Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© BELGA

Hoe miljardair Bill Gates de wereld wil redden

EpidemieDe rijkste man ter aarde probeert de wereld te behoeden voor een catastrofale epidemie. Gisteren was Bill Gates in Brussel, vandaag en morgen is hij in München. Filantroop en fenomeen Gates waarschuwt wereldleiders in een speech en de gewone Nederlander in één 'exclusieve quote'.

Volledig scherm
© Photo News

Als Bill Gates morgenmiddag het woord neemt op de grootste veiligheidsconferentie ter wereld, schuwt hij grote woorden niet. Hij zal waarschuwen dat de kans groot is dat er, statistisch gezien, de komende vijftien jaar een pandemie uitbreekt 'die binnen het jaar het leven kost aan 30 miljoen mensen'. Een virus dat kan zijn gemaakt door terroristen of simpelweg verspreid door vogels. Of beide. En daarop moeten we ons, vindt de rijkste man ter wereld, een stuk beter voorbereiden dan we nu doen.

Bill Gates is er voor het eerst, op de veiligheidsconferentie van München. Een plek waar ieder jaar een elite aan presidenten, premiers en ministers bijeen komt om de veiligheidssituatie in de wereld door te spreken. Doorgaans gaat het er over de terreur van IS en de kans op een 'nieuwe' Koude Oorlog. Verwacht agendapunt dit jaar: de chaos in het Witte Huis.

En ebola, zika en vogelgriep dus, als het aan Bill Gates ligt. De multimiljardair (zijn geschatte vermogen ligt ergens rond de 80 miljard dollar) is een fenomeen: oprichter van Microsoft, schathemeltjerijk geworden en nu 's werelds grootste filantroop. Hij stopte in 2008 bij Microsoft en besloot samen met zijn vrouw Melinda de rest van hun leven te wijden aan het bestrijden van armoede en het voorkomen van epidemieën die de wereld in het onheil kunnen storten. ,,Omdat ieder leven een gelijke kans verdient'', vindt de selfmade miljardair.

Quote

We stoppen pas met onze strijd als dit soort ziektes de wereld uit zijn

Bill Gates

Kriskras
Sindsdien vliegt hij kriskras de wereld over en schudt de handen van iedereen die ertoe doet. Een kijkje in zijn indrukwekkende en overvolle agenda: een afspraak met Obama (november) , koffiedrinken in de Trump Tower (december), te gast op het World Economic Forum in Davos (januari) en handen schudden met bondskanselier Angela Merkel in Berlijn (ook januari).

Gisteren was hij in Brussel. Een klassiek zaaltje in een park in het hart van de stad, indrukwekkende setting, grote spiegels aan de wand, kroonluchters aan het plafond, koffie in porseleinen kopjes. Tweehonderd mensen praten er over het belang van meer geld voor research naar ziektes als hiv en malaria. Een kwartier voor het einde wordt Gates de zaal binnengeleid, met naast hem de Eurocommissaris voor onderzoek en innovatie, een Portugees. Gates spreekt kort en zegt: ,,We stoppen pas met onze strijd als dit soort ziektes de wereld uit zijn. Nul poliogevallen wereldwijd, het kan!''

Belangrijker dan dat praatje: achter de schermen heeft hij er bij de Eurocomissaris op aangedrongen dat Europa moet blijven investeren in het onderzoek naar vaccins. Want die investeringen dalen wereldwijd al jaren, daar veranderen de miljarden die Gates zelf uitgeeft aan die onderzoeken niets aan.

Volledig scherm
© Photo News

Uitbraak
Gevaarlijk, vertelt generaal Louis Lillywhite, een van Gates' naaste adviseurs. ,,Als we echt klaar willen zijn voor een uitbraak, moeten we ervoor zorgen dat we binnen negentig dagen een vaccin kunnen ontwikkelen tegen welk virus dan ook. Nu doen we daar soms tien jaar over.''

Lillywhite, ooit de hoogste medicus in het Britse leger, ziet het gevaar vooral komen van toekomstige varianten op het vogelgriepvirus, dat zich razendsnel door de lucht kan verspreiden.

Horrorscenario: dat het virus ontstaat in een conflictgebied waar nauwelijks medische zorg is. Zoals de aanpak van ebola in Afrika pas laat op gang kwam. Daar ligt ook de link naar de veiligheidsconferentie in München dit weekend. Lillywhite: ,,We moeten het hebben over hoe we er in die gebieden voor zorgen dat we zo'n virus ontdekken en aanpakken.''

Mulitmiljardair
Maar dat is wereldpolitiek. Wat kan de doorsnee Nederlander eraan doen om te voorkomen dat er ooit zo'n epidemie uitbreekt? Het antwoord op die vraag kwam per e-mail in een, zoals dat in de wereld van de rondreizende multimiljardair heet, een 'exclusieve quote' van de filantroop zelf:

,,Wat we als individu kunnen doen? We moeten druk zetten op onze leiders om ervoor te zorgen dat ze investeren in research. We moeten ervoor zorgen dat ze zich realiseren dat zo'n epidemie niet het probleem van een ander is, maar een probleem van ons allemaal.''