'Geef baby's pinda's om allergie te vermijden'

Volgens een nieuwe Amerikaanse richtlijn moeten baby's al zo jong mogelijk pinda's eten, om te vermijden dat ze er allergisch voor zouden worden. Het zou de kans op een pinda-allergie met 80 procent doen afnemen.

Sinds 2008 is het aantal allergieën in de VS meer dan verviervoudigd. Het patroon doet zich voor in veel westerse landen, maar ook delen van Afrika en Azië. Aangezien pindanoten in sommige gevallen een levensgevaarlijke allergische reactie kunnen uitlokken, kregen zwangere vrouwen in de VS de voorbije jaren het advies om geen pinda's te eten tijdens hun zwangerschap en om de noten niet aan hun jonge kinderen te geven.

Belangrijke stap voorwaarts

Volledig scherm
© thinkstock

Maar uit twee omvangrijke studies blijkt nu dat dit advies verkeerd is. In een van de studies blijkt dat de kans op een pinda-allergie tien keer kleiner is voor kinderen die vanaf een jonge leeftijd pinda's krijgen, dan voor kinderen bij wie pinda's op jonge leeftijd uit het dieet werden geweerd. De andere studie bracht naar voren dat de kans op een pinda-allergie 80 procent kleiner is bij kinderen die de nootjes al op jonge leeftijd te eten krijgen.

Het Amerikaanse Instituut voor Allergie en Infectieziekten noemt de nieuwe richtlijn "een belangrijke stap voorwaarts". Het waarschuwt er wel voor dat jonge kinderen de pinda's niet in hun geheel te eten mogen krijgen, vanwege verstikkingsgevaar.

Overleg met arts

Dit zijn de nieuwe richtlijnen volgens de Amerikaanse studie

• Kinderen met andere allergieën en zware eczeem zouden op een leeftijd van vier à zes maanden al voeding met pinda's moeten krijgen, onder medisch toezicht.
• Baby's met een milde vorm van eczeem moeten op zes maanden oud met pinda's beginnnen.
• Kinderen zonder eczeem of allergieën kunnen voedingsmiddelen met pinda's beginnen consumeren op een ogenblik naar keuze.

,,We verwachten dat de algemene invoering van deze richtlijnen door zorgverstrekkers de ontwikkeling van een pinda-allergie bij veel vatbare kinderen zal vermijden en uiteindelijk de aanwezigheid van pinda-allergie in de Verenigde Staten zal terugdringen," zegt dr. Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergie en Infectieziekten.

,,De voorgaande visie dat het uitstellen van de introductie van allergene voeding het risico op voedselallergie verlaagt is fout en integendeel, de uitsluiting of uitgestelde introductie van specifieke allergene voedingsmiddelen kan het risico op een allergie voor die voedingsmiddelen, waaronder pinda's, vergroten," zegt professor Alan Boobis van het Imperial College London.

Volgens Michael Walker, een lid van de Europese Academie voor Allergie en Klinische Immunologie, zijn de nieuwe richtlijnen gebaseerd op grondig wetenschappelijk onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. Hij raadt ouders aan om met de kinderarts te overleggen vooraleer ze hun kleine kinderen pinda's geven.