Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Willem van Hanegem. © AD Sportwereld

Klaassen, Elia en Moreno weg; de eredivisie doet wéér stap terug

ColumnAD-columnist Willem van Hanegem baalt ervan dat Eljero Elia, Davy Klaassen en Héctor Moreno in één week tijd de eredivisie de rug toekeerden.

Door Willem van Hanegem

Dat kun je de leiding van Ajax wel nageven. Als ze in Arena een speler verkopen, dan is het heel vaak voor de absolute hoofdprijs. Davy Klaassen voor maar liefst 27 miljoen euro naar Everton, door dat transferbedrag is hij dus tweemaal Jordy Clasie waard.

Dit was een sterk staaltje van iemand op het juiste moment verkopen. Dat gaat lang niet altijd goed, kijk maar eens hoeveel Jetro Willems van PSV inmiddels in waarde is gedaald. Ik vind Klaassen een goede speler, bovendien is hij een jongen die nooit naar excuses zoekt. Aan de andere kant moet ik ook constateren dat hij de afgelopen jaren in topwedstrijden af en toe betrekkelijk anoniem voor de dag kwam. Ik hoop dat hij in de Premier League de volgende stap zal zetten, dat is goed voor het Nederlandse voetbal.

Aan de andere kant zal de eredivisie in kwaliteit weer iets minder worden. Klaassen weg, net als Elia, al was ik daar niet zo kapot van. En ik denk dat Feyenoord met Jean-Paul Boëtius wel een waardig vervanger in huis zal halen. PSV moet verder zonder de Mexicaan Moreno, terwijl zijn landgenoot Guardado ook de deur in Eindhoven achter zich dichttrekt.

Quote

Ik zou Terence Kongolo in de as van het veld zetten, met zijn kopkracht, snelheid en voetballende vermogen.

Maar ook op een lager niveau verliezen we kwaliteit. Justin Hoogma die Heracles verruilt voor Hoffenheim. En Nasser El Khayati, een jongen die in mijn ogen veel in zijn mars heeft, die waarschijnlijk niet meer terugkeert bij ADO Den Haag. Ricky van Wolfswinkel gaat van Vitesse naar Basel. Ik had hem graag bij Feyenoord aan het werk gezien.

Toen die club op 14 mei kampioen werd, had ik de hoop dat Feyenoord meteen stevig zou doorpakken. Dat er mensen rond de club zouden opstaan, die beseften dat de volgende stap gezet kan worden. Maar het was mij de afgelopen weken te stil. Oké, Boëtius is een speler met kwaliteit. En als ze daadwerkelijk het talent Sofyan Amrabat halen, is dat een goede zaak.

Maar er moet, ook al omdat de jeugdopleiding blijkbaar geen talenten klaar heeft staan zoals dat bij Ajax wel het geval is, nog iets bij. Met het centrale duo Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden kun je in de Champions League nauwelijks aankomen. Ik zou Terence Kongolo in de as van het veld zetten, met zijn kopkracht, snelheid en voetballende vermogen. Dan moet er wel een linksback bij.

Quote

Marcel Keizer verdient een eerlijke kans.

Ajax gaat het doen met Marcel Keizer als trainer. Sommige mensen doen net of de ploeg jaren achteruit is geworpen omdat Peter Bosz er weg is. Flauwekul. Ze zullen bij Ajax iets zien in Keizer, al zal hij niet gehaald zijn op basis van zijn cv. 

Een trainer die bij Emmen, Cambuur en Telstar werkte, dat is erg mager. En dat hij met Jong Ajax leuk presteerde in de Jupiler League, zegt mij weinig. Ajax had gewoon grote talenten op het veld en het niveau in de eerste divisie is werkelijk om te huilen.

Voor Keizer is het straks lastig, want bij alles wat hij doet zullen mensen zeggen dat het zogenaamde technisch hart het zo zal hebben gewild. Maar hij verdient een eerlijke kans. Nee, niet omdat hij een neef is van Piet Keizer, een man die ik heel hoog had zitten. Maar om te laten zien dat een club als Ajax niet instort als een trainer opstapt.