Volledig scherm
© anp

Hulpverleners vrezen fatale gevolgen bij online zelfhulp

Online zelfhulp bij depressies kan fatale gevolgen hebben. Hulpverleners waarschuwen hiervoor, meldt Trouw. Curavista, een van de grootste aanbieders van hulpprogramma's op internet, is daar inmiddels mee gestopt: het ging te slecht met de patiënten.

Onderzoek in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië laat zien dat patiënten eerder zelfmoordneigingen hebben als zij alleen online hulp krijgen. Oud-hoogleraar gezondheidszorg Guus Schrijvers pleit zelfs voor een tijdelijke stop op internetzorg. Hij is niet negatief over telezorg maar meent wel dat de zorginstellingen aan voorwaarden moeten voldoen, zoals het realiseren van een goed werkende crisisdienst.

Daarnaast zou er ook contact via de webcam moeten zijn, om te kunnen letten op non-verbale signalen.

  1. Hugo Borst sceptisch na opstappen Laurenstopman

    Hugo Borst sceptisch na opstappen Laurenstopman

    De zwarte lijst van slechtste verpleeghuisinstellingen in Nederland die begin deze maand openbaar werd gemaakt, lijkt met het vertrek van Laurenstopman Thepass zijn eerste slachtoffer te hebben geëist. De bestuurder koos aanvankelijk de aanval, maar stapt nu op 'vanwege discussie over mijn positie op verschillende plaatsen in de organisatie'. Columnist Hugo Borst haalt in een brief op de voorpagina van deze krant opnieuw uit. 'Ik ben sceptisch.'