Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
AD columnist Fidan Ekiz. © Joost Hoving

'Colin, mijn lieve jongen, jij bent een voorbeeld voor velen'

COLUMNEen gevoel van droevigheid hangt over me. De gebeden voor Abdelhak Nouri, de lieve wensen, de mooie woorden van zijn broer, de hartverscheurende beelden van zijn vader, de Feyenoorders te midden van de fanatieke Ajax-fans die hun respect tonen, de Feyenoord-spelers in Nouri-shirts, de columns van Youp van 't Hek en Theodor Holman, het gedicht van Dolf Jansen, die raken in het hart.

Quote

Sommigen vragen zich af waarom Nouri zoveel losmaakt

Dan zie ik de videoboodschap van de 13-jarige Colin van der Sanden uit IJsselmonde voor Appie. Hartverscheurend. ,,Ik houd van voetbal'', zegt Colin. ,,Ik ben een echte Feyenoorder. Stiekem vond ik Nouri een geweldige voetballer, maar dat zei ik natuurlijk niet hardop. Want ja, hij is van Ajax. Wat er met hem is gebeurd, is echt verschrikkelijk. Hij zal nooit meer kunnen voetballen. Ik moet er niet aan denken dat ik nooit meer kan voetballen. Wat ik zo erg vind, is dat er mensen zijn die zeggen: 'mooi zo opkankeren met die neus'. Je gunt toch niemand zoiets ergs... Kanker is een ziekte. Appie is niet alleen een goede voetballer, hij is ook nog eens heel aardig voor iedereen. Jongeren mogen een voorbeeld aan hem nemen. Ik wil zijn familie, vrienden en Ajax heel veel sterkte wensen. Ik hoop dat Appie er beter uitkomt dan dat ze nu zeggen. Ik word hier heel verdrietig van als echte Feyenoorder.''

Sommigen vragen zich af waarom Nouri zoveel losmaakt. Op sociale media zijn er ook mensen die het hypocriet vinden dat een Marokkaan nu wél wordt omarmd; die niet begrijpen waarom Nouri zoveel emoties oproept en andere tragische voorbeelden niet; die - zoals Colin benoemt in zijn boodschap - schelden.

Wat ík vooral zie is een kant van Nederland die we niet heel vaak zien. Het is er wel. Af en toe keren we ons, als bloemen naar de zon. Dat moment is nu. Colin, mijn lieve jongen, jij bent zélf een voorbeeld voor velen. Ik hoop dat alle kinderen mogen opgroeien in een land waarin mensen altijd aardig zijn voor elkaar. Een land met nog meer Colins en Appies.