift'. Bekijk de beelden hieronder.

Jemandem auf den Keks gehen is letterlijk 'op iemands koekje gaan'. Het Duitse gezegde betekent echter dat je je aan iemand ergert. En Ich glaub mein Schwein pefeift betekent ook niet 'ik denk dat mijn varken fluit', maar slaat op een reactie wanneer iemand enorm verrast is. 

En alles heeft een einde behalve een worst komt hiervandaan:

Tijdens de Dag van de Duitse taal en cultuur kwamen Duitse en Nederlandse scholieren bijeen in het stadhuis van Enschede. Daar leerden zij over het belang van het spreken van de Duitse taal. Vervolgens gingen de scholieren met elkaar in gesprek onder het motto 'Ich bin wie du’, om zo elkaar beter te leren begrijpen. Enschede FM sprak met Rita Piras, teamleider van College Zuid bij het Stedelijk Lyceum. Beluister het interview hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

x
Volledig scherm
x © Pixabay
  1. Studenten druk met voorbereiding 45e Batavierenrace
    VIDEO

    Studenten druk met voorbereiding 45e Batavierenrace

    De 45e editie van de Batavierenrace begint vanavond. De teams starten om 22.30 uur met hun estaffeteloop vanuit het centrum van Nijmegen en ze eindigen de race op de campus van de Universiteit Twente. Zaterdagmiddag komen de lopers van de 23e etappe aan op de Oude Markt, waar kort daarna ook de 24e en 25e etappe starten naar de campus van de Universiteit Twente. TV Enschede ging naar de UT-campus en keek bij de voorbereidingen. Bekijk de reportage hierboven.