Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Nynke de Jong © Shody Careman

Intimidatie? Je stelt je aan

ColumnColumniste Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

Waarom liep je daar dan ook alleen? Wat had je aan?

Blogger Cynthia Schultz wandelde afgelopen donderdagochtend bij de Whijtmenerplas bij Zwolle, toen er ineens een man op haar afkwam die vroeg of ze een 'een lekkere dikke pik' wilde zien en zijn broek naar beneden trok. Cynthia was helemaal alleen. Ze zei nee en liep geschrokken door. Ze schreef erover op Facebook, om te laten zien dat dit gedrag niet normaal is. Een goede zaak, want Cynthia's blog wordt veel gelezen door jonge meiden. Die kun je niet vaak genoeg uitleggen hoe om te gaan met goorlappen.

Deze krant pikte het nieuws op en schreef er een stukje over voor de website. De reacties die erover op Facebook verschenen, varieerden van 'ze wil alleen maar aandacht' tot 'ach, er is toch niks gebeurd dus waar zeurt ze over'.

Als je eens zin hebt in een seksistisch gesprek waarin je gevoelens gebagatelliseerd worden, dan moet je eens proberen te praten over ongewenste intimiteiten. Als je zoiets hebt meegemaakt en je wilt erover praten omdat het oplucht, of om het aan de kaak te stellen, dan doe je dat altijd alleen maar voor de aandacht. Je stelt je aan. En als men wél vindt dat je iets is aangedaan, dan heb je het er waarschijnlijk zelf naar gemaakt.

Waarom liep je daar dan ook alleen? Wat had je aan? Word je eerst geïntimideerd door een man met zijn pik uit zijn broek, word je daarna meteen geïntimideerd door reaguurders die vinden dat je niet moet zeiken.

Hoe komt het toch dat men bij dit soort berichten moeilijk kan zeggen 'wat erg voor haar'? Of: 'Wat zal ze zich alleen gevoeld hebben'? Er moet altijd een epistel vol 'had je maar niet' bij.

Schrijfster Anke Laterveer, zelf helaas ervaringsdeskundige op dit gebied, zei dat mensen zo reageren omdat - als je doet alsof het iemands eigen schuld is - het jou niet kan overkomen. ,,Ze denken zichzelf veilig.''  

Afgeven op de emoties van de ander om daarmee je eigen angsten te bezweren. Seksuele intimidatie mag pas besproken worden als verder niemand meer een tip voor je heeft hoe je dit had kunnen voorkomen. En zo straf je het slachtoffer, terwijl de dader vrijuit gaat.