Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Bram Verbrugge. © Joost Hoving

Klikspaan

COMMENTAAREen anonieme melding bij M., oftewel Meld Misdaad Anoniem, voelt als klikken. Even stiekem iemand aangeven. ‘Hij was het’, en dan door een kiertje in de gordijnen kijken of de politie hem oppakt. Klikspaan, boterspaan, je mag niet door mijn straatje gaan!

Toegegeven, het is niet de meest heldhaftige manier om de misdaad te bestrijden. Toch blijkt het onafhankelijke meldpunt een bron van informatie voor de politie en pakten agenten de laatste weken steeds meer dealers en producenten van harddrugs op in Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Een hennepkwekerij in Meeuwen, de opbouw van een laboratorium voor synthetische drugs in Veen en de arrestatie van een 21-jarige dealer die vanuit een schuurtje naast zijn huis in Werkendam te werk ging. Het zijn slechts enkele voorbeelden. In Werkendam heeft de politie dit jaar al acht gevallen van drugshandel en productie weten te achterhalen.

Quote

Agenten pakten steeds meer dealers op

Bram Verbrugge

Het voelt bijna stupide om de problemen veroorzaakt door drugshandel op een rijtje te zetten. Toch een korte (onvolledige) opsomming voor hen die nog moeten worden overtuigd. Zo zijn er de levensgevaarlijke situaties die ontstaan voor omwonenden bij hennepkwekerijen, de milieuschade door drugsafval dat wordt gedumpt, criminaliteit, uitbuiting, huiselijk geweld en bovenal: heel veel verslaafden.

Juist in deze regio lijken de slachtoffers van de drugsdealers nog jonger dan elders. En dus deed Jaap Naaktgeboren, chef basisteam Dongemond, een oproep om informatie te delen; desnoods anoniem. ,,Producenten en handelaren moeten gewoon keihard worden aangepakt’’, aldus de politieagent. Naaktgeboren heeft groot gelijk. De beste manier om de jeugd te helpen, is door deze drugshandel keihard aan te pakken en gebruikers aan te geven. Zelfs als het je eigen kind is. Nee, juist als het je eigen kind is.

poll

Wat vind jij van de hondenbelasting?

  • Ik heb een hond en vind het normaal daar belasting voor te betalen. (5%)
  • Ik heb een hond, maar waarom zou ik daar heffing voor moeten afdragen. Dan kattenbezitters ook. (29%)
  • Ik heb geen hond, maar vind hondenbelasting een melkkoe. (23%)
  • Ik heb geen hond, maar een belasting is terecht om de rotzooi op te ruimen. (43%)
3814 stemmen