Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Luuk de Jong. © ANP Pro Shots

Ook vertrek van Luuk de Jong is nabij

PSV maakt zich op voor weer een roerige week op de transfermarkt. Na Davy Pröpper lijkt ook Luuk de Jong te vertrekken. PSV zet in op versterking, met mogelijk een extra aanvaller met creativiteit.

Door Bart Hoffman en Maarten Wijffels

Op internet en sociale media was hij gistermorgen al zo’n beetje verkocht aan de club van Frank de Boer. Maar dat bleek op zijn minst voorbarig. Luuk de Jong trainde gewoon op de Herdgang bij de A-selectie van PSV, die een begin maakte met de aanloop naar de competitiestart van het komend weekeinde tegen AZ.

Quote

Pröpper zou ook zijn gegaan als we met 3-0 hadden gewonnen, dat komt door het bedrag dat Brighton betaalt.

Toon Gerbrands

Maar dat er ‘beweging’ is rond de spits is duidelijk en wordt ook niet ontkend. Crystal Palace, waar De Boer nu manager is, is één van een aantal clubs met interesse in De Jong.

De Boer was bij Ajax al van hem gecharmeerd en onderzocht in de winterstop van 2014 al eens of De Jong kon worden gehuurd. Destijds stond de spits op een zijspoor bij Borussia Mönchengladbach. Nu zoekt De Boer in zijn selectie bij Crystal Palace een aanspeelpunt voorin. De selectie van de Premier Leagueclub telt veel middenvelders en aanvallers met snelheid en diepgang.

De Jong en zijn management zijn momenteel ‘hun opties aan het afwegen’, zoals het zo mooi heet. Ook clubs in Frankrijk, Spanje en Duitsland (Hannover 96) hebben hem op het lijstje staan. De directie van PSV wacht af welke club het meest concreet wordt.

De Jong is slim genoeg om zelf wel aan te voelen hoe laat het is. Hij is geen aanvoerder meer en niet langer zeker van een basisplaats. Afgelopen zondag toonde trainer Phillip Cocu zich content met het spel van Sam Lammers, die een kans kreeg als spits in het oefenduel met FC Augsburg. Tegen AZ wordt Jürgen Locadia in de punt van de aanval verwacht.

Volledig scherm
Davy Pröpper.

PSV maakt zich zo op voor weer een roerige week op de transfermarkt, volgend op de Europese uitschakeling tegen het Kroatische Osijek. Toon Gerbrands kwam gisteren op de Herdgang uitleg geven over de sportieve en financiële impact van dat debacle. De algemeen directeur sprak onder meer voor het eigen PSV-tv-kanaal openlijk over de verkoop van Davy Pröpper aan het Engelse Brighton. Gerbrands snapt dat mensen die plotselinge deal één op één koppelen aan het ontstane gat in de begroting van zo’n 5 miljoen euro als gevolg van de Europese uitschakeling.

,,Maar op zich heeft dat er niks mee te maken’’, zei Gerbrands. ,,Pröpper zou ook zijn gegaan als we met 3-0 hadden gewonnen, dat komt door het bedrag dat Brighton betaalt. De club is bereid nú de hoofdprijs op tafel te leggen (zo’n 15 miljoen euro inclusief bonussen, red.), dus handelen wij daarnaar. Het is ook zo dat dit de tweede keer is dat Pröpper een stap kan maken die hij ambieert. In de winterstop zeiden we nog ‘nee’ tegen Zenit, nu is het ‘ja’ tegen Brighton.’’

Wat bovendien meespeelt, is dat PSV zonder Europees voetbal amper aan 40 officiële wedstrijden zal komen dit seizoen. En daarvoor moet de club dan ook nog maximaal presteren in de beker. In zo’n schema is niet op alle posities een dubbele of zelfs driedubbele bezetting meer nodig. Intern heeft Cocu aangegeven dat Gaston Pereiro na het vertrek van Pröpper nadrukkelijker óók als optie voor het middenveld kan meetellen.

In dat scenario zou er ruimte ontstaan om nog een aanvallende versterking binnen te halen. Voor de flanken. Tegen Osijek bleek opnieuw dat PSV nog steeds moeizaam scoort en dun zit in de creatieve spelers. Technisch manager Marcel Brands houdt beide opties (middenvelder/aanvaller halen) open.

Hier en daar wordt de naam van Sam Larsson van Heerenveen genoemd, maar PSV zal niet voor de Zweed gaan. Larsson weigerde eerder tijdens deze seizoensvoorbereiding voor Heerenveen uit te komen, omdat hij weg wil. Hij stond er bij veel eredivisieclubs toch al niet positief op vanwege zijn houding. Larsson hoopt nu op een snel vertrek naar Celta de Vigo.

Ondertussen blijft PSV ook nog jagen op een nieuwe linksback en mogelijk op een extra keeper. ,,Kenneth Paal heeft ons zondag in de oefenwedstrijd tegen Augsburg prima uit de brand geholpen als linksback, maar een echte specialist erbij voor die plek heeft prioriteit’’, zegt Cocu.

Volledig scherm
Phillip Cocu. © Joep Leenen