Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD/Shody Careman

Níet naar de Keukenhof

Botanische tuinenWie prachtige bloemen wil bekijken, belandt al snel in de bollenstreek. Een goed alternatief is een hortus. Die vieren dit jaar feest.

Volledig scherm
© Shutterstock
Quote

Eind mei, begin juni staat de tuin in de fik. Zoveel kleuren kunnen je ogen bijna niet verdragen

Volledig scherm
© AD/Shody Careman

Dag kinderen. Kus, kus. Leuk dat jullie gekomen zijn! Wat een enorm boeket, ik zal even een vaas zoeken. Schuin afsnijden, hè? Ga maar vast zitten, de koffie komt eraan. Ik heb een lekkere taart gebakken en de sudderlapjes staan al op een laag pitje. En als jullie zien wat het tóetje is! Goh, wat was het gisteren druk in de winkels. Geeft niet hoor. Gezellig dat iedereen er is. Waar is die ene hele grote vaas nou toch?"

In Hortus Haren hoeft niemand op zoek te gaan naar een vaas. Alleen maar genieten van al die prachtige bloemen die een ánder verzorgt. Bovendien is er rust. Botanische tuinen zijn aangelegd om unieke planten te beschermen. Het mooie is dat ze ook bezoekers dat veilige gevoel geven. Buiten razen de auto's voorbij en knetteren de brommers. Binnen hoor je bijna het groen groeien. In deze hortus staat een mevrouw minutenlang met haar neus in de mag-nolia's om de zoete geur op te snuiven. Een ander bewondert de kleur van de kersenbloesem en een meneer bestudeert de groeiwijze van de stengelloze sleutelbloem. Iedereen komt hier aan zijn of haar trekken. Al dat moois is verzameld in negen thematuinen, waaronder een Keltische, een Chinese, een watertuin en de gloednieuwe Hondsrugtuin.

In de Chinese tuin is de roerige buitenwereld ver weg. Een witte golvende muur omlijst een Oosterse verrassing ter grootte van een voetbalveld. Schrik niet; de schilderachtige versnippering door middel van planten, rotsen, waterpartijen en paviljoens met van die vrolijk omhoog krullende daken maakt er een knus geheel van. Er groeit ook zoveel bamboe dat je achter elke struik een panda verwacht. Rick Mensink, de 49-jarige 'tuinbaas' van Hortus Haren, loopt hier graag rond. ,,Vooral eind mei, begin juni", zegt hij. ,,Dan staat door alle bloeiende struiken deze tuin in de fik. Zoveel kleur kunnen je ogen bijna niet verdragen. En als de esdoorns in bloei staan, lijkt het zelfs op sombere dagen of de zon schijnt.''

Symboliek

Volledig scherm
© Shutterstock
Quote

Een Chinese tuin zit vol symboliek. Het water, de stenen. Alles heeft betekenis

Volledig scherm
© AD/Shody Careman
Volledig scherm
© Shutterstock

Maar ook in de andere tuinen is het elk seizoen weer een feest, vindt Mensink. ,,De eerste kievitsbloemen, geweldig. En al die andere unieke stinsenplanten in de Laarmantuin. O, en dan in het najaar de Indian summer in deze wildeplantentuin. Die heerlijk kabbelende winterperiode waarin je de eerste knoppen al ziet verschijnen... Onmogelijk om - zoals gevraagd is voor dit jaar van de botanische tuinen - onze kroonjuwelen op een rijtje te zetten. Een uitkomst is de Hortus Chat, de nieuwe app van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Daarmee kunnen bezoekers kennismaken met onze bijzondere planten en bomen."

De tuinbaas - officieel bedrijfsleider maar die naam vindt hij niet passen bij zijn 'groene' baan - neemt nu nog even de taak van deze app op zich en legt uit waarom die onderste tak van de naaldboom bij de ingang van de Chinese Tuin eruitziet als de arm van een keurige fietser die linksaf wil slaan. ,,Dat is om bezoekers welkom te heten", vertelt Mensink. ,,Die tak is zo gecultiveerd. Een Chinese tuin zit vol symboliek. De stenen, de struiken, het water, alles heeft een betekenis. In onze tuin ook. Hij is ontworpen door de stadstuinarchitect van Shanghai, aangelegd door Chinese ambachtslieden en opgebouwd met authentieke materialen uit China. Als voorbeeld dienden de eeuwenoude mingtuinen.''

In de Keltische tuin staan de bomen ergens symbool voor. Zo kun je in de bomenkalender het exemplaar opzoeken dat bij je geboortedag hoort. Eens kijken. De vijgenboom? Die hoort bij eigenzinnige types met gevoel voor humor.

Hortus Haren heeft moeilijke jaren gehad, maar kon gelukkig in 2013 weer open door de inzet van de Vriendenvereniging en vele vrijwilligers. Mensink: ,,Ik noem het weleens de Hortus Overlevicus. Ook laatst was het weer even spannend toen de Rijksuniversiteit Groningen, de eigenaar van deze tuin, besloten had de tropische kas te laten afbreken. Op die plek zou slechts een groot grasveld komen. Nou, dan ben je dood als tuin. Gelukkig wilde het bestuur al een connectie leggen met Geopark De Hondsrug. Zo kwam landschapsarchitect Jan Maas tot het ontwerp voor de Hondsrugtuin waarin bezoekers kunnen ervaren hoe uniek het landschap is dat zo'n honderdvijftigduizend jaar geleden is ontstaan. Geen grasveld dus, maar een geheel nieuwe tuin. Echt een voorbeeld van durf. Niet alleen overleven maar ook werken aan de toekomst."

Volledig scherm
© AD/Shody Careman

Tuinenfuif

De tuin in Haren (hortusharen.nl) is een van de 25 botanische tuinen die ons land telt. De hortussen vieren dit jaar feest. De activiteiten die daarbij horen, zijn te vinden op botanischetuinen.nl.

Een cadeautje aan plantenfans: de Hortus Chat (gratis te downloaden). Daarmee kun je praten met de planten in de hortussen. Er is ook een boek uitgebracht, Botanische Tuinen in Nederland (Natuurmedia, €14,50), dat te koop is in alle botanische tuinen en via natuurmedia.nl.

poll

Vakantie in eigen land, waar ga jij heen?

  • De Veluwe (23%)
  • Het Groene Hart (6%)
  • De Waddeneilanden (25%)
  • Elders (47%)
559 stemmen