Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Een scène uit Slippers. © Raymond van Olphen

Dolkomische en verrukkelijke versie van blijspel

RecensiePlien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Peter van de Witte en Bas Hoeflaak stonden gisteren met het toneelstuk Slippers in het DeLaMar Theater in Amsterdam. AD-recensent Arno Gelder was erbij en deelde maar liefst vier sterren uit.

Volledig scherm
Een scène uit Slippers. © Raymond van Olphen

Slippers is ongetwijfeld de geliefdste komedie van de Engelse toneelschrijver Alain Ayckbourn. Het blijspel werd ook in ons land opgevoerd. Zo trad in 1973 een sterbezetting aan van Mary Dresselhuys, Jeroen Krabbé, Willeke Alberti en Guus Hermus voor deze typische comedy of errors.

Hoe anders is de rolverdeling 45 jaar later. Geen toneelacteurs in de technische zin van het woord, maar cabaretiers - Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman (Plien en Bianca) en Peter van de Witte en Bas Hoeflaak (het absurdistische span Droog Brood) - vertolken nu de hoofdrollen in Ayckbourns intelligente blijspel.

Op het oog een gewaagde keuze wellicht, maar topregisseur Gijs de Lange weet van de vier eigenzinnige komieken een dusdanige eenheid te smeden dat deze versie van Slippers tot een verrukkelijke belevenis uitgroeit. Zonder daarbij de eigenheid van zijn acteurs, allen vermaard vanwege hun licht absurdistische en vervreemdende kijk op de wereld, aan te tasten.

List en bedrog

Quote

De hoofdrolspelers zijn, zonder uitzondering, weergaloos

Volledig scherm
Een scène uit Slippers. © Raymond van Olphen

Slippers (oorspronkelijke titel: Relatively speaking) vertelt het verhaal van een ietwat shabby stel uit Londen, Giny en Greg, en een welgesteld paar uit de Engelse countryside, Sheila en Philip, in de jaren 70.

De vier kruisen elkaars pad doordat de bevallige Ginny (Bianca Krijgsman) een punt wil zetten achter de affaire met haar baas Philip (Bas Hoeflaak).

Een combinatie van list en bedrog, moedwil en misverstand en typisch Britse
keeping up appearances zorgen, dankzij het ingenieus geconstrueerde scenario, voor een doorlopende schijnvertoning waarin Ayckbourns handelsmerk, de schurende menselijke relatie, in het bijzonder die tussen man en vrouw, ongehuicheld aan de oppervlakte komt.

De dialogen -
Slippers is een écht tekststuk - zijn tergend triviaal, boordevol Britse beleefdheden en onuitgesproken ongemak, die de doorlopende charade overeind houden.

De hoofdrolspelers zijn, zonder uitzondering, weergaloos. De Lange zet hen karikaturaal aan. Soms stappen ze als cartoonfiguren rond - Plien van Bennekom als fenomenale burgertrut, Bianca Krijgsman als heerlijk naïeve lellebel, Bas Hoeflaak als het type huispotentaat en Peter van de Witte als softe romanticus uit de seventees - maar het blijven mensen van vlees en bloed. 
Met veel, dolkomisch veel, tekortkomingen.