Grootste irritatiebron tijdens feestdagen: kerstmuziek

Als je tijdens de kerstperiode de radio aanzet of door de winkelstraten loopt, dan hoor je steevast bekende kerstliedjes zoals 'Jingle Bells' en 'All I Want for Christmas'. Nochtans is dat net hetgeen dat ons tijdens de feestdagen het meest irriteert: de eindeloze herhaling van kerstmuziek.

Dat blijkt althans uit een online enquête bij 507 bezoekers van de website Reisgraag.nl. 26,2 procent van hen irriteert zich tijdens de kerstperiode aan de vaak herhaalde kerstnummers. Dat is vooral het geval bij mannen.

Vrouwen storen zich daarentegen meer aan luidruchtige kerstmannen (19,7 procent) en het moeten versturen van een hele reeks kerstkaarten naar vrienden en familie (15,6 procent).

Sinterklaas
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet genieten van de kerstperiode, want voor velen is dat het leukste feest van het jaar. Zo verkiezen 8 op de 10 mensen Kerstmis boven Sinterklaas.

Uiteraard is de goedheiligman wel populairder bij sommige jongeren onder de 16 jaar (33,3 procent) én bij enkele 65-plussers (25,5 procent). Toch wint ook bij hen Sinterklaas helemaal niet van de kerstman.

Cadeaus
Ook opvallend is dat slechts 19,9 procent van de ondervraagden Kerstmis niet compleet vindt zonder cadeaus. Het zijn vooral vrouwen die dit vinden: 21,7 procent ten opzichte van 16,1 procent van de mannen. Hetzelfde geldt voor jongeren, met 47,1 procent van de -16-jarigen die vindt dat cadeaus absoluut noodzakelijk zijn.

Oudere mensen vinden het dus minder belangrijk, wat je ook ziet in het bestedingsbedrag: hoe ouder men is, hoe vaker men geen geld besteedt aan cadeaus. De leeftijdsgroep tussen 26 en 35 jaar besteedt daarentegen de grootste bedragen, met 25,7 procent die zelfs meer dan 100 euro uitgeeft.

  1. Prince en Bowie breiden flink uit in Top 2000

    Prince en Bowie breiden flink uit in Top 2000

    Zoals verwacht hebben David Bowie en Prince hun imperium in de nieuwe editie van de Top 2000 flink uitgebreid. Beide overleden poplegendes kwamen tekort voor een klassering bij de bovenste 3 van de jaarlijkse lijst van Radio 2, maar krijgen er wel een aanzienlijk aantal nieuwe noteringen bij. Dat blijkt op de site staatieindetop2000.nl die de radiozender vandaag online zette. Daarop is niet te zien hoe hoog de songs staan, maar wel of ze dit jaar de lijst met mooiste liedjes ooit gemaakt hebben gehaald.