Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.Bromsnor gaat digitaal

RevolutieDe Nederlandse politie loopt voorop met het gebruik van Augmented Reality. Er wordt volop getest en ontwikkeld met de technologie die we vooral kennen uit pokémonspelletjes. Deze techniek zet binnen vier of vijf jaar het politiewerk compleet op zijn kop.

Volledig scherm
Stephan Lukosch, universitair hoofddocent systeemkunde aan de TU Delft, helpt hoofdinspecteur Rob Kouwenhoven met het omdoen van het Augmented Reality-systeem. © AD
Quote

De tijd dat bromsnor met zijn handen op zijn rug rondliep ligt definitief achter ons

Rob Kouwenhoven

Het is net of je beland bent in een scène van de hitserie Crime Scene Investigation. Een camera op de schouder van een agent filmt de chemicaliën onder een tafel, voetsporen richting de uitgang en bloeddruppels op het tapijt. Via een smartphone die om zijn pols bevestigd is, kan de politieman die als eerste ter plaatse is op een plaats delict cruciale informatie vastleggen en virtueel omcirkelen.

Augmented Reality gaat daarmee net een stapje verder dan Virtual Reality. Je kijkt door een bril of mobiele telefoon naar de situatie om je heen, die levensecht is, alleen kun je pijlen, teksten of andere tekens bij objecten of op plekken plaatsen. ,,Je voegt virtueel iets toe aan de realiteit, dat je kunt blijven zien", verklaart Stephan Lukosch, universitair hoofddocent in de sectie systeemkunde aan de TU Delft.

Dankzij Augmented Reality kunnen deskundigen als Martin Roos, spoordeskundige en bloedspoordeskundige bij het Mobiel Forensisch Team van het NFI, in de toekomst op afstand live meekijken. ,,Ik kan zeggen waar monsters van genomen moeten worden, bloedsporen lezen of meesturen. 'Kijk daar eens'. Dat is een groot voordeel. Het geeft een veel betere toegang tot de plaats delict, dan bijvoorbeeld telefonisch iemand de situatie horen beschrijven."

De tekst loopt verder onder de foto.

Volledig scherm
© Frank Jansen, TU
Volledig scherm
Hoofdinspecteur Rob Kouwenhoven test het AR-systeem. Via een computer kan er meegekeken worden. © AD
Quote

Op televisie loopt iedereen maar naar binnen op de plaats delict, met lange losse haren en binnen een uur is de zaak opgelost. In het echt verstoord iedere haar het onderzoek

Rob Kouwenhoven

Voorland
Dit is het voorland voor politieagenten. De politie, Nederlands Forensisch Instituut, brandweer, TU Delft en de Rotterdamse ontwikkelaar Twnkls zijn volop bezig met het testen en ontwikkelen van de nieuwste technieken, waarvan de eerste uitslagen meer dan lovend zijn. ,,De tijd dat bromsnor met zijn handen op zijn rug rondliep ligt definitief achter ons", stelt hoofdinspecteur en adviseur van de politie Rob Kouwenhoven. ,,Het grote verschil met televisieseries als Crime Scene Investigation is dat dit de realiteit is. Op televisie loopt iedereen maar naar binnen op de plaats delict, met lange losse haren en binnen een uur is de zaak opgelost. In het echt verstoord iedere haar het onderzoek."

Niet alleen op de plaats delict brengt Augmented Reality voordelen met zich mee. Wanneer je later een virtuele bril opzet, zie je precies hetzelfde als op dat eerste moment. ,,Rechercheurs, agenten, rechter, advocaten hoeven geen boekwerken meer door te nemen, je ziet de situatie meteen. Alle puzzelstukjes worden verzameld in 3D. Waar we voor reconstructies nu nog hele misdrijven naspelen op de plaats delict, waar iedereen naartoe moet komen, kan de rechter dat straks door een bril zien. Dat is een enorme tijdswinst omdat het zaken vooral veel sneller duidelijk maakt", aldus Kouwenhoven.

Volledig scherm
Er komt steeds meer nieuwe techniek aan, zoals de Microsoft Hololens (3000 dollar). © AD

Stenen gooien
Het blijft niet alleen bij het onderzoeken van crime scènes. Een motoragent die met spoed op een schietpartij afsnelt heeft geen tijd om uit te zoeken waar hij precies moet zijn. Met Augmented Reality zou hij pijlen op de weg kunnen zien die hem de weg wijzen. Of een wijkagent krijgt tijdens zijn ronde door zijn bril te zien bij welke woning net een 112-melding is gedaan. ,,Laatst discussieerden agenten tien minuten lang over aan welke kant van een bedrijfspand hangjongeren met stenen gooiden. Met een plaatje plus aanwijzingen, zoals dat eenvoudig kan in Augmented Reality, is dat zo opgelost", illustreert Lukosch.

Kouwenhoven vult aan: ,,Als we het net als vijftig jaar terug blijven doen, lopen we hopeloos achter. Die overtuiging is er bij ons. Nu zijn we bezig om te onderzoeken hoe we er daadwerkelijk gebruik van kunnen maken om zo goed mogelijk de veiligheid te dienen."

Hobbels
Er zijn nog wat hobbels te nemen. Juridisch moet het gebruik van Augmented Reality waterdicht zijn voor het aangevoerd kan worden als bewijsmateriaal in rechtszaken en organisatorisch is het meer dan het uitdelen van slimme brillen. ,,Het betekent dat je anders moet gaan werken en moeten kijken naar de benodigde opleidingen om ermee aan de slag te gaan", zegt Nick Koeman, projectleider en strategisch innovatieadviseur bij de Nationale Politie.

Ook technologisch is er nog een flinke slag te slaan. ,,Dat is het nadeel als je aan het pionieren bent, dan loopt je tegen uitdagingen en beperkingen aan. De grote laptops die een paar jaar geleden op de rug bevestigd moesten worden om Augmented Reality toe te passen op een crime scène, zijn inmiddels al teruggebracht tot twee smartphones of een bril. Het wordt alleen maar beter. Als je kijkt hoe gedetailleerd een Microsoft HoloLens nu al is, verwacht ik dat het heel snel gaat", besluit Lukosch.