Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Ter illustratie © ANP/Roos Koole

Moord of diefstal? Nieuw licht op zaak Monique B.

MoordzaakWas het moord of 'slechts' diefstal? Monique B. zit al acht jaar vast voor het doden van de 78-jarige Maria Schermer in Den Haag. Maar de projectgroep Gerede Twijfel zegt dat het ook kan zijn dat Monique B. alleen iets gestolen heeft.

Quote

Er is geen verschil tussen het bewijs voor het moordscenario en het dief­stal­sce­na­rio

Annelies Vredeveldt

Alles wees in haar richting acht jaar geleden: Monique B. kwam als thuishulp wel eens bij Maria Schermer over de vloer. Monique had op de dag van de moord Maria's boodschappendienst afgebeld, er waren dna-sporen en Monique had in een afgeluisterd gesprek tegen haar man gezegd dat ze 'op zoek was naar een bankpasje'.

Daar wist justitie wel raad mee: een bewust geplande, zeer bloedige moord (51 messteken) op een weerloze oude vrouw. Monique B. kreeg de uitzonderlijk hoge straf van levenslang. Dat werd in hoger beroep teruggebracht tot zestien jaar cel. Hoe dan ook: zij had het gedaan. Dat Monique later met een ander verhaal kwam over de moord op 6 maart 2009 in dat appartement in het Haagse Laakkwartier, werd amper gehoord. ,,Pas nu wordt er naar ons geluisterd'', zegt haar man, Angelino van der Geld, acht jaar later.

Want nu is er ineens dat boek van projectgroep Gerede Twijfel, het project van de Vrije Universiteit Amsterdam dat vaker grote rechterlijke dwalingen aan het licht brengt. Hun conclusie is, samengevat: gezien het bewijs dat er was, had justitie Monique B. net zo goed voor diefstal kunnen veroordelen. ,,En dat is nog geen moord'', zegt Annelies Vredeveldt van Gerede Twijfel. ,,Er is geen verschil tussen het bewijs voor het moordscenario en het diefstalscenario.''

Buurman

Volgens Monique en haar man Angelino van der Geld zit het namelijk zo: een maand voor de moord werd Monique overvallen. Daar deed ze aangifte van. Eén dag voor de moord zou een buurman van Maria Schermer tegen Monique gezegd hebben: 'Je moet de boodschappendienst van mevrouw Schermer afbellen'. Monique weigerde, maar de buurman suggereerde vervolgens dat hij wel wist wie Monique een maand daarvoor had overvallen. De bedreigde Monique belde een dag later toch Maria's boodschappendienst af. Dezelfde dag werd de vrouw vermoord.

Het was ook die buurman die na de moord in de richting van Monique wees. Monique was ondertussen doodsbang voor de buurman en de echte moordenaars. Uit angst dat die haar gezin iets zouden aandoen, verzon zij tegen haar man een verhaal om de verdenking 'dan maar' op zichzelf te laden. ,,Dus zei ze dat van dat bankpasje'', zegt Angelino. ,,Een paniekreactie, ze was bang voor de echte moordenaars. Maar ze was ook bang dat ik anders de strot van die buurman zou dichtknijpen.''

Mannen

Hoe onwaarschijnlijk Moniques scenario ook klinkt, de projectgroep Gerede Twijfel concludeert dat het op z'n minst onderzocht had moeten worden. ,,Er zat namelijk ook dna van twee mannen op Maria Schermers lichaam'', zegt Vredeveldt. ,,Terwijl mevrouw Schermer nauwelijks contact had met mensen. Het kan hooguit van de glazenwasser en de boodschappenman zijn geweest. Dat was makkelijk uit te zoeken. En interessant. Want als het dna níet van die twee mannen was, kan het van de moordenaars zijn. Maar dat dna is nooit onderzocht! Altijd is Monique als dader gezien. Terwijl haar dna net zo goed in het huis van Maria Schermer kan zijn beland, omdat ze een dag voor de moord op bezoek was.''

Het Openbaar Ministerie in Den Haag wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. ,,Het staat mevrouw B. vrij om via de Hoge Raad te proberen de zaak te heropenen.'' Volgens Angelino zoekt de familie daarvoor nu een advocaat. Die kan vanaf 12 mei beginnen met het boek De Thuishulp in het Laakkwartier van Gerede Twijfel. Dan ligt het in de winkel.