Volledig scherm
Annemarieke Piers maakt zelf kaas. © Desirée Schippers

Naar de supermarkt? Maak het toch lekker zelf!

Kaas, zeep, cosmetica en schoonmaakmiddel: we stoppen het met alle gemak in ons boodschappenmandje. Maar veel van deze dagelijkse producten maak je (in een handomdraai) zelf. Dat is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens goed voor de portemonnee.

Quote

Wij maakten vroeger van kaarsrestjes nieuwe kaarsen. Dat is zo makkelijk én nog leuk om te doen ook

Claudette Halkes

Het duurde even voordat Annemarieke Piers haar eerste eigengemaakte kaas kon schaven. Eerst werd de keuken thuis omgebouwd tot een minikaasmakerij en daarna moest de kaas nog een paar dagen rijpen. Piers: ,,Het proces van kaasmaken geeft een magisch gevoel. Je begint met melk en eindigt met een bolletje dat echt naar kaas smaakt."

Om haar verworven inzichten en kennis te delen, stelden Piers samen met Claudette Halkes, ook fervent zelfmaker, het boek Make your own samen, waarin je leert zowel je eigen kruiden te kweken als kippen te houden, maar ook worst en vilt leert maken. Nogal gevarieerd dus.

Kaarsrestjes
Do it yourself, afgekort diy, trekt liefhebbers die geen massaproductie uit Verweggistan meer willen, liever geen giftige bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zien en die vooral niet langer producten willen verspillen. Dat laatste is niet alleen duurzaam voor de wereld, maar ook voor je portemonnee.

Halkes: ,,Wij maakten vroeger van kaarsrestjes nieuwe kaarsen. Dat is zo makkelijk én nog leuk om te doen ook. Verzamel oude stompjes kaars en restjes van waxinelichtjes, koop een lont bij de hobbywinkel, maak en mal en smelt oud kaarsvet om tot een nieuwe kaars."

Quote

Ik heb in onderzoeken gelezen dat een mens gelukkiger wordt van eigen groente en kruiden verbouwen of zelf zeep maken

Claudette Halkes

De trend om zelf producten te maken, zette een paar jaar geleden in. Ineens schoten brei-, knutsel- en houtwerkclubjes als paddenstoelen uit de grond en voor moestuinen ontstonden wachtlijsten. Ondernemers haakten in bij de trend en bieden in winkels en online kits aan om bijvoorbeeld je eigen bier te brouwen.

Halkes: ,,Ik heb in onderzoeken gelezen dat een mens gelukkiger wordt van eigen groente en kruiden verbouwen of zelf zeep maken. Zelf maken betekent dat je voor jezelf kunt zorgen. Dat is een fijn gevoel.''

Kruidenolie
Overigens is zelf je producten maken niet altijd kostenbesparend. Halkes: ,,Soms is het zelfs een stuk duurder. Denk aan wijn of kruidenolie maken. Voor sommige processen heb je extra apparaten nodig. En tegenwoordig heb je veel spotgoedkope winkels waar je alles voor een dubbeltje kunt aanschaffen. Maar wat belangrijk is, is dat je bewust wordt van waar je eten en je spullen vandaan komen. Hoe meer je bewust bent van de herkomst van spullen, hoe eerder je geneigd bent er duurzaam mee om te gaan. Je gooit minder snel eten weg en bent zuiniger op je spullen.''

En zo bespaar je nog, al levert het pas op langere termijn wat op. Halkes: ,,Als je een walnotenboom in de tuin hebt, kun je kilo's noten verzamelen. Aanschaf van een goede oliepers is prijzig, maar zo'n boom blijft vruchten geven. Daarmee kun je veel flesjes olie persen. Op den duur bespaar je wel degelijk."

Quote

Van een restje yoghurt maak je makkelijk eindeloos meer

Claudette Halkes

Kan iedereen aan de slag als maak-het-zelver, ook als je twee linkerhanden hebt? Piers: ,,Ja hoor. Er zijn makkelijke en moeilijke projecten. Een makkelijk project is het zelf maken van rabarbercello, de rabarbervariant op de citroenlikeur uit Italië. Gemaakt van rabarber, wodka en suiker. Je hebt er vooral geduld voor nodig. Maar als vrienden komen eten en je schenkt je eigen rabarbercello is dat toch bijzonder.''

Yoghurt
Een favoriet product van Halkes in haar boek is yoghurt. Halkes: ,,Zelf yoghurt maken is eenvoudig. Je hebt alleen een restje yoghurt en wat melk nodig om eindeloos meer te maken.''

Hebben de dames nog andere tips voor een kostenbesparend leven? Piers: ,,Breiliefhebbers die ook hun eigen wol willen spinnen kunnen jaarlijks terecht bij kinderboerderijen. In mei of juni worden de schapen geschoren en de wol verkocht. Dat is een goedkope manier om aan je grondstof te komen. Hetzelfde geldt voor geitenmelk, ook te krijgen op kinderboerderijen. En daar kun je weer kaas van maken.''