Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Robin Utrecht

Autobahn allang niet meer aardse paradijs voor automobilist

Hans' avontuurtjeHans Avontuur beschrijft elke week een voorval, anekdote of dilemma uit zijn leven als reisjournalist.

Quote

Nein, nein, nein!

Hans Avontuur

Of ik een gute Anreise had gehad. Nein, nein, nein! De reis over de Duitse autobaan naar Oostenrijk was een slagveld geweest. Twaalf wegopbrekingen, drie verse ongelukken met de slachtoffers nog ter plaatse en voortdurend remmen en optrekken omdat vrachtwagens, bussen en campers zonder te kijken naar links kwamen.

De Autobahn is allang niet meer het aardse paradijs voor de automobilist. Vroeger kon je er het gaspedaal ongehinderd tot op de bodem intrappen en over strak asfalt razen. Ik heb vrienden die op zondag speciaal naar Duitsland reden om eens te kijken hoe hard hun nieuwe auto werkelijk kon. Milieubewust en veilig was dat misschien niet, maar wel lekker.

Allesbehalve degelijk Duits
Op de route naar de Alpen hoef je het niet meer te proberen. De maximumsnelheid is een janboel geworden. Borden 130, 120, 100, 80 en 60 - en weer terug - volgen elkaar in rap tempo op. Net zo lang tot je geen idee meer hebt hoe het zit. Bovendien is het wegdek allesbehalve degelijk Duits.

Dat er voor dat beroerde traject staks ook nog tol moet worden betaald, is schandalig. Ze zouden iedere reiziger die ondanks alles toch nog door Duitsland rijdt, smartengeld moeten betalen.

poll

Zou jij je koffer laten opsturen naar je vakantie-adres?

Zou jij je koffer laten opsturen naar je vakantie-adres?

  • Ja, handig toch? Scheelt wachttijden en gesjouw (26%)
  • Nee, ik ben veel te bang dat het kwijtraakt (42%)
  • Alleen voor dezelfde prijs als bagage inchecken op het vliegveld (31%)
11814 stemmen