Volledig scherm
© Thinkstock

Honden gaan steeds vaker naar de plastische chirurg

Steeds meer Amerikaanse hondenbezitters laten hun huisdieren plastische chirurgie ondergaan zodat ze voldoen aan het schoonheidsideaal. Vooral face- en buiklifts, tand- en wenkbrauwcorrecties en botoxinjecties om rimpels te bestrijden zijn populair.

Heel wat honden lopen ook met testikelimplantaten, zo kunnen de dieren hun natuurlijke look en zelfvertrouwen terugkrijgen, aldus de plastische chirurgen. In 2010 werd in de Verenigde Staten 2,5 miljoen dollar uitgegeven aan neuscorrecties bij honden en 1,6 miljoen dollar aan ooglifts. Dit blijkt uit cijfers van de verzekeraar Petplan.

De patiënten
Heather Hughes uit Los Angeles liet de flaporen van haar Doberman corrigeren. Tijdens een operatie van 30 minuten bracht de arts oorimplantaten aan voor een rechtere look.

In sommige gevallen is een ingreep nodig om de gezondheid van het huisdier te verbeteren. Nora Vanatta uit Tualatin deed haar hondje Obie een buiklift cadeau, nadat hij de helft van zijn lichaamsgewicht had verloren. De arts verwijderde bijna 1 kilo overtollig vel. Hierdoor kon het dier weer een normaal leven met veel speelplezier en wandelingen leiden.

Denise en David Smart uit North Yorkshire gaven bijna 15.000 euro uit aan een buik- en facelift en nog enkele andere ingrepen om te voorkomen dat hun teckel blind zou worden. De vijfjarige hond kampte met een zeldzame ziekte waardoor hij overtollige huid ontwikkelde, hierdoor kon hij bijna niet meer bewegen en niets meer zien doordat zijn huid over zijn ogen groeide. Toch was zijn uiterlijk ook een beweegreden voor de familie Smart: 'Hij ziet er nu heel wat jonger uit.'

Voor- en tegenstanders
Veel dierenartsen willen deze ingrepen echter niet uitvoeren. Dierenarts Chris Bern verklaart: 'Deze operaties zijn de pijn en het herstel niet waard. Ik voer alleen deze operaties uit als ik weet dat ze echt nodig zijn.' Kristen Thiesen van de American Veterinary Medical Association and Humane Society: 'Heel wat baasjes denken niet na over de risico's die een verdoving met zich meebrengt.' De 50-jarige Edgard Brito uit Brazilië, een van de meest vooraanstaande hondenchirurgen, zegt dat het voor rashonden belangrijk is dat ze de juiste uitdrukking en de juiste verhoudingen hebben. 'Schoonheid is belangrijk, een mooi huisdier maakt het baasje gelukkig.'

poll

Hoe maak jij je handtas schoon?

  • Ik leeg hem alleen (49%)
  • Ik neem hem uit met een doekje (21%)
  • Ik stop hem in de wasmachine (7%)
  • Dat doe ik nooit (23%)
4447 stemmen