Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) richt haar pijlen morgen op burgemeester Ahmed Aboutaleb. Wederzijds vertrouwen is de inzet van het debat. © Sanne Donders

Liefde Leefbaar en Aboutaleb knelt

analyseLeefbaar Rotterdam en Ahmed Aboutaleb onderhouden een haat-liefdeverhouding met elkaar. Morgen staan de twee 'grootheden' weer eens ouderwets tegenover elkaar. Vertrouwt de een de ander nog wel?

Trots als een pauw was hij. 'Onze burgemeester' had het toch maar mooi geflikt, zo hield fractievoorzitter Ronald Buijt zijn gehoor vorige maand voor tijdens de nieuwjaarsreceptie van Leefbaar Rotterdam. In eendrachtige samenwerking met het nimmer versagende Leefbaar was 'het alom gevreesde salafistisch haatpaleis op Zuid' buiten de deur gehouden. Voorwaar een prestatie van formaat!

Buijt maakte een diepe buiging voor zoveel doortastende daadkracht en met hem de rest van de fractie van Rotterdams grootste coalitiepartij, toen 'onze wapenfeiten van 2016' een voor een werden bewierookt in jazzpodium Bird. ,,Ahmed durft en weet van aanpakken'', zo sprak ook partijleider Joost Eerdmans lovende woorden in de richting van Ahmed Aboutaleb. ,,Wij houden hem scherp en bij de les.'' En ja, dat doet Leefbaar 'met alle liefde'.

Quote

Uit geen enkele bron is gebleken dat de conferentie door Hamas wordt georganiseerd

burgemeester Ahmed Aboutaleb

Maar of die liefde wederzijds is? Dat valt te betwijfelen. Sterker: Ahmed Aboutaleb staat dezer dagen lijnrecht tegenover de partij, die hem amper vier weken geleden nog zo amechtig aan de borst drukte. Aanleiding is de bijeenkomst Palestinians in Europe, die op 15 april in De Doelen wordt gehouden. Volgens Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf onderhoudt een van de drijvende krachten achter deze manifestatie (Abou Rashed) zeer innige banden met de verboden terroristische organisatie Hamas. ,,Een paar zoekopdrachten met Google en je weet genoeg.''

Terrorisme
Aboutaleb bestrijdt die lezing met klem. Na overleg te hebben gevoerd met de politie, justitiebaas Marc van Nimwegen en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid constateerde hij vorige week dat er geen vuiltje aan de lucht is. 'Uit geen enkele bron is gebleken dat de conferentie door Hamas wordt georganiseerd', schreef hij de Rotterdamse gemeenteraad. 

Met andere woorden: Leefbaar moet een toontje lager zingen en geen valse spookbeelden oproepen. Die impliciete boodschap was weer tegen het zere been van Hoogwerf. Zij was het nota bene die de toen nog onwetende Aboutaleb in juli al attendeerde op de 'Hamas-conferentie'. Hij was het die haar vervolgens liet weten dat 'het college vanzelfsprekend het gedachtegoed van alle organisaties en individuen verwerpt die terreur verheerlijken en/of van terroristische aard zijn'.

Onbetrouwbaar
Hoogwerf dacht dat Aboutaleb daarmee zinspeelde op een verbod. Het tegendeel blijkt uiteindelijk dus waar te zijn en zette Hoogwerf in vuur en vlam. Aboutaleb kreeg van haar het etiket 'onbetrouwbaar' opgeplakt. Dat is spelen met vuur. Hoogwerf, raadslid sinds 2014, loopt inmiddels lang genoeg mee om te beseffen dat die kwalificatie in de politiek gelijkstaat aan een verkapte oorlogsverklaring.

Quote

Wat de burgemeester ook mag beweren: ik blijf het consequent 'een Ha­mas-bij­een­komst' noemen

raadslid Tanya Hoogwerf (Leefbaar)
Volledig scherm
Tanya Hoogwerf © Archieffoto Marco de Swart

Zoals ze ook wist, of in elk geval had moeten en had kunnen weten, dat dat ene hypergevoelige woordje voor de oppositie reden zou zijn om als een bok op de haverkist te springen. ,,Leefbaar zegt publiekelijk het vertrouwen op in Aboutaleb'', constateerde PvdA'er Marco Heijmen afgelopen vrijdag fijntjes. In het mede door hem aangevraagde debat hoopt hij beide partijen morgen verder uiteen te spelen.

Hoogwerf, kandidaat-Kamerlid voor het rechts-liberale VNL, houdt intussen voet bij stuk. ,,Ik ben echt boos. Wat de burgemeester ook mag beweren: ik blijf het consequent 'een Hamas-bijeenkomst' noemen, want dat is het. Wij als Leefbaar zullen alles in het werk stellen om die conferentie alsnog uit Rotterdam te weren. Onze stad kan en mag geen podium bieden aan lieden met dergelijke gevaarlijke en verwerpelijke ideeën.''

Moed
Moed kan Hoogwerf (41) niet worden ontzegd. Net als haar collega Michel van Elck, Leefbaars woordvoerder zorg en asielzaken, roeit ze vaak dwars tegen de stroom in. Dat de oppositie haar af en toe wegzet als 'de gillende keukenmeid van Leefbaar'? Het is haar om het even.

En Aboutaleb? Hij kan niet zonder de steun van de Leefbaren, maar de PvdA'er wil onder geen beding de geschiedenisboeken ingaan als hun marionet. Verbale lenigheid is morgen vereist in het debat, dat slechts zijdelings over Hamas zal gaan. De hoofdmoot is 'onze burgemeester'.