Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
De opening van de vlog academy. Scholieren krijgen hier les om hun YouTube-vaardigheden uit te breiden. © ANP

Een vloggend kind? Ouders begrijpen er niks van

Vlog academyIn de voetsporen treden van Neerlands bekendste vlogger Enzo Knol. Veel jongeren tussen 12 en 18 jaar dromen van een roemrijke carrière op YouTube, blijkt uit onderzoek van Hema. Ouders begrijpen weinig van de vlogfascinatie, maar steunen hun kroost als zij van hun hobby hun beroep willen maken.

Op YouTube verschijnen dagelijks duizenden video blogs (vlogs), voornamelijk opgenomen en geplaatst door jongeren. Meer dan de helft van de middelbarescholieren plaatst video’s op een eigen YouTubekanaal. Wat vinden de ouders van al dat gevlog?

Bijna 60 procent van de ouders zegt niets te begrijpen van de fascinatie voor YouTube. Toch geeft 42 procent toe dat ze de filmpjes van hun kinderen wel leuk vinden. De meerderheid van de 500 ondervraagde ouders erkent ook dat YouTube een mooie invulling kan zijn van de carrière van hun zoon of dochter. Zo wordt als pluspunt het ontwikkelen van creativiteit genoemd. 

Quote

Kinderen moeten doen wat ze leuk vinden

Ruim 43 procent van de ouders heeft er dan ook geen moeite mee als hun kinderen beroepsvlogger worden, onder het mom van 'Ze moeten doen wat ze leuk vinden'. Ook denken veel ouders dat het ‘goed geld verdienen’ is. 46 procent van de ouders zou in elk geval trots zijn als hun zoon of dochter een bekende YouTuber zou worden. Zo’n 31 procent heeft twijfels over de beroepskeuze, maar zou er wel voor openstaan.

Geld verdienen

De ruim 1.000 ondervraagde scholieren zijn ook enthousiast. Bijna 40 procent ziet een opleiding tot professioneel vlogger helemaal zitten. Op Google is de meestgestelde vraag over YouTube hoeveel ze daarmee kunnen verdienen. Die vraag wordt dus vaker ingetikt dan de vraag hoe je een vlog maakt.

De keiharde waarheid is echter dat slechts een handjevol vloggers geld verdient met hun video’s. En dat heeft allemaal te maken met het aantal abonnees of volgers. Hoe meer je er hebt, hoe meer je kunt vragen. Om het kaf van het koren te scheiden maakt YouTube het sinds kort pas vanaf 10.000 unieke kijkers mogelijk om advertentie-inkomsten te genereren voor een kanaal. Voor gesponsorde berichten waarbij je merken in beeld brengt, kun je als beginnende vlogger nog eens zo'n 100 euro per bericht vragen. Om succesvol vlogger te worden, moet je dus zien op te vallen in de menigte.

Profvlogger

Stoomcursussen onder de naam vlog academy’s schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Hema lanceert vandaag pop-up klaslokalen in de winkels, waarin acht bekende YouTubers jongeren elke week de fijne kneepjes van het vlogvak bijbrengen. De lessen worden uiteraard ook online gestreamd.

Volledig scherm
© Hema


Professor dr. Didier Fouarge van het ROA (Research Centre for Education and the Labor Market) is het eens met een kwart van de ondervraagde ouders in het Hema-onderzoek, die geen brood zien in een vlogcarrière voor hun kind. 
Het is de taak van zijn afdeling aan de Universiteit Maastricht om te meten of opleidingen aansluiten bij de toekomstige arbeidsmarkt en of vraag en aanbod in evenwicht zijn. De arbeidsdeskundige noemt het een utopie dat je mensen kunt opleiden tot professioneel vlogger. 

Fouarge is sceptisch over vloggen. YouTube wemelt volgens hem van de succesvolle anti-talenten en treitervloggers. ,,Met een simpel telefoontje kun je al vlogs maken. Ik twijfel of iemand de kostbare investering in zichzelf wil maken in de vorm van een opleiding .’’ Een vlogdiploma zit dus voorlopig niet in de pijplijn. ,,Het is een hype die jongeren slechts een paar jaartjes willen doen. Een opleiding zou dus een verkeerd signaal afgeven over hun toekomst.’’ Hij stelt daarnaast dat banen in de media al moeilijk genoeg te vinden zijn. ,,En wat wil je dan gaan doen met je diploma vloggen? Het zou beter zijn als de huidige media-opleidingen zich meer richten op social media.’’

Topvloggers die (wel) een centje verdienen

Drie van de acht ‘docenten’ van de Hema vlog academy (hema.nl/vlogacademy) aan het woord over hun passie.

Volledig scherm
© Hema

Wie? BeautyNezz (echte naam Joy)
Wat? Nieuwste trends in beauty en fashion
Leeftijd: 14
Aantal abonnees/volgers: 529.000
Hoeveel uur per week bezig met vloggen: 6 uur
Na hoelang succes: 6 maanden
Geheim van een goede vlogger: Jezelf zijn
Wat ik later wil worden: Ik ben 14 en wil eerst mijn havo-diploma halen. Als het kan wil ik verder met YouTube. Ook fashion designer lijkt mij heel leuk.
Leukst aan vloggen: Dat ik creatief bezig kan zijn.
Keerzijde van vloggen: Minder privacy en nare comments.

Volledig scherm
© Hema

Wie? Mertabi (echte naam Mert Ugurdiken)
Wat? Komische sketches
Leeftijd: 24
Aantal abonnees/volgers: 320.000
Hoeveel uur per week bezig met vloggen: 80 uur
Na hoelang succes: Na een jaar video’s maken kon ik het fulltime gaan doen.
Geheim van een goede vlogger: Je eigen ding doen en gefocust blijven!
Wat ik vroeger wilde worden: Advocaat
Leukst aan vloggen: Je kan maken wat je zelf tof vindt.
Keerzijde van vloggen: Soms zie je je eigen hoofd te veel.

Volledig scherm
© Hema

Wie? Boncolor (echte naam: Bonnie)
Wat? Vlogt over van alles en nog wat
Leeftijd: 25
Aantal abonnees/volgers: 21.608
Hoeveel uur per week: Ik vlog elke dag. Per week ben ik zo'n 25 uur bezig met monteren. Samen met al het andere dat erbij komt kijken ben ik fulltime bezig.
Na hoe lang succes: Toen ik meer dan 100 vlogs had gemaakt, had ik nog geen 1.000 abonnees. Het kwam erg langzaam op gang, maar ik vond het geweldig om te doen en de mensen die keken waren enthousiast en keken elke dag.
Geheim van een goede vlogger: Vertel niet alleen wat je gaat doen, maar laat het ook echt zien. En focus niet teveel op het abonnee-aantal.
Wat ik vroeger wilde worden: Kinderarts, schrijver of leerkracht.
Leukst aan vloggen: De band met mijn kijkers. Ik organiseerde na een paar maanden een picknick en er kwamen bijna 100 mensen van verschillende leeftijden op af. Dat was een van de bijzonderste dingen die ik heb meegemaakt.
Keerzijde van vloggen: Bij dagelijks vloggen moet je jezelf erbij neerleggen dat niet elke vlog je leukste vlog ooit wordt en dat niet elke dag spectaculair kan zijn. 

poll

Hoe maak jij je handtas schoon?

  • Ik leeg hem alleen (49%)
  • Ik neem hem uit met een doekje (21%)
  • Ik stop hem in de wasmachine (7%)
  • Dat doe ik nooit (23%)
4447 stemmen