Volledig scherm
Leraar Arjan van der Meij introduceert de swagometer in de klas. © Frank Jansen

Stomme leraar? Druk dan op rood

Zonder schroom een artiest in een tv-programma wegstemmen, of een potentiële date wegvegen op website Tinder, dat is inmiddels gesneden koek voor de Voice-of-Holland-generatie. Maar op het christelijk lyceum De Populier in Den Haag gaan ze verder. Leerlingen kunnen daar straks met één druk op de knop hun eigen natuurkundeleraar wegstemmen als deze niet cool genoeg is.

Quote

Docenten beoordelen leerlingen de hele dag. Dan mogen zij het ook zeggen als wij het niet goed doen

Arjan van der Meij, docent

Via een stemkastje mogen ze aan het einde van elke les van docent Arjan van der Meij aangeven of het lesuur swag (straattaal voor cool) of non-swag was. De 'swagometer', die binnenkort midden in zijn klas wordt opgehangen, toont direct het keiharde oordeel.

Zijn de leerlingen negatief, dan brandt het rode zwaailicht en klinkt er een treurig deuntje. Bevalt de leraar, dan gaat het groene lampje aan en hoor je overwinningsmuziek. ,,Welk liedje het wordt, moet ik nog met mijn leerlingen bepreken. Iets van Star Wars of zo.''

Swagometer
Van der Meij bedacht het apparaat zelf. ,,Docenten beoordelen leerlingen de hele dag. Dan mogen zij het ook zeggen als wij het niet goed doen. Zo kun je je lessen verbeteren.'' Naast de swagometer komt een bakje te staan waarin leerlingen briefjes kunnen achterlaten met suggesties.

Wat nou als de leerlingen al zijn lessen over G-kracht en geometrische optica 'non-swag' vinden. Tijd om zijn biezen te pakken? ,,Dat zou heel zuur zijn. Kennelijk ben ik dan te saai en is er werk aan de winkel.''