Volledig scherm

'Rotterdam boven' in het Oranje van Louis van Gaal

In het Nederlands elftal waren afgelopen vrijdag de Rotterdammers in de meerderheid. Aan de aftrap stonden zes spelers die bij Feyenoord of Sparta werden opgeleid en daar kwamen ook nog eens twee invallers bij met roots in de Maasstad. Een opmerkelijke ontwikkeling.

Leroy Fer van Nederland komt in het veld voor Jordy Clasie tijdens de WK kwalificatiewedstrijd Nederland tegen Turkije.
Volledig scherm
Leroy Fer van Nederland komt in het veld voor Jordy Clasie tijdens de WK kwalificatiewedstrijd Nederland tegen Turkije. © anp
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

John de Wolf wil het eigenlijk niet hardop uitspreken. Maar nu het Nederlands elftal zo Rotterdams gekleurd is, draait hij er niet meer omheen. 'Als je de laatste jaren de selectie van Oranje zag met altijd weer zoveel spelers van Ajax, dacht ik ook weleens 'nou, nou',' zegt de voormalig speler van onder meer Feyenoord en Sparta.

Het is natuurlijk niet zo vreemd dat Oranje de voorbije jaren geen Rotterdams accent had. Voor bondscoach Bert van Marwijk was er voor, tijdens en direct na het WK 2012 weinig reden om de spelers van de worstelende Kuip-club te selecteren. Maar sowieso leeft in Rotterdam vaak het vermoeden dat Amsterdam een streepje voor heeft in Zeist. Het is een gevoel, soms onderbouwd door de statistieken, soms ook niet.

De tijden zijn sinds deze zomer drastisch veranderd. Bondscoach Louis van Gaal en zijn rechterhand Danny Blind hebben de blik meer dan ooit gericht op spelers die in de havenstad zijn klaargestoomd.

Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie, Leroy Fer en Robin van Persie werden opgeleid bij Feyenoord. Nick Viergever, Kevin Strootman en Jetro Willems een paar kilometer verderop bij Sparta. En dan is Stefan de Vrij er door blessureleed nog niet eens bij. En vergeten we voor het gemak dat de wisselspelers Ron Vlaar en Dirk Kuyt jarenlang voor Feyenoord speelden en Joris Mathijsen sinds kort onder contract staat in de Kuip.

'Rotterdam is trots. Veel mensen hadden hier jarenlang niet veel op met het Nederlands elftal', zegt De Wolf, die zelf zes interlands speelde. 'Ik zie het aan mijn twee zoons en hun vrienden. Die vinden al die Rotterdammers in Oranje prachtig.'

  1. PSV mist Moreno in strijd om Johan Cruijff Schaal
    Update

    PSV mist Moreno in strijd om Johan Cruijff Schaal

    PSV trainde vandaag nog zonder Héctor Moreno en mist hem zondag bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord. Hij kampte afgelopen week met hamstringklachten en was vandaag nog niet fit genoeg om met de groep te beginnen. ,,De wedstrijd komt te vroeg voor Moreno. We willen geen onnodige risico's nemen aan het begin van het seizoen'', zei trainer Phillip Cocu vrijdag tijdens een voorbeschouwende persconferentie in Zeist.