Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Rob en Joke Leenheer: ‘Alles is hier netjes.’ © Jasper van Everdingen

Strijensas: Vanaf het water zoveel beter te vinden dan vanaf het land

HavenplaatsHavens telt de Hoeksche Waard genoeg, maar ze zijn allemaal anders - met hun eigen dynamiek én verhaal. Strijensas bijvoorbeeld: een kleine plaats, maar met grote aantrekkingskracht.

Over land, via smalle, kronkelige dijkjes en weggetjes is 'Sas' een afgelegen dorpje in de uithoek van de Hoeksche Waard. Vanaf het water is het een ander verhaal: de 370 ligplaatsen tellende jachthaven, duidelijk herkenbaar aan de vuurtoren, is dan aanzienlijk makkelijker en te vinden.

De ruime, schone en strak ingerichte aanlegplaats ligt bezaaid met zeil- en motorboten, voornamelijk bemand door stedelingen van rond de vijftig. Ze lijken niet aan te meren om, zoals in de grotere ankerplaatsen als Oud-Beijerland en Numansdorp het geval is, Strijensas te ontdekken. Ze komen op de ideale ligging af. Strijensas is een 'springplank' naar andere wateren.

'Varende caravan'

Joke (52) en Rob (57) Leenheer, die jaarlijks met hun 'varende caravan' nieuwe havens verkennen, blijven hier voor een paar nachtjes, voor ze de trossen weer losgooien. Dat ze hier in zo'n oase van rust zouden liggen, hebben deze Rotterdammers nooit geweten. ,,Alles is hier netjes", merkt Rob. Zelfs de vogelpoep wordt 's ochtends van de steigers geveegd, zagen ze. Rob: ,,En het is hier lekker rustig. Verdacht rustig zelfs", doelt hij op de fabrieken van Moerdijk.

Te rustig misschien? Een 45-jarige Hagenees kent bruisendere havens. ,,Dit is geen dynamische haven", zegt de schipper van een zeilboot, met vrouw en dochter aan boord. ,,Ze zijn hier niet van de belevenis. Er zijn hier geen zwembaden, speelapparaten of koffiebarretjes, zoals in Bruinisse. Al moet ik zeggen dat dat een fors grotere haven is, die ook tot de duurdere havens behoort."

Hij noemt Sas 'nog een klassieke haven'. ,,Al proberen ze het hier wel, met kano's verhuren en een restaurant, De Batterij, aan het water. Je ziet dus wel iets van beweging in de richting van meer belevenis."

Prima haven

Toch ligt de Haagse kapitein hier al drie jaar voor 2.200 euro per jaar. Waarom niet dichter bij huis? ,,In Den Haag moet je eerst de zee op. Hier zit je zo op het Hollands Diep en het Haringvliet. Dat maakt het voor ons een prima haven."

In de schaduw van de grote witte boten met hun priemende masten, ligt het kruisertje van Dirk-Jan Strijk (75). De geboren Rotterdammer, die 42 jaar geleden in Strijen neerstreek, doet zijn vissersbootje van de hand. Enerzijds vanwege hartproblemen, anderzijds omdat ' de visstand zo laag is', zegt hij. ,,Voor mij is de lol ervan af." Toch heeft hij hier decennia lang graag gelegen. ,,Omdat het een heerlijke haven is! Je zit hier zo op het Hollands Diep!''

Volledig scherm
Dirk-Jan Strijk in zijn bootje. Hij hangt zijn hengel aan de wilgen. © Jasper van Everdingen