Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© ANP

Wordt het Schöne of toch Ziyech?

‘to-do-list’ KeizerEen deel van de Ajax-selectie begint vandaag aan het nieuwe seizoen met individuele testen. Maandag volgt het trainingskamp in Mayrhofen. Met trainer Marcel Keizer als de kersverse baas, die een flinke ‘to-do-list’ op zijn bureau heeft liggen.

1. Huntelaar te vriend houden

Directeur spelerszaken Marc ­Overmars en Klaas-Jan Huntelaar ­riepen het in koor, toen de teruggekeerde aanvaller zijn éénjarige contract tekende: Kasper Dolberg is de eerste spits en Huntelaar zijn stand-in. Daar zei de hoofdrolspeler zelf over: ,,Mijn rol is duidelijk, maar ik kom hier niet om af te bouwen.’’

Een mooie quote, waar je eigenlijk alle kanten mee op kunt. Huntelaar zal beseffen dat de talentvolle Dolberg veel krediet heeft opgebouwd. Maar tijdens zijn loopbaan, met name bij Oranje, bleek Huntelaar niet uit te blinken in het accepteren van een bijrol. Precies daar ligt een schone taak voor Marcel Keizer. Zijn beide spitsen, maar vooral Huntelaar, te vriend en tevreden houden.

2. Opvolger van Davy Klaassen aanwijzen

De afgelopen twee seizoenen was er nooit discussie over. Davy Klaassen was de aanvoerder van Ajax. Klaar. Punt. Maar nu de captain vertrokken is naar Everton moet Keizer een gewichtige keuze maken en zijn opvolger aanwijzen. Best een zware erfenis.

Wordt het Lasse Schöne? Of raakt die zijn plek kwijt? Joël Veltman? Of vertrekt die nog bij Ajax, misschien wel naar het Crystal Palace van manager Frank de Boer? Nick Viergever dan? Of valt ook hij buiten de basis? Hakim Ziyech in zijn tweede jaar bij Ajax als absolute leider? Het is een uitdagende gedachte.

Volledig scherm
© pro shots

3. Jonge talenten doorontwikkelen

In de argumenten om Keizer door te schuiven van Jong Ajax naar het eerste elftal speelde ook zijn band met de grootste talenten van de club een rol. De fans verkneukelen zich al bij de gedachte dat Donny van de Beek, Frenkie de Jong én Abdelhak Nouri straks in Ajax 1 staan. Natuurlijk, ze maakten in de Jupiler League indruk. Maar de échte stap zetten? Poeh, dat is even wat anders.

Aan Keizer de taak om het juiste pad te bewandelen met de spelers over wie iedereen zegt dat Ajax er goud mee in handen heeft.

Volledig scherm
Abdelhak Nouri. © Pro shots

4. Blijf jezelf, maar zet wel direct de toon

Zoals bij bijna elke job zijn de eerste weken bepalend. Over de status van Keizer is veel gezegd en geschreven. Het ene uiterste: hè, hoe kan iemand die alleen Telstar, Emmen en Cambuur heeft getraind nou hoofdtrainer van Ajax worden? Het andere uiterste: Keizer heeft indruk gemaakt binnen de club en is helemaal klaar voor deze job.

Hoe dan ook: de nieuwe eindverantwoordelijke zal vanaf dag één indruk moeten maken. Anders ben je verloren bij de grootste club van het land. Dus: duidelijkheid naar zijn spelers, de pers en de supporters. En dat zal koorddansen worden.

Volledig scherm
Marcel Keizer. © pro shots

5. Het ‘Bosz-voetbal’ in stand houden

De laatste, maar misschien wel de lastigste opgave. Peter Bosz vertrok vrij plots, na heibel in de technische staf met Dennis Bergkamp en Carlo l’Ami. Maar onder de streep zal toch echt het aanstekelijke spel overblijven dat de vorige trainer Ajax na een dramatisch begin liet spelen. Nee, een prijs leverde het niet op. Maar de lat is hoog gelegd. Heel hoog eigenlijk. Ga er maar aan staan: nu worden er wel prijzen verwacht en misschien wel geëist. En dat ook nog eens met het soms fijne voetbal van afgelopen jaar in gedachten.