Volledig scherm
Laura Dekker na aankomst in St. Maarten. © AFP

Laura Dekker maakte reis voor zichzelf, niet voor record

Update'Zeilmeisje' Laura Dekker (16) is zaterdag officieel de jongste geworden die ooit in haar eentje rond de wereld is gezeild. De regel van het 'Guinness Book of World Records' om het record niet op te nemen, kende Laura al voor haar vertrek. 'Ik maak mijn reis voor mezelf. Niet voor anderen', is steevast haar commentaar.

Op Sint Maarten begon een jaar geleden haar poging om als jongste solozeiler ooit de wereld rond te varen. Ze heeft het oude record van de Australische Jessica Watson met ruim een half jaar gebroken. Anders dan Watson maakte Dekker een reis met vele stops.

Watson maakte haar tocht non-stop omdat ze anders haar leeftijdrecord niet kon breken. Dekker had echter tijd genoeg voor tussenstops, omdat ze al vertrok voor haar vijftiende verjaardag. Op die manier had ze de tijd om haar reis op een veilige manier te volbrengen en de orkaanseizoenen te mijden.

Dat het Guinness Book of Records haar record niet wil opnemen, om jongeren niet aan te moedigen om ook een solo-zeilreis te gaan maken, was al bekend voor Laura's vertrek.  'We voeren een beleid waarbij we ongepaste recordpogingen van minderjarigen niet bestraffen, steunen of aanmoedigen', is het commentaar van Guinness. Dekker heeft altijd laten weten dat dit haar niet uitmaakte.

poll

Iets voor jou zo'n meergeneratiewoning?

Iets voor jou zo'n meergeneratiewoning?

  • Absoluut niet, ik vind mijn eigen gezin al genoeg (57%)
  • Waarom niet? Als het ingeburgerd raakt (13%)
  • Echt wel! Super handig je ouders zo dichtbij (30%)
7373 stemmen