De schokkende waarheid over vliegtuigmaaltijden

Vliegtuigmaaltijden worden veelal bereid tussen muizen, mieren en kakkerlakken. Deze schokkende vaststelling deed het Amerikaanse nieuwsprogramma 20/20 van ABC News op basis van data verstrekt door de Food and Drug Administration (FDA).

Volledig scherm

Meer dan 1.500 overtredingen werden in vier jaar tijd geregistreerd, aanmerkelijk meer dan in vergelijkbare industrietakken. In de productiehal van LSG Sky Chefs, één van de grootste cateraars van vliegtuigmaaltijden, krioelde het van de mieren, levende en dode vliegen en kakkerlakken.

'Als er zich diertjes in die ruimte bevinden, dan is de kans erg groot dat je ze eveneens in de bereide maaltijden aantreft', verklaarde voormalig gezondheidsinspecteur Roy Costa aan ABC. 'Insecten en uitwerpselen van knaagdieren kunnen in zo'n omgeving absoluut niet getolereerd worden. Als je al die elementen samenbrengt, zit je op een potentiële tijdbom.'

Reactie
Ontelbare muggen, ongekoeld voedsel en vieze werkoppervakken werden aangetroffen bij cateringbedrijf Gate Gourmet. De onderneming reageerde als volgt op de reportage: 'De vaststellingen van de FDA waren niet van die aard dat de publieke gezondheid in gevaar kwam.'

Daarnaast 'vergaten' vliegtuigcrews volgens de betrokken inspecteurs veelvuldig om de handen te wassen. In toestellen van Delta Airlines werden meermaals muizen gesignaleerd.

Reizigers in Business en First Class denken bovendien onterecht dat de alom bekende gordijntjes hen afschermen van besmet voedsel. 'Exquise gerechten zijn daarom nog geen veilige gerechten', aldus Costa. 'Bacteriën trekken zich daar niets van aan.'