Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© ad

Donorzaad moet deugen

commentaarElke dag geeft een journalist van het AD zijn mening over de actualiteit. Vandaag Hans van Zon, redacteur buitenland.

Quote

Er kan gerust worden gesproken over sjoemelzaad

Het zal je als verwekt kind maar gebeuren. Dat er grote onduidelijkheid is over de herkomst van het donorzaad. Met onuitwisbare gevolgen voor de rest van je leven. Neem het Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht. De verwerking en de registratie was er ondeugdelijk waardoor rustig kan worden gesproken van 'sjoemelzaad'. Het vermoeden bestaat dat de directeur zelf er lustig, zonder registratie, op los doneerde.

Alle reden dus voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg om maatregelen te eisen. Zij wil dat alle spermaklinieken in Nederland donorgegevens uitwisselen en strenger controleren of alles klopt. Prima, maar daarmee is lang niet alles op orde in zaaddonorland.

Sinds 2004 is anoniem doneren verboden. Medische, fysieke en sociale kenmerken, alsmede persoonlijke gegevens van de donor moeten beschikbaar zijn voor de verwekte kinderen. Die hebben vanaf hun zestiende jaar het recht om de identiteit van hun biologische vader op te vragen, op voorwaarde dat de donor geen zwaarwegende bezwaren heeft.

Maar wat hebben die kinderen aan dat recht als de gegevens waarover zij de beschikking krijgen niet deugen? Als er bewust of onbewust fouten worden gemaakt bij de verwerking van het donorzaad? Om fouten te voorkomen zijn strakke procedures nodig en een een centrale registratie waarbij alle klinieken zijn aangesloten en informatie wordt gedeeld.

Bovendien zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg stevig moeten doorpakken, met eventuele intrekking van de vergunningen om donorkliniek te mogen zijn. Er mag ook best wel sneller worden opgetreden tegen zondaars. De klachten over sommige zaaddonorklinieken bestaan al veel langer dan vandaag en de gevolgen kunnen, zoals gezegd, dramatisch zijn. Een leven lang.