Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Shashi Roopram bij een hindoetempel in de Haagse Schilders wijk, waar Marokkaanse jongeren voor veel overlast zorgden. © AD/Marco Okhuizen

Wierd Duk peilt de stemming: Onzichtbaar voor politici

ONDER HINDOSTANENHet stemgedrag van Hindostanen wijkt af van dat van andere allochtone groepen. Waarom? ,,Wij willen een rolmodel zijn."

Quote

Nederland heeft ons de vrijheid gegeven onze religie te belijden en ons zonder angst uit te kunnen spreken

Ashis Mathura

Al langer hoor je: veel Hindostanen stemmen PVV. Dat klopt, zegt onderzoeker Shashi Roopram (34). Hij spreekt over 'sympathieën'. ,,Tussen de 20 en 25 procent van de Hindostaanse kiesgerechtigden overweegt op Wilders te stemmen."

Of ze dat op 15 maart ook daadwerkelijk zullen doen, is de vraag. Neem Saira Alm (46), die bij een internetbedrijf in Amsterdam werkt. ,,Ik twijfel tussen het Forum voor Democratie en de PVV", zegt Alm. Interessant: wie denkt dat Hindostanen PVV stemmen wegens het historische geweld tussen hindoes en moslims, vergist zich deels. Hindostanen zijn een bevolkingsgroep uit Suriname waarvan de voorouders van Indiase afkomst zijn. De meesten zijn hindoeïstisch, maar een deel is ook islamitisch of christen.

Afvallige
 
Alm: ,,Ik ben vooral bang dat de EU een conflict met Rusland begint." Maar, zo blijkt later, er is nog iets: Saira ontsnapte als tiener aan haar onderdrukkende moslimmilieu. Ze stapte uit de islam, werd op 18-jarige leeftijd verstoten en heeft sindsdien als 'afvallige' geen contact meer met haar familie. Ze is gelukkig met haar vrijheid, zegt ze, waarvoor ze een enorme persoonlijke tol heeft betaald. De Nederlandse samenleving bood haar die mogelijkheid van individuele ontplooiing. ,,Daar ben ik dankbaar voor."

De liefde voor Nederland is een rode draad in gesprekken met Hindostanen, van wie er naar schatting 160.000 in ons land leven. ,,Nederland heeft ons de vrijheid gegeven onze religie te belijden en ons zonder angst uit te kunnen spreken", zegt Ashis Mathura (37). ,,Veel blanke Nederlanders begrijpen niet hoe belangrijk dat is."

Volledig scherm
Wierd Duk © AD/Joost Hoving

Mathura is hindoe-priester en werkzaam in de it. Hij stemde altijd VVD, maar denkt erover dit keer PVV te stemmen. ,,Het gaat deze verkiezingen om het behoud van onze Nederlandse identiteit en cultuur. Ik zie dat blanke Nederlanders heel passief omgaan met de bescherming van de westerse normen en waarden, zoals de vrijheid van meningsuiting."

Gevaarlijk

Mathura begrijpt die nonchalance niet: ,,We moeten tegenwoordig allemaal zo oppassen met wat we zeggen, anders zijn we 'racist' of 'islamofoob'. Die politieke correctheid vind ik gevaarlijk. Ik vind: de Nederlandse cultuur is beter, daarom zijn wij Hindostanen ook naar Nederland gekomen en niet naar China of Afrika. Wilders durft te zeggen: bescherm je eigen volk, je land en je waarden en normen. Ik vind dat prima.''

Ook opmerkelijk: Saira Alm heeft weer contact met haar vader, die scheidde van haar moeder. Hij is moslim, woont in Amsterdam-West en gaat op Wilders stemmen. Saira: ,,Wegens de overlast door Marokkaanse jongens in de wijk. Wilders' islamstandpunt begrijpt hij ook. Hij zegt: met ramadan komen Pakistaanse imams naar onze moskee, maar die zijn mij veel te radicaal."

Quote

Veel islamitische Hindostanen die PVV stemmen, vinden Marokkaanse jongeren, die mensen lastigvallen of de jihad prijzen, slechte moslims

Avish Jajairam

Ontkracht

Zo blijken veel vooroordelen en aannames al binnen één etnische gemeenschap te worden ontkracht door een veel ingewikkelder werkelijkheid. Neem de omgang met de islam.

,,Veel islamitische Hindostanen die PVV stemmen, vinden Marokkaanse jongeren, die mensen lastigvallen of de jihad prijzen, slechte moslims", zegt Avish Jajairam (34). Hij werkt als psycholoog bij de GGZ in Den Haag. Met zijn vooral Hindostaanse cliënten praat hij ook over politiek. ,,Hindostaanse moslims zien zichzelf nadrukkelijk als Nederlander. Ze willen graag rolmodellen zijn en laten zien dat de islam wel degelijk in overeenstemming kan zijn met de normen en waarden van westerse samenlevingen."

Het goed doen, presteren, de familie niet te schande maken, je aanpassen. Het zijn clichés over Hindostanen, maar daarom zijn ze niet minder waar. De hoge sociale druk leidt tot ontsporingen - nog altijd komt onder Hindostaanse meisjes veel zelfmoord voor en er is sprake van alcoholisme onder mannen -, maar ook tot een succesvolle integratie, met behoud van de eigen identiteit. Volgens onderzoeker Shashi Roopram voelen veel Hindostanen zich miskend. ,,Ze stemden vaak PvdA, maar vinden dat ze door de politiek in de steek zijn gelaten. Voor Turken en Marokkanen wordt van alles gedaan, zeggen ze, maar wij zijn onzichtbaar voor politici."

Niet uniek
 
Het is niet een unieke klacht van Hindostanen, nu de komst van Oost-Europeanen en asielzoekers zorgt voor verdringing aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Roopram wijst op Haagse achterstandswijken als Transvaal en de Schilderswijk, met grote allochtone populaties. ,,De PVV is daar standaard de tweede of derde partij. Ik kom daar behalve Hindostaanse PVV-stemmers ook seculiere Turken tegen die zeggen: 'Ik stem op de PVV. Er zijn nu wel genoeg buitenlanders in Nederland'."