Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD

Kan leraar maar beter zwijgen voor de klas?

Leerlingen die niet mee mogen doen aan de kerstviering en vaders die leraressen geen hand geven. Het komt allemaal voor op de vmbo-school waar Janine Groen lesgeeft. 'Niet normaal', stelt staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

Quote

Ook bij ons worden onderwerpen vermeden, omdat die leiden tot vervelende discussies

Janine Groen

De verontwaardiging klinkt in haar stem als Janine Groen (niet haar echte naam), docent en mentor op een vbmo-school in de omgeving van Den Haag, vertelt over de aanvaring die ze met een vader van een van haar leerlingen had. De man kwam naar een ouderavond, maar wilde Groen geen hand geven en geen gesprek met haar voeren. Omdat ze een vrouw is. ,,Een mannelijke collega kwam erbij om het gesprek op gang te brengen. Ik vond het te gek voor woorden!" 

Uit een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek onder 2.200 leraren en schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs blijkt dat scholen worstelen met integratieproblemen bij leerlingen. Meer dan de helft van de docenten en schoolleiders in de grote steden herkent het beeld van mislukte integratie en scheiding van culturen.

Groen herkent het. Ze wil open vertellen hoe het eraan toe gaat op school, maar zonder haar echte naam om haar school niet in diskrediet te brengen of er onrust te veroorzaken. ,,Ook bij ons worden onderwerpen vermeden, omdat die leiden tot vervelende discussies."

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vindt het 'niet normaal' als een leraar bepaalde onderwerpen uit de weg gaat uit vrees voor gedoe in de klas of niet durft te vertellen dat hij homo is. ,,Nederland is een land waar je kunt zijn wie je bent, ongeacht je geloof, je herkomst of je seksuele geaardheid. Het onderwijs is juist een belangrijke plek om die kernwaarden over te brengen." 

'Heftig'
Kamerleden reageren op het onderzoek met woorden als 'dramatisch', 'heftig' en 'ronduit zorgelijk'. Coalitiepartijen VVD en PvdA, SP en D66 willen dat docenten betere ondersteuning krijgen. ,,Dit is een hardnekkig probleem", stelt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Hij pleit voor 'pedagogische wijken', waar scholen samenwerken met de wijken en gezinnen.

PVV en D66 komen op hun eigen manier tot dezelfde conclusie: de integratie is mislukt. ,,Het onderwijs moet uitdragen, heel assertief: wij zijn wie we zijn. Pas je daaraan aan of 'pleur op' om Rutte te citeren", vindt PVV-Kamerlid Harm Beertema.

Quote

Het probleem is niet het bijzonder onderwijs, het probleem van segregatie zit bínnen de scholen

Eppo Bruins, ChristenUnie

De leraren en schoolleiders zien zelf een mogelijke oplossing van het probleem in het afschaffen van bijzonder onderwijs, zodat er alleen nog maar openbare scholen zijn. De SP is het daarmee eens. ,,Gesubsidieerde apartheid", oordeelt Kamerlid Jasper van Dijk. ,,Islamitische, Joodse en christelijke scholen zijn te vaak eilandjes met maar één exclusieve groep leerlingen. Daar moeten we vanaf." 

In de scholen
Christelijke partijen vinden dat niet de juiste oplossing. ,,Het probleem is niet het bijzonder onderwijs, het probleem van segregatie zit bínnen de scholen", stelt ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop wijst erop dat bijzondere scholen in de grote steden net zoveel allochtone leerlingen opnemen als openbare. ,,Wie denkt dat dit wangedrag op te lossen is door het bestrijden van segregatie, leeft in een droomwereld. Het kwaad zit 'm in de leerlingen zelf."

Ondervraagde leraren zien dat deze leerlingen (én hun ouders) willen vasthouden aan de eigen waarden en normen. Docent Groen noemt als voorbeeld dat sommige kinderen uit moslimgezinnen niet mee mogen op schoolkamp. ,,Ouders zeggen dat het eten niet op de juiste manier wordt bereid, maar we houden daar juist rekening mee. Tijdens de kerstviering staan de tafels vol gerechten uit alle windstreken. Dat is leuk, maar ook daaraan mag een enkeling niet meedoen. We voeren dan een fiks gesprek met de ouders, maar op de dag van de viering wordt de leerling dan - heel kinderachtig - ziek gemeld."