Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD

Pas op, leider Kim wordt giftig!

LiquidatiesZijn halfbroer moest dood. Het is niet de eerste keer dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bekenden 'wegzuivert' of gruwelijk laat executeren.

Quote

Met de moord wil Noord-Korea een signaal afgeven: wij zijn er, houd rekening met ons

Volledig scherm
Kim Jong-Nam © REUTERS

De Maleisische politie heeft inmiddels twee vrouwen en een man opgepakt in verband met de bizarre dood van Kim Jong-nam op de luchthaven van Kuala Lumpur. Terwijl hij wachtte op zijn vlucht naar Macau zou de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn vergiftigd met een variant op de iconische 'Bulgaarse paraplumoord' - een Bulgaarse dissident werd in Londen in zijn been geprikt door een KGB-agent met een paraplu. Bij de autopsie bleek later dat hij was geïnjecteerd met het dodelijke gif ricine.

Een van de opgepakte verdachten was op beelden van bewakingscamera's te zien met een mogelijk provocerend bedoeld T-shirt met daarop de letters LOL (de afkorting in de sociale media voor 'laughing out loud - zeg maar, 'ik lach me dood').

Deze verdachte beschikte over Vietnamese reisdocumenten op naam van een 28-jarige vrouw. Na de arrestatie van een Maleisische man volgde die van een tweede vrouw, met een paspoort op naam van een 25-jarige Indonesische, Siti Aisyah. In hoeverre het om valse identiteiten gaat, wordt uitgezocht.

Twijfelen
Weinigen die eraan twijfelen dat het spoor uiteindelijk naar Noord-Korea zal leiden. Op het lichaam van Kim is inmiddels sectie verricht. Over de uitkomst daarvan is nog niets bekend. Voor hij bezweek vertelde Kim aan artsen dat hij was besproeid met chemicaliën.

Zuid-Koreaanse media meldden al meteen op basis van anonieme bronnen dat twee vrouwelijke Noord-Koreaanse agenten de halfbroer van leider Kim-Jong-un hadden vergiftigd. De als een playboy bekend staande Kim Jong-nam was in 2012 ook al doelwit van een aanslag in Macau. Hij kon wel raden wie erachter zat, want hij schreef een brief aan zijn jongere halfbroer met de smeekbede zijn leven te sparen.

Volledig scherm
© AFP

Heilig bloed
Het is niet de eerste keer dat Kim Jong-un hooggeplaatste functionarissen en zelfs familieleden heeft 'weggezuiverd' of gruwelijk laten executeren. Onder de vermoedelijk 340 liquidaties die hij zou hebben bevolen, was zijn oom, Jang Song-thaek.

De dood van Kim Jong-nam is uitzonderlijk omdat dit slachtoffer rechtstreeks afstamt van de grote leider, de goddelijke Kim Jong-il. Anders dan bij de aangetrouwde oom Jang klopte in Kim Jong-nam wel het heilige bloed van de dynastie. Hij was zelfs de zoon van de lievelingsvrouw van Kim Jong-il.

Poppenspelers
Kim Jong-un zelf werd gebaard door de vierde echtgenoot van de leider. De halfbroers kenden elkaar slecht. Hoewel hij zich in 2009 terugtrok als troonopvolger bleef de nu vermoorde Kim Jong-nam vanwege zijn bloedlijn wel het enige alternatief voor de huidige president. Vandaar dat hij weg moest waarschijnlijk. Kim Jong-nam genoot namelijk de bescherming van de Chinezen die als poppenspelers in de regio graag een reservepop achter de hand hielden.

Liquidaties zijn dagelijkse kost in de stalinistische Noord-Koreaanse dictatuur. Schattingen van het aantal slachtoffers sinds 1948 lopen op tot 3 miljoen. Hele families verdwenen in heropvoedingskampen. De vader en grootvader van Kim Jong-un hadden de hand in moordpartijen, inclusief bomaanslagen in Zuid-Korea.

Vuurpeloton
De paranoia van het huidige regime is nauwelijks te vatten. Tien leidende partijfunctionarissen eindigden ooit voor het vuurpeloton omdat ze naar de Zuid-Koreaanse televisie hadden gekeken. Daarbij worden gruwelijke executiemethoden gebruikt om vooral de schrik erin te houden.

Volgens de Franse Noord-Korea-expert Pascal Dayez-Burgeon is de timing van moordaanslagen op prominenten nooit toevallig. Net als bij de tests met nucleaire wapens wil Kim Jong-un een signaal afgeven. Het signaal aan China en de Verenigde Staten zou simpelweg zijn: 'Niet vergeten, wij zijn er, houd rekening met ons.'