Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD/Shody Careman

Eet taart, krijg een sixpack

Weg met dieetgoeroesSuikervrij eten is voor debielen, veganisten zijn sukkels. Food-watcher Jelmer de Boer (30) maakt in zijn boek Eet taart, krijg een sixpack gehakt van dieetgoeroes.

Quote

Wil je wat kilo's kwijtraken? Dan moet je gewoon minder eten

Dieetmaffia, detoxklinieken en tarwegras-trutjes. Foodwatcher Jelmer de Boer is helemaal klaar met afvalgoeroes en andere ontslakkers die het schuldgevoel van argeloze eters proberen aan te wakkeren. Door het demoniseren van 'normale' tafelgewoonten raken steeds meer mensen het spoor bijster in dieetland, stelt hij.

Het gevolg: rages rond caloriearme sapjes en vreugdeloze vezels. En een groeiend aantal gevallen van orthorexia, personen die lijden onder de gevolgen van obsessief bezig zijn met gezonde voeding.

Als remedie tegen deze dieetcultuur schreef De Boer zijn relativerende Eet taart, krijg een sixpack: de eerste lifestyle-gids zonder recepten en zonder instructies voor work-outs.

Harde conclusie

Want na het testen van een respectabel aantal afvalmethodes - van gluten- en suikervrije diëten tot paleoschema's - kwam De Boer tot een simpele, maar o zo harde conclusie: ,,Wil je kilo's kwijt? Dan moet je minder eten. Er is niks ingewikkelds aan en het klinkt saai, maar het is de realiteit. Schrap calorieën, verklein je porties. Punt. Dan kun je alle moeilijke verhalen over superfoods, citroenwater in combinatie met spijsvertering en de heilzame werking van himalaya-zout vergeten. Allemaal mediagenieke kreten, bedacht door marketeers die willen verdienen. Ik ben ervaringsdeskundige, ik was op mijn 18de onzeker, wilde er goed uitzien en daarom van alles proberen en ook heel veel laten. Het kan nooit goed zijn dat je je zo focust op wat je allemaal niét mag."

In zijn boek ontkracht De Boer gehypete producten en hippe voedselclaims als die van The Green Happiness en De Energieke Vrouwenacademie. Tegelijkertijd zet hij daar goed onderbouwd de pluspunten van onder meer de oer-Hollandse boterham met pindakaas - voor gezondheidsfreaks een regelrechte gruwel - tegenover door het belang van vetten en vitaminen te benadrukken. En we hebben, mits in matige porties, ook suiker nodig om bepaalde prestaties te leveren zonder onze looks te verliezen, zegt hij.

Zelf is hij daar het levende bewijs van. De Boer, door zijn 42.000 volgers op Facebook en 18.000 op Instagram de 'mannelijke fitgirl van Nederland' genoemd, gaat regelmatig door het leven met een sixpack. En dat ondanks een sterk wisselend eetpatroon.

Sporten

Natuurlijk, hij sport drie tot vier keer per week. Maar: ,,Onlangs had ik een reisdag waarbij ik veel tijd doorbracht op vliegvelden. Ik at toen een muffin, twee broodjes hamburger en friet. Teveel calorieën en niet bepaald voedzaam. Maar geenszins het einde van de wereld wanneer je de dag erna rustig aan doet. Toen nam ik een soepje, wat salade en fruit."

Het draait om die balans in combinatie met twee, drie keer per week bewegen, weet hij. ,,En ook voor dat actieve gedeelte beschrijf ik geen specifieke oefeningen of trainingen omdat die voor iedereen anders zijn. Ik geloof niet in Fajah Lourens' methode in Killerbody waarin zij gedetailleerde boodschappenlijstjes en work-outs adviseert. Dan zou ieders lichaam precies hetzelfde reageren en er na twaalf weken afgetraind uitzien."

Dat bestaat niet, zegt De Boer, en het is volgens hem evenmin vol te houden. ,,Ik begrijp die onvoorwaardelijke toewijding aan bepaalde diëten of voorschriften ook niet. Het is alsof je met een sekte te maken hebt of een orthodoxe religie waar geen millimeter van de regeltjes mag worden afgeweken. Je moet een beetje flexibel zijn. En iedereen is toch anders? De een wil hardlopen, de ander zweert bij de sportschool, weer iemand anders houdt van wandelen. Kies wat bij je past, concentreer je daar op. Dan word je veel gelukkiger.'' Zelf is hij kritisch op alle schrijvers van hippe leefbijbels. En nu heeft hij er zelf ook één. ,,Tsja, ik ben een beetje bang dat mijn mening misschien over een paar jaar ook achterhaald is. Daarom bevat het boek enkele lege pagina's; die mogen de lezers zélf invullen.''

poll

Weeg jij je koffer voordat je op vakantie gaat?

Weeg jij je koffer voordat je op vakantie gaat?

  • Ja (75%)
  • Nee (25%)
8551 stemmen