Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD

Ik wil een zware poule in de Champions League

ColumnWillem van Hanegem liet zich dit seizoen kritisch uit over Feyenoord, maar is vandaag vol bewondering. De clubicoon hoopt op een zware loting in de Champions League. ,,Real Madrid in De Kuip. Plus nog twee teams uit sterke competities."

Quote

Voor de spitspositie zou ik nu al een visje uitgooien bij Ricky van Wolfswinkel

Feyenoord kampioen. Het is ze gelukt. Ze hebben het geflikt. En alles bij elkaar vind ik ze de terechte nummer 1. Ik ben op deze plek vaak kritisch geweest op het spel. Maar over de mentale kracht van dit kampioensteam, daar kan ik alleen maar lovend over zijn. Van speelronde 1 tot en met 34 bovenaan, dat is heel knap.

En dan kom je toch weer bij een speler als Kuyt uit, die symbool staat voor die kracht. Ik was heel benieuwd hoe het verder zou gaan vanaf het moment dat Dirk zijn vaste plek verloor en hij daar zelf moeilijk over deed. Iedereen ging zich ermee bemoeien, ik ook, maar hij en zijn trainer hebben dat daarna samen heel goed opgepakt. In de Kuip vroegen ze me gisteren meteen: wat vind jij nou dat Kuyt moet doen? Nou, wat mij betreft blijft hij voor Feyenoord spelen. De club gaat nu een nieuwe fase in. Je gaat de Champions League in en in eigen land ben je volgend jaar dé te kloppen ploeg. Er zullen spelers weggaan en anderen voor in de plaats komen. Kuyt blijft bij uitstek de man om iedereen in die nieuwe fase te helpen.

Nu zijn grote doel - een keer landskampioen worden met Feyenoord - is bereikt, zorgt dat voor ontspanning, kan ik me zo voorstellen. Gewoon puur genieten van de minuten die je nog maakt. Zoals Totti uit liefde voor het voetbal en voor zijn club Roma lang door is gegaan, waarom zou dat bij Kuyt niet kunnen?

Volledig scherm
© ANP
Quote

PSV leverde vorig jaar toch ook een geweldige prestatie als underdog tegen Atlético Madrid? Dat kan altijd gebeuren

Ik heb hem ook in mijn top 3 staan van Feyenoorders met het grootste aandeel in dit kampioenschap. Kuyt op 3, samen met Brad Jones. Een keeper met een rustige uitstraling, dat was perfect. De uitwedstrijd bij PSV, toen Jones heerste in zijn zestien-meter en Feyenoord met 0-1 won, was een sleutelwedstrijd in dit seizoen. Verder in de top 3 uiteraard Jørgensen, de spits met een aandeel in zoveel doelpunten, en El Ahmadi, de belangrijkste speler in de belangrijkste linie, het middenveld. Je zag vorige week tegen Excelsior precies waar het mis ging: Feyenoord had het middenveld niet onder controle, omdat de twee centrale verdedigers angstig waren en El Ahmadi steeds dicht bij zich wilden, terwijl Jens Toornstra juist te ver naar voren bij de spitsen ging lopen. Ondertussen verzoop Vilhena in zijn eentje op het middenveld.  

Ook dat wordt interessant straks in de Champions League, hoe compact als team kan Feyenoord dan spelen? En natuurlijk: met wie? Ik hoor dat Elia weg gaat. En het zou mij niet verbazen als een grotere club Jørgensen wegkoopt.    

Voor de spitspositie zou ik nu al een visje uitgooien bij Ricky van Wolfswinkel, een jongen die iets met Feyenoord heeft en een goed seizoen heeft gedraaid. Voor de flank zouden ze van mij Boëtius mogen terughalen. Ik heb hem gezien bij Racing Genk, die is echt opgebloeid. Amrabat van Utrecht wordt nu al genoemd, prima speler. En Clasie terug, als dat ook maar enigszins te proberen valt, zou ik zeggen: doen! Laat er ook maar gelijk een zware Champions Leaguepoule uit de koker rollen. Real Madrid in de Kuip. Plus nog twee teams uit sterke competities. Als je dan sneuvelt, is dat anders dan vierde worden in een poule met pakweg Loedogorets. En daarbij: PSV leverde vorig jaar toch ook een geweldige prestatie als underdog tegen Atlético Madrid? Dat kan altijd gebeuren.

Volledig scherm
Van Hanegem krijgt een knuffel van Michiel Kramer. © pro shots