Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Robin van Persie schudt Dirk Kuyt de hand bij zijn rentree in De Kuip op 8 december 2016. © pro shots

De ene terugkeer is de andere niet

Robin van PersieDe feiten: Feyenoord wil Robin van Persie en de spits denkt er hetzelfde over. De realiteit: Fenerbahçe heeft de sleutel in handen. De vraag: is de topscorer aller tijden van Oranje op zijn 33ste nog fit genoeg voor een ‘Kuyt-rol’ in de Kuip?

Als technisch directeur Martin van Geel er deze zomer inderdaad in slaagt om Robin van Persie te laten terugkeren bij Feyenoord, is die stap in zekere zin mogelijk gemaakt door Dirk Kuyt. Die werd in april 2015, op 35-jarige leeftijd, door de Rotterdammers vanuit Istanboel teruggehaald naar de Kuip.

Quote

Kuyt en zijn zaakwaarnemer Rob Jansen moesten hemel en aarde bewegen om de rentree tot stand te brengen. De vele signalen vanuit Istanboel bleven aanvankelijk lang onbeantwoord

Met een gelikte documentaire deed Feyenoord het vervolgens voorkomen alsof er een ingenieus masterplan achter de terugkeer van Kuyt zat, maar de werkelijkheid lag toch echt anders. Kuyt en diens ervaren zaakwaarnemer Rob Jansen moesten aanvankelijk hemel en aarde bewegen om de rentree van de Katwijker in Rotterdam tot stand te brengen. De vele signalen vanuit Istanboel richting de Kuip bleven aanvankelijk heel lang onbeantwoord.

Pas toen bij Feyenoord duidelijk werd dat Kuyt toch echt voor iets anders zou kiezen als er die dagen nog steeds niet zou worden toegehapt, kwam de transfer toch nog tot stand. Het verhaal daarna is bekend. De terugkeer van Kuyt bleek een succes, met de bekerwinst in 2016 en de landstitel van dit jaar als tastbare bewijzen.

Geweldige zet

Het verklaart waarschijnlijk waarom de clubleiding van de landskampioen er deze keer van overtuigd is dat de komst van Robin van Persie (33) een geweldige zet is, waar in het geval van Kuyt dus de twijfel nog regeerde.

En om het nog complexer te maken: waar de clubleiding deze keer volmondig ja heeft gezegd tegen het kamp Van Persie, leeft er nu verdeeldheid binnen andere geledingen van de club. Exact het tegenovergestelde van de situatie rond Kuyt, toen bijvoorbeeld de aandeelhouders en de vermogende Vrienden van Feyenoord alleen bij het idee dat Kuyt zou kunnen terugkeren al stuiterend van opwinding door het Maasgebouw hosten en dansten. Juist die partijen hebben nu hun bedenkingen.

Volledig scherm
Robin van Persie bij het Robin van Persie Tournament bij VDL in Maassluis. © Roel Dijkstra

Rol van routinier

Als morgen de raad van commissarissen in de Kuip weer bij elkaar komt en er vragen over de eventuele rentree van Van Persie zullen worden gesteld, zal Van Geel wijzen op de grote waarde van een door de wol geverfde routinier in de kleedkamer. En daar valt ook iets voor te zeggen.

Maar bij Feyenoord zullen ze ook weten: Van Persie is geen Kuyt. Dat de in 2004 naar Arsenal vertrokken Van Persie buiten de lijnen van waarde zal zijn, daar bestaat geen twijfel over. Maar hoe groot zal zijn inbreng als speler nog zijn, na een seizoen waarin hij lang niet altijd fit aan de aftrap stond bij Fenerbahçe?

Bondscoach Dick Advocaat was onlangs tijdens een persconferentie in Noordwijk eerlijk over de aanvaller die hij een seizoen onder zijn hoede had gehad. Van Persie, zo vertelde de 69-jarige Hagenaar, was met afstand de beste speler van Fenerbahçe. 

Volledig scherm
Robin van Persie in actie namens Fenerbahçe tegen Manchester United. © pro shots

Momenten kiezen

Volledig scherm
Dirk Kuyt met zijn zoon op de schouders en de kampioensschaal in zijn handen, na zijn hattrick tegen Heracles Almelo. © Pim Ras fotografie

Maar Advocaat schetste ook het beeld van een op leeftijd geraakte aanvaller die zijn momenten moest kiezen in een seizoen. Die niet meer elke week twee keer kon pieken. Een beeld ook waarbij Advocaat letterlijk aangaf dat de medische staf van de Turkse topclub maatwerk diende te verrichten om de aanvaller speelklaar te krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen miste Van Persie wedstrijden en veel van de groepstrainingen.

Wie nuchter naar de statistieken kijkt van Kuyt in diens laatste jaar in Turkije en die naast het afgelopen seizoen van Van Persie in Turkse dienst legt, ziet dat Kuyt aanzienlijk meer volledige wedstrijden speelde dan Van Persie. In het aantal duels is er weinig verschil: Kuyt kwam 37 keer in actie, Van Persie twee duels minder. Maar Fenerbahçe draaide dit seizoen mee in Europa. Toen Kuyt er nog speelde was dat niet het geval. Kuyt blijkt qua minuten wel een enorme voorsprong te hebben op zijn ex-ploeggenoot bij Oranje, voor wie ‘Fener’ in 2015 zes miljoen overmaakte naar Manchester United.

Toekomstbeeld

Volledig scherm
Robin van Persie kapt Kofi Mensah (ADO Den Haag) uit als speler van Feyenoord. © ANP

,,Als hij bij ons speelde, haalden we wel vaak de juiste resultaten’’, zei Advocaat over Van Persies inbreng. Het is exact het toekomstbeeld zoals Van Geel dat heeft geschetst binnen Feyenoord. Van Persie in de Kuip als extra, luxe kracht voor speciale gelegenheden, maar zeker niet standaard meer als basisspeler. Een begrijpelijke rol, maar wel eentje waar de club financieel niet krom voor kan gaan liggen.

Het is uitgesloten dat Feyenoord een transfersom zal neerleggen voor de aanvaller, die nog een jaar onder contract staat in Istanboel. Maar er is ook nog het salaris. Van Persie verdient aan de Bosporus een megajaarsalaris van tussen de vijf en zes miljoen euro per seizoen. De Turken, die volgens ingewijden best afscheid van Van Persie zouden willen nemen, weten dondersgoed hoe het spel nu moet worden gespeeld.

Quote

Als hij bij ons speelde, haalden we wel vaak de juiste resultaten

Dick Advocaat over Robin van Persie

Als de eerste stap voor een vertrek van Van Persie vanuit de Turkse club komt, kost het Fenerbahçe hoe dan ook veel geld. Lees: salaris over het nog tot 2018 doorlopende contract, dat Van Persie in zo’n geval meekrijgt. Zet Van Persie zelf de eerste stap naar een breuk, dan kan hij op zijn beurt waarschijnlijk fluiten naar al die miljoenen. En dus zal de overgang van de spits naar de Kuip, als het überhaupt ooit zover komt, een kwestie van de lange adem worden.

Volledig scherm
Robin van Persie in het shirt van Feyenoord. © Pro Shots